用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 返香港流程
樓主: 1998Ruby1998
go

[英國] 返香港流程   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-5-8 10:20
我終於返到喇!行李超左 1.5kg,地勤鬆將俾我,感動。我好多野塞入 hand carry,冇機艙嘅行李起碼都有 15  ...

我仔也是昨早回港,由8:45 am 到港,等到差不多接近深夜12時,才有檢測結果,人都癲!

YuYuMother 發表於 20-5-9 09:33
抱歉,我並沒有流程 只是有少少提議所以PM Ruby 而已
Icic. Thanks!

平安回來就好!

issactmaria 發表於 20-5-9 17:24
我仔也是昨早回港,由8:45 am 到港,等到差不多接近深夜12時,才有檢測結果,人都癲!
...

你講得啱,等到咁,真係好癲,你囝囝一定好攰

issactmaria 發表於 20-5-9 17:24
...

佢係咪坐前面個廳 (應該唔係英國返)?我坐後面吖,等到我絕望,叫我 number 嗰陣我個廳得返二十幾人。後來我行去出口我先發現前面原來坐滿曬。

好在我冇搭 BA/Virgin,唔係嘅話分分鐘過左十二點先入酒店,我就好冤枉咁浪費左第一天嘅酒店錢。我今日都撐唔住,兩三點已經訓到宜家都仲攰。

1998Ruby1998 發表於 20-5-9 21:39

佢係咪坐前面個廳 (應該唔係英國返)?我坐後面吖,等到 ...

佢UK回來,就係坐BA. 回到酒店已經過凌晨12:30了!

angelaclaire 發表於 20-5-9 20:52
你講得啱,等到咁,真係好癲,你囝囝一定好攰

好攰!檢測結果,長者、家庭行先,他們這類青年唯有等吓,他都好明!
估唔到最後一年,留下一個噤深刻經歷!

issactmaria 發表於 20-5-10 11:59
好攰!檢測結果,長者、家庭行先,他們這類青年唯有等吓,他都好明!
估唔到最後一年,留下一個噤深刻經歷 ...

咁樣分批,長者行先都話合理,但家庭又行先?可能好多人一個家庭又行先所以啲青年學生就等到咁

衛生署之前話入境人流少了,減少人手在世博,但宜家應該要再檢視一下人手問題

angelaclaire 發表於 20-5-10 13:09
咁樣分批,長者行先都話合理,但家庭又行先?可能好多人一個家庭又行先所以啲青年學生就等到咁  ...

阿仔話家庭,有D媽咪抱住/湊住年幼子女都幾糟糕、混亂!

issactmaria 發表於 20-5-10 14:53

你囝囝見咁嘅畫面,俾佢哋行先都係需要,如果唔係,仲弊。

係我哋做父母知佢哋飛完 12 再要等十幾個鐘,真係心痛。

你囝囝和 Ruby 當時一定係體力透支,加上無奈,但平安捱過。

代給你囝囝一個   Ruby 也是要有一個

issactmaria 發表於 20-5-10 14:53

我隔離檯個 B 訓幾個鐘,然後剩餘時間就跑黎跑去。有啲媽媽就索性 ipad 放題,但用電好大所以不斷來回叉電。

老弱殘行先我完全理解,但佢一次只叫兩三個 number,而且係跳 number 咁叫 (明明前面叫緊 15,突然 107 然後返去 63),冇將法咁叫真係完全預知唔到自己幾時走。

有下午機我一定叫人搭下午機,連埋出發去搭飛機,超過 30 小時在外,冇淡好食,得嗰份冷冰冰三文治,臨走先派第二轉。

係機場排隊我聽到清潔阿姐問:仲有幾多班?另一個答:仲有2, 3 班,然後講:哇乜咁多人

我就知道今次死梗有排等。宜家有嚴重創傷後遺症,仲要孭背囊到腰酸背痛

1998Ruby1998 發表於 20-5-10 16:36
我隔離檯個 B 訓幾個鐘,然後剩餘時間就跑黎跑去。有啲媽媽就索性 ipad 放題,但用電好大所以不斷來回叉電 ...

下午機要去隔離酒店,之前有記者問過食衛局長有關酒店房廁情況,佢話未有問題,但再睇完這個新聞才知入住一晚都幾頭痕

https://hk.appledaily.com/entertainment/20200504/Y4HVQZWN5NGXTOMLETX33GOFF4/

1998Ruby1998 發表於 20-5-10 16:36
我隔離檯個 B 訓幾個鐘,然後剩餘時間就跑黎跑去。有啲媽媽就索性 ipad 放題,但用電好大所以不斷來回叉電 ...

我仔本來搭下午機抵港,但被airlines 取消了,之後才知道政府想airlines 安排中午前抵達,所以唔係話搭下午到港嘅機就真係安排到!

issactmaria 發表於 20-5-10 19:14
我仔本來搭下午機抵港,但被airlines 取消了,之後才知道政府想airlines 安排中午前抵達,所以唔係話搭下 ...

今次政府真係安排好差,衛生署職員自間都有混亂,沿途都冇清晰指示,話播檢疫安排片段,一條都冇見到,連我檢疫樣本個袋都漏俾紙巾。

朋友打算六月返,希望到時候佢唔洗經歷星期五嘅痛苦。

angelaclaire 發表於 20-5-10 16:22
你囝囝見咁嘅畫面,俾佢哋行先都係需要,如果唔係,仲弊。

係我哋做父母知佢哋飛完 12 再要等十幾個鐘, ...

代我仔仔多謝你嘅
我諗當時大家都好無奈,但係唯有自己諗辦法打發時間,他回到酒店休息一晚已好快回復狀態。

想請問一下,由英國回港,早上機到港,是自行去亞博?還是你有工作人員安排的?謝謝

cowcow18 發表於 20-5-14 08:03
想請問一下,由英國回港,早上機到港,是自行去亞博?還是你有工作人員安排的?謝謝
...

落機攞行李之要去排隊帶手環同填 form (所以請記得隨身帶一支筆,一路行一路填),過左海關攞玩行李之後一出 arrival 閘就見到工作人員,亦只有一條路行,去搭亞博車,排隊上車去到亞博就會停車擺低行李 (呢區就係等候幾個鐘嗰區),然後再上車去另一邊亞博做 test。裏面都凍凍地,而且又坐得耐又冇暖野食,如果唔想遲啲起身特登行去搵行李,就記得擺低行李前攞定衫。

issactmaria 發表於 20-5-10 20:23
代我仔仔多謝你嘅
我諗當時大家都好無奈,但係唯有自己諗辦法打發時間,他回到酒店休息一晚已好快回 ...

想問下你仔仔個手環 app 一日要 verify 幾多次?

單係今日 09:00-19:00 就響左 6 次,真係有啲煩。  網上又唔多見其他人提及呢個問題。

手環要verify嗎?我與兒子的手環十四天里面完全没響過。只是其中有一天早上衞生處有姑娘打給我要開視像,看一看我及手環拍照,嚇死!

回覆 gogowei 的帖子

我第一日有醫生打電話問健康,幾日後有關人員打電話叫 send 手環 whatsapp。尋日打左電話問(有咩問題,唔好打電話畀衛生署 3 字頭嗰個,十問九唔知,要打返 app 入面 5 字頭熱線),電子手環都有兩款,26 號 同 29 號,我 29 號 就唔洗回收,鏟 app 就得。
可能因為我住酒店,冇得走動,一日三餐都係 2 米範圍內,app 個 GPS 可能見我冇走動所以響掛。
‹ 上一主題|下一主題