用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行的次第
樓主: a11325
go

自行的次第  

回覆 b3410 的帖子

我理解係,除非間學校想再跌BAND因家長識睇就會知呢間比其他BAND 2收得多BAND1 生,你唔開,我係家長就會覺得你唔夠TOP 40% 開唔成班.
當然又開中文班同全英文班,老師一定多野做左

b3410 發表於 20-4-27 11:40
我理解為,EDB應該掌握到每一位學生在全港的排名,就是次第。如果當有50000個學生,就是1 排到50000。
自行 ...

忽發奇想,這五萬學生中實有人同分,咁會唔會這條隊的某些排名係多於一人?
如果真係可以排1至50000,同分者點分前後?定分數可精準至小數後N位以識別極微少既差別?
純粹好奇

b3410 發表於 20-4-27 17:29
如果咁睇,是否一間學校想升級去band1 , 就應該儘量去開英文班。開咗英文班,就可以吸引band1 同學當保守綫 ...

如果一間學校想變英中,最直接就係收多啲全港嘅B1生,B1A效果最好~~~

b3410 發表於 20-4-27 17:29
如果咁睇,是否一間學校想升級去band1 , 就應該儘量去開英文班。開咗英文班,就可以吸引band1 同學當保守綫 ...
開唔開到英文班,係要符合該校滿足85%係前40%的全港人數。(每班亦需符合85%的前40%全港人數,即如果僅僅滿足85%的全港前40%人數的學校開不了重點班,又不符合因材施教的教育理念)。

理論上,比如荃灣,主要B1生不外闖,並大家全報四B1校外全集中相同的B2做保險綫,則來年就即可開足英文班並數年后DSE成績亦可達到B1c水平。

全就近報讀,B1即使暫時性屈就B2a校都沒問題,從長遠而言,係有利於本區的學生。正如KL1的銘X。過往,甚反感被老師建議B1生報讀,但念長遠少少,又釋然,縂比流失他區,長遠而言都係本區DSE不具競爭力,比如觀塘/元朗,縱有數千考生(好似全港排前列),前列分子例必流失東區/市區,區内多年來即使龍頭老大的DSE也不外如是。

hkpapa852 發表於 20-4-27 17:37
你當按比例少咗B1人數啦!
少10個人如果係少8%,就當少咗8%既B1人數(即如原本50有個B1,依家可能 ...
這是簡單顯淺的辦法,亦算靠譜。

複雜的就可以好複雜

medicine 發表於 20-4-27 18:49
開唔開到英文班,係要符合該校滿足85%係前40%的全港人數。(每班亦需符合85%的前40%全港人數,即如果僅僅滿 ...

唔係喎!荃灣生多數外闖及轉葵青!
特別在自行階段一般都是外區
留荃灣的究竟有多少呢?

subb 發表於 20-4-27 20:28
唔係喎!荃灣生多數外闖及轉葵青!
特別在自行階段一般都是外區
留荃灣的究竟有多少呢?
講的就是如果他們全不外闖咯。

現在外闖。學生係增加左入B1機會。長遠未荃灣依然4間B1咯。全留下來,報四B1后全集中報同一間B2,數年后荃灣就有5間B1啦。

medicine 發表於 20-4-27 20:31
理想如此,現實好難。

mcl203 發表於 20-4-27 18:45
如果一間學校想變英中,最直接就係收多啲全港嘅B1生,B1A效果最好~~~
...

問題係點樣吸引band1a,  派獎學金?換金牌校長?重新裝修課室,建豪華泳池圖書舘?

b3410 發表於 20-4-27 22:25
問題係點樣吸引band1a,  派獎學金?換金牌校長?重新裝修課室,建豪華泳池圖書舘? ...
改直資。目前比較現實的辦法。

或者區内一間B1a改龍,總有一間B2可以升到

b3410 發表於 20-4-27 22:25
問題係點樣吸引band1a,  派獎學金?換金牌校長?重新裝修課室,建豪華泳池圖書舘? ...

6年义燒飯+凍飲~~~

回覆 NNbaby 的帖子

我覺得有同分就應該有相同名次,尤其全港50000學生來計算,機會不低。不過對中學收生就沒有太大的影響,自行階段有面試、操行、活動等其他的方面考慮,可分出高低;統一階段次第相同時banding也是一樣的,選校優先就由隨機號決定。

Gogoaba 發表於 20-4-27 23:53

我覺得有同分就應該有相同名次,尤其全港50000學生來計算,機會不低。不過對中學收生 ...
我甚至覺得,次第可能未必係一個名次,因為人數變動等等太多原因,好難1-50000來排。應該係一個 %  ,%範圍。例如具體一位小朋友屬於 1%, 2%, 5%, 15% 之類。

medicine 發表於 20-4-27 20:31
現實係明知葵青夠位,點會唔轉區多 !
而且如果女仔又有2間B1女校
自古以來,從來荃灣葵涌一向糾纏不清
之後加上當年新普小三 ~ 青衣!
荃葵青....

subb 發表於 20-4-28 10:15
咪係咯,年年升中一,年年都係咁,一邊大嗌唔夠B1位,一邊大量外闖(好聽叫外闖,唔好聼外逃)……周而復始。B1生跑了,何來需B1生支撐的晉升新校尼!

subb 發表於 20-4-28 10:15

聽聞幾年前有人向教育局提議荃灣區及葵青區合拼一個區抽獎,因為n年前係咁做,唔知邊年分左2區,宜家交通發達,都唔知點解要分
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 20-4-27 15:54
無法估計的,因為實際情況係好多因素影響:
A. ​你本身學校人數有變,Pre-S1配對分唔同咗
B. 同區其它小學 ...
好多謝呢度有咁多有識之士解答問題,
例如呢幾位:「hkpapa852,YmOra,jjbbmom,b3410」,

好多解說都係我地吾知道的「事實」。長知識了′ ‿  ′

我覺得有同分就應該有相同名次,尤其全港50000學生來計算,機會不低。不過對中學收生 ...

但係就算同分同名次,要呢D同學自行時響云云18區入面相遇報相同既學校,機會率一定唔大吧。到大抽獎,只要分百分比入到B1個率就得,名次唔重要了。

個人認為,成績表出現同分嘅機會大DD,但當進行咗"標準分"計算和"加權"咗999632之後嘅呈1總分數會出現同分嘅機會就十分之底了,加上(呈1+呈2)之後就更加難出現同分,要同分學生响呈1和呈2同時出現同分才能夠做到(呈1+呈2)同時同分,去到大抽獎(呈1+呈2+呈3)就更加少機會出現同分了。所以,最少有兩次呈分就可以大大"降低"同分之機會率,對自行階段無疑是個好處,因為給中學的次弟名單中可減少同分的機會。

睇睇下多年升中數據及傾傾下, 都開始有d明白,
點解今年荃灣升中位, 比荃灣小學學生數字,
少左50%有多

真係咁多人轉左區