用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區b1邊緣人
樓主: pigpigi
go

九龍城區b1邊緣人  

GLAU530 發表於 20-4-26 17:01
這間學校不是有1xx人?如果得20 個左右band 1 生又好似少咗d?

其實呢間學校都有老師講有1/3係b1,但同班主任講既唔一樣..

hkpapa852 發表於 20-4-26 16:34
呢間小學多年嚟都係得~20個B1學生左右,派位都只求力首三志願

我都知學校本身好保守...(emoji)(emoji)

奥脫福 發表於 20-4-26 17:19
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3060089

多謝分享貼子...我會好好諗清楚(emoji)

回覆樓主:

全級21都是邊緣人? 咁學校本身物好多band 2及band 3 學生?

CAFECAFE28 發表於 20-4-26 21:03
全級21都是邊緣人? 咁學校本身物好多band 2及band 3 學生?

其實我都摸唔透..有其他老師就講1/3係b1,而班主任初初叫我女選銀禧係話學校都有第26-30名都有人入到銀禧...咁我就覺得咁30名都入到銀禧如果以1/3係b1生都講得通啦..但我問班主任時佢就話21名係邊緣人...

回覆 pigpigi 的帖子

好奇問下,黃笏南和旅港係cancel interview,還是揀部分人in?如果係後者而你有份in, 即全港次第都前,B1機會大!
只是個人分柝!!

睇來班主任係非常之保守
唔想學生派位超出頭三位

雖然級26-30可派銀禧已經代表無乜可能級21唔係B1生,但你都可以睇吓過往幾年你間學校有幾多人派到B1學校嚟確定一下。老師嘅意見不可盡信,始終好多學校以做靚首三字願為大前提。

pigpigi 發表於 20-4-26 22:25
其實我都摸唔透..有其他老師就講1/3係b1,而班主任初初叫我女選銀禧係話學校都有第26-30名都有人入到銀禧.. ...

班主任的說話好唔合理,一方面認為你囡囡21名屬"邊緣人",另一方面講級26至30名有人入到"銀禧"。請問入到銀禧的這群人是上年度的事嗎?因為,要排除小學講緊歷年以來26至30名有人獲派銀禧的想法?!thx.thx

pigpigi 發表於 20-4-26 19:24
我都知學校本身好保守...(emoji)(emoji)

唔係學校保守,只係現實係殘酷啫!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3670653&highlight=%E6%96%B0%E8%8F%AF%E5%BE%B7

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3556276&extra=&highlight=%E6%96%B0%E8%8F%AF%E5%BE%B7&page=1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Siugy25 發表於 20-4-27 08:35
雖然級26-30可派銀禧已經代表無乜可能級21唔係B1生,但你都可以睇吓過往幾年你間學校有幾多人派到B1學校嚟 ...

年輕的家長啊,人生只有幾次玩升中,妳地實在好易被某些“事實”呃左。

26-30派銀禧,可以係

1.自行時(呈一呈二好)入左,呈三衰左
2.Band2 number靚,執了雞

我孩子小學,升中個屆,去到55-60名都有人入銀禧添。我地係同學,好清楚個個入左既妹妹呈三跌得好應。

hkpapa852 發表於 20-4-27 10:44

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3670653& ...

升小的時候,沒有了喇沙瑪利諾,大家會X vs Y, 有人㨂大校園,有人㨂新校舍,有人㨂業績,有人㨂谷,有人㨂happy school, 百家合各客,無對錯。

但升中時,大家要面對現實。升中,只玩1次,請認真玩,唔好一霜情願,明明邊緣當B1。之後玩叩門同插班係後事了。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-4-27 10:44

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3670653& ...
見你先前已經回得好白,但樓主只會睇到自己想睇嘅嘢

pigpigi 發表於 20-4-26 19:20
係全級呀(emoji)

我識人讀你果間,全級的話應該無咁快band2吧!填多兩三間band1先啦!

maymamayma 發表於 20-4-26 22:43
回覆 pigpigi 的帖子

好奇問下,黃笏南和旅港係cancel interview,還是揀部分人in?如果係後者而你有份in,  ...

兩間都cancel左..

CAFECAFE28 發表於 20-4-26 23:11
睇來班主任係非常之保守
唔想學生派位超出頭三位

班主任保守啲我都明既..因為都真係有同學派得好差..

Siugy25 發表於 20-4-27 08:35
雖然級26-30可派銀禧已經代表無乜可能級21唔係B1生,但你都可以睇吓過往幾年你間學校有幾多人派到B1學校嚟 ...

所以老師意見都會參考,但唔會聽晒..

nicolemummy 發表於 20-4-27 11:22
年輕的家長啊,人生只有幾次玩升中,妳地實在好易被某些“事實”呃左。

26-30派銀禧,可以係

我都有諗過呢個可能性..而老師都有講只係怕number 唔靚到時就派得唔好

pigpigi 發表於 20-4-27 13:23
班主任保守啲我都明既..因為都真係有同學派得好差..

唔係班主任保守,係學校B1率真係低!九龍城咁多神小,D B1率俾佢哋攞晒。你今年同舊年同一個pre-s1數據,學校應該估得相對準確,你都係聽聽班主任意見好D。

bobbob 發表於 20-4-27 11:56
見你先前已經回得好白,但樓主只會睇到自己想睇嘅嘢

都唔係...我都有吸收同諗過..如果我堅信係b1生我填表都唔會咁保守...只係邊緣人多一種煩腦..多謝大家既意見☺️