用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行的次第
go

自行的次第   [複製鏈接]

在自行揀校的次第和banding 有沒有關係?
   8    0    0    0

次第好似係學校用黎揀學生的

回覆 a11325 的帖子

校內次第是指以教育局要求,計算呈分試的成績,得出的名次。

教育局以上兩次雙數結業年份的同校師兄師姊的PS1成績,計算該校有多少不同band的學生數量。學生會順著自己的次第得到所屬的banding。學生的banding分校網內和全港性兩個。

中學呈交自行收生的申請者名單給教育局,教育局會通知中學該批申請者的次第順序。

iriscslmak 發表於 20-4-26 09:44

校內次第是指以教育局要求,計算呈分試的成績,得出的名次。

那麼中學能從這次弟知道學生的Banding?

a11325 發表於 20-4-26 09:48

我的理解是:假設有間中學有1000個學生自行報左,中學通過教育局得知由1至1000的成績名次排名。不過教育局應該唔會提供Banding 比中學。(連個banding pool都未有).

當然,中學可以自己估Banding,不過我估對中學選學生冇咩用。

或者簡單d講,全港/地區 Banding 應該係由電腦 program 計算的,在自行的階段,個 program 都未 run.

中學無需要知道申請者的banding,以中學多年的經驗,自己必然有一套方法衡量申請者的水平,尤其對同校網的申請者。
今學年,你的孩子是小五嗎?你正考量下年自行?

回覆 jjbbmom 的帖子

如果中學考慮自行收生時,未有教育局次第,為何中學的自行收生準則內,往往有相當百分比的分數是以依據教育局的次第呢?

iriscslmak 發表於 20-4-26 10:31

中學無需要知道申請者的banding,以中學多年的經驗,自己必然有一套方法衡量申請者的 ...

我地自行不成功,老師話係Band 1, 所以懷疑老師的Banding估計, 因為沒有被取錄。

iriscslmak 發表於 20-4-26 10:34
回覆 jjbbmom 的帖子

如果中學考慮自行收生時,未有教育局次第,為何中學的自行收生準則內,往往有相當百 ...
Sorry, 可能我表達得唔好,唔清晰

我上面所講:“假設有間中學有1000個學生自行報左,中學通過教育局得知由1至1000的成績名次排名。“ <- 呢個就係次第, 正如你所講,一定會有。

至於 Banding, 我的理解是要確定左全港大抽獎(甲部)人數,以及地區大抽獎人數(乙部)先有得計算。

a11325 發表於 20-4-26 10:36
我地自行不成功,老師話係Band 1, 所以懷疑老師的Banding估計, 因為沒有被取錄。
...
學校自行睇教局個成績次第排名,就知道申請學生學術成績高低去評份揀人,唔需要理學生Banding。Banding抽獎用。今年冇呈三,學生Banding變相已經定左。

...
間學校係 B2 定 B1?
如果係B2, 你真係要小心 d.

如果係B1, 學位唔多,甘多B1生報 (可能你間學校係受歡迎的B1A自二).  好難講有冇估錯.

jjbbmom 發表於 20-4-26 11:43
間學校係 B2 定 B1?
如果係B2, 你真係要小心 d.

我揀的沙田區最受歡迎的Band 1A中學!

學校可憑過往收生經驗估到

a11325 發表於 20-4-26 11:49
我揀的沙田區最受歡迎的Band 1A中學!
再同老師傾下啦,結合其他方面一齊分析。
例如,去年有冇校內名次低過你小朋友的同學仔,大抽獎入左呢間B1A中學.

...

唔出奇,閒閒地沙田1a學校收400-700張表,大部份都應該覺得自己係band1先會報,但只收50人左右。就算band1a都未必成功。

...

簡單啲來講,教育局提供嘅名單,只提供申請該校嘅學生先後名次,唔會有banding。舉例,201個申請人,依配對成績,由1排到201。

02413124 發表於 20-4-26 11:58
唔出奇,閒閒地沙田1a學校收400-700張表,大部份都應該覺得自己係band1先會報,但只收50人左右。就算band1 ...

謝謝你的資訊。

a11325 發表於 20-4-25 19:24
在自行揀校的次第和banding 有沒有關係?

如果,只講自行階段時中學嗰份申請學生的名單之"次弟"排名,就係教育局只提供申請名單的先後次序之次弟,不顯示每名學生的所屬之Banding。但中學係可以"自行估算"申請人的Banding位置。應該咁答你,自行次弟與Banding有著直接關係,但不能直接得知"兩者互通"的準確對照結果,只能"估算"。

請問教育局的次第是以甚麼形式來呈現? 全香港有咁多學生,以100個學生,你是排第幾來呈現?
‹ 上一主題|下一主題