用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區b1邊緣人
go

九龍城區b1邊緣人  

小女 係九龍城學校排第21名 (學校係新華x)

補習老師話佢肯定b1生,叫我起碼揀五間B1學校,學校老師話佢係邊緣人,提意只選一間b1學校..建議選銀禧,但我本身心儀黃笏南同旅港,自行都係揀呢兩間

大家覺得會唔會聽老師講只選一間b1學校?

我甲部全b1學校老師話無問題

但乙部填一間b1 ,乙二就叫我填培道了..所以我都有啲混亂..唔知點好

pigpigi 發表於 20-4-25 11:33

補習老師話佢肯定b1生,叫我起碼揀五間B1學校,學校老師話佢係 ...

或許派位乙部  

1 丘佐榮/民生/聖羅撒
2 德雅
3 何官

都不錯

回覆樓主:

自行2間都無份?

回覆樓主:

如果是band 1, 我覺得乙一銀禧、乙二旅港/丘左、乙三培道都ok

bbqyou 發表於 20-4-25 12:03

自行2間都無份?

係喔...

BERNICEJUNE 發表於 20-4-25 12:11
如果是band 1, 我覺得乙一銀禧、乙二旅港/丘左、乙三培道都ok

如果乙一黃、乙二銀禧、乙三培道咁係進取定保守?

elbar 發表於 20-4-25 11:56
或許派位乙部   

1 丘佐榮/民生/聖羅撒

丘佐榮我地老師話我地間學校既學生好少揀..我想問知唔知丘同銀係咪銀受歡迎啲?

pigpigi 發表於 20-4-25 12:20

如屬 b1,當然可以;如屬 b2,就勢危

我認為學校老師比補習老師評估較為準確

pigpigi 發表於 20-4-25 12:20

如果是band 1乙三培道係保守.

醒目開學勳章 貢獻勳章

九龍城B2A 好大可能會係全港B1,所以甲部填B1無問題,但乙部填哂B1的話,怕你唔知派咗去B3
恐龍家

補習老師話佢肯定b1生,叫我起碼揀五間B1學校,學校老師話佢係 ...

樓主太年青, 無聽過大約5-6年前既聖家爸爸的故事. 你問下呢度高幾年既校友父母比較清楚.

前幾年還是出生率少的時候, 你呢個排位真係邊緣. 我不相信2個單年Pre-S1循環之後會大變化. 但我也希望有進步的.

你跟你學校老師比較近磅一點.

甲部全B1可以.

乙部只能揀1間B1

另外,丘校少㨂應該係位置同宗教既關係吧。有些小學㨂丘會多D,有些小學㨂何官多D etc

係全級21同全班21名先?分別好大喎!

回覆樓主:

........

呢間小學多年嚟都係得~20個B1學生左右,派位都只求力首三志願
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-26 16:34
呢間小學多年嚟都係得~20個B1學生左右,派位都只求力首三志願

這間學校不是有1xx人?如果得20 個左右band 1 生又好似少咗d?

補習老師話佢肯定b1生,叫我起碼揀五間B1學校,學校老師話佢係邊緣人,提意只選一間b1學校..建議選銀禧,但我本身心儀黃笏南同旅港,自行都係揀呢兩間

大家覺得會唔會聽老師講只選一間b1學校?

我甲部全b1學校老師話無問題

但乙部填一間b1 ,乙二就叫我填培道了..所以我都有啲混亂..唔知點好

令千金好有可能係聖家爸爸個囡的翻版,B2生。。。

建議乙一SRL,乙二德雅。。。乙二填培道炮灰味濃。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

唔好意思!成日見你哋話聖家爸爸故事,請問可以喺邊度 有關事件?

408littlepig 發表於 20-4-26 17:13
回覆 奥脫福 的帖子

唔好意思!成日見你哋話聖家爸爸故事,請問可以喺邊度 有關事件?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3060089

另外呢個帖或值得樓主參考:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3670653

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

In2c68 發表於 20-4-25 19:09
係全級21同全班21名先?分別好大喎!

係全級呀(emoji)