用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 111策略有冇用???
go

111策略有冇用???

自行一甲一乙一選同一間中學???

kenwong888 發表於 20-4-25 16:08
誠意分搭夠。

前面有會員講笑,話全部志願填同一學校先係無敵誠意……

應該有用,因有D中學講明111先比叩門

醒目開學勳章

回覆樓主:

我覺得中學未必有用,叩門位少,睇成績居多。

不過如果真係想入,自行多數有揀,反而乙一就未必啦,首先未必同區有得揀,二來乙部通常會保險d。

醒目開學勳章

中學叩門我聽過係要求自行有揀

pauljr 發表於 20-4-25 17:46
中學叩門我聽過係要求自行有揀
也有中學只比自行無簡的叩門

kenwong888 發表於 20-4-25 16:08

今年變數很多,有無得"叩門"也是未知之數,如果取消"叩門試"111因素未必唔考慮。因為,無叩門試無小學期末考試嘅話,學生响叩門期間呈上之申請表及校內成績及大抽獎排位表作選生考慮時,111可能都會成為其中一個考慮因素。

仲有簡111代表你好心儀,收左又走既機會少d,減少行政工作

感覺上,好似只係名校會睇 111,唔知B2學校會唔會睇 111

jjbbmom 發表於 20-4-26 10:18
感覺上,好似只係名校會睇 111,唔知B2學校會唔會睇 111

名校都唔一定會睇111
如果一級16x,入面有9x抽獎位,5x個自行加10個叩面位,約佔37.5%,叩門位佔6.25%,收到成績好既可以幫到提升dse。所以亦有學校係只睇成績。但如果今年冇左叩門試,學校有心都可以簡少量做中二卷睇下考生實力,如果冇就可能要自行簡過,有客觀數據參考。不過都冇的話就可能名小會有著數,即2個樣樣一樣,可能就會收出名d個間。

02413124 發表於 20-4-26 10:39
名校都唔一定會睇111
如果一級16x,入面有9x抽獎位,5x個自行加10個叩面位,約佔37.5%,叩門位佔6.25%,收 ...

升中主睇成績,仲睇第三個1,大個仔啦喎,學校仲prefer學生係樓下返學,太遠家長唔放心?~~~

有些學校只係派表俾110(外區)和111(本區)

mcl203 發表於 20-4-26 11:09
升中主睇成績,仲睇第三個1,大個仔啦喎,學校仲prefer學生係樓下返學,太遠家長唔放心?~~~
...

有學校真係要111,不過唔多,但自行要簡過都唔少,因多一樣客觀數據係手

簡111代表你好心儀,收左又走既機會少d,減少行政工作
同埋如果佢大把選擇,唔想收咁多表,未用黎搵d filter 真係有心讀

02413124 發表於 20-4-26 10:39
名校都唔一定會睇111
如果一級16x,入面有9x抽獎位,5x個自行加10個叩面位,約佔37.5%,叩門位佔6.25%,收 ...

叩門試做中二卷咁深?

kyy 發表於 20-4-26 11:57
叩門試做中二卷咁深?

我聽過有。唔係點搵best of the best.咁都有聽過學校俾份中一final都得既 插班好多時俾高一級黎做

叩門試做中二卷咁深?

唔同學校有唔同程度嘛,為何坊間有話中一係密月期,有些中一已經係密密期,有分別吧~~~

02413124 發表於 20-4-26 11:59
我聽過有。唔係點搵best of the best.咁都有聽過學校俾份中一final都得既 插班好多時俾高一級黎做
...

啲家長成日非常介意自己仔女做唔做得完份卷,大件事啦,好深呀,做少好多。記得自己小朋友去考分班試,佢話啲數有啲佢未教過,有啲又似奧數,佢唔識。我話收咗理得佢,考你程度,唔通宜家踢你走咩,都收咗了。結果,佢分得還好,比某些強校嘅級一還好,連適應班都唔使,原來諗住上梗中和數,搞到暑假無嘢做,游游閒~~~

叩門試做中二卷咁深?
供求問題,可能幾年後,直接比份 DSE卷你,3322 先收

mcl203 發表於 20-4-26 12:10
啲家長成日非常介意自己仔女做唔做得完份卷,大件事啦,好深呀,做少好多。記得自己小朋友去考分班試,佢 ...

其實有d統稱band1a 學校既學生(因全band1)又真係好少會做得份pre s1 差我聽過平均8x分都已經去輔導班。

jjbbmom 發表於 20-4-26 12:12
供求問題,可能幾年後,直接比份 DSE卷你,3322 先收