用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行的次第
樓主: a11325
go

自行的次第   [複製鏈接]

iriscslmak 發表於 20-4-26 09:44
回覆 a11325 的帖子

校內次第是指以教育局要求,計算呈分試的成績,得出的名次。

咁學生知吾知自己個全港次第㗎?

a11325 發表於 20-4-26 10:36
我地自行不成功,老師話係Band 1, 所以懷疑老師的Banding估計, 因為沒有被取錄。
...

B1學生自行入唔到B1中學一點也不出奇吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

5星猩 發表於 20-4-26 11:40
學校自行睇教局個成績次第排名,就知道申請學生學術成績高低去評份揀人,唔需要理學生Banding。Banding抽獎 ...

那學生在呈二之後,會否知道自己在該區和全港的次第?

lukeskywalker 發表於 20-4-27 11:00
請問教育局的次第是以甚麼形式來呈現? 全香港有咁多學生,以100個學生,你是排第幾來呈現?
...

次第即在申請人之中排第幾
例如學生A/B/C排全港100/150/300
次第只顯示學生A/B/C排1/2/3

IloveJJ 發表於 20-4-27 11:25
我哋學校會講
應該只知道banding,唔會知道全港/該區 次第?

lukeskywalker 發表於 20-4-27 11:18
咁學生知吾知自己個全港次第㗎?

小學只有學生校內呈分排名 無次第

lukeskywalker 發表於 20-4-27 11:00
請問教育局的次第是以甚麼形式來呈現? 全香港有咁多學生,以100個學生,你是排第幾來呈現?
...
我理解為,EDB應該掌握到每一位學生在全港的排名,就是次第。如果當有50000個學生,就是1 排到50000。
自行申請A中學,報名的同學有200個,EDB就會取呢200個同學的全港次第,再1--200排隊,學校收到的就是這200名同學,1-200 的次序。而不知道原始的全港次第。

b3410 發表於 20-4-27 11:40
我理解為,EDB應該掌握到每一位學生在全港的排名,就是次第。如果當有50000個學生,就是1 排到50000。
自行 ...

我都係咁理解。
今年 1 - 50000 同 2019 年的 1 - 50000 "學校+校內名次"的排法完全一樣, 因為係用同一班師兄師姐的數據.

Poyau 發表於 20-4-27 11:33

次第即在申請人之中排第幾

即是考完呈二之後,學生係唔會知道自己嘅全區和全港次第的? 次第只有教局先知,對嗎?

個人認為,簡單可以比喻為:

次弟=比喻為學校名次

全港次弟=級名次
本區次弟=班名次

唔同班別有各自嘅班名次,即唔同嘅區有各自嘅本區次弟。
但,當大家集結番一個大整體,就可以出現級名次和全港次弟。

精英班就有如強區,班內而言會有人僅跌出33.33%,但級名次仍然屬於Top33.33%內之學生,即全港B1本區則B2之邊緣人。但是若然這學生轉到弱班,頓時成為班內前列15%之學生,就正如以住址作大抽獎時,如果住區屬弱區升Band機會就可以大增。

jjbbmom 發表於 20-4-27 11:49
我都係咁理解。
今年 1 - 50000 同 2019 年的 1 - 50000 "學校+校內名次"的排法完全一樣, 因為係用同一班 ...

我成日以為考完呈二就每個學生都會知道自己次第

回覆樓主:

沙田區在全港算强區嗎?

b3410 發表於 20-4-27 11:40
自行 ...
理解正確
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jjbbmom 發表於 20-4-27 11:49
我都係咁理解。
今年 1 - 50000 同 2019 年的 1 - 50000 "學校+校內名次"的排法完全一樣, 因為係用同一班 ...
全港次弟是不會變的,但去到本區分banding時,可能會有差別

lukeskywalker 發表於 20-4-27 12:20
我成日以為考完呈二就每個學生都會知道自己次第

無乜理由知道,運作亦相當困難?!例如,唔通學生知道自己係12498次弟咩?!要知埋全港升中總人數幾多才有意義喎!(呈1後)或(呈1+呈2後),升中總人數未必有確定嘅實數,故總人數會存在著正負誤差。

a11325 發表於 20-4-27 12:21
沙田區在全港算强區嗎?

個人認為,"沙田區"屬強區。

hkpapa852 發表於 20-4-27 12:24
全港次弟是不會變的,但去到本區分banding時,可能會有差別
係唔係去到本區,個pool 唔同左?
應該分為 全港pool, 同本區pool咁睇?
‹ 上一主題|下一主題