用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 返香港流程
go

[英國] 返香港流程  

黎緊會返香港,一定係坐 CX。想問下幾樣野。坐世博坐幾耐?多唔多人搭的士?多唔多的士佬拒唔拒載/坐地起價?出九龍去油尖旺大概幾多錢(得張紅衫魚,要問英國親戚借但唔想攞太多)?
今次孤身前往酒店,兩隻行李疊埋高過我,重過我半個人,我都驚自己裙拉褲甩。希望經歷過嘅可以分享下,我可以有啲心理準備。

更新:今次唔知係我好彩定唔好彩,6 點 40 land,排隊到 9 點 40 先出到黎去 expo,expo 擺低行李到 10:48 先到我測試,點知第一次漏汁,要驗第二次,睇下我要再等幾耐。

回覆樓主:

Del, pm你

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 20-4-25 09:07
黎緊會返香港,一定係坐 CX。想問下幾樣野。坐世博坐幾耐?多唔多人搭的士?多唔多的士佬拒唔拒載/坐地起價 ...

上午還是下午到港? 如果下午到達, 需要往九龍城富豪酒店住一晚等測試結果, 詳情請看以下連結

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel-faq.html#FAQ1

1998Ruby1998 發表於 20-4-25 09:07
黎緊會返香港,一定係坐 CX。想問下幾樣野。坐世博坐幾耐?多唔多人搭的士?多唔多的士佬拒唔拒載/坐地起價 ...
應該有的士的,出市區一般$300內,如果唔夠現金,可以預先請家人在落車地點等你幫手付車資。

我想知落機之後有機會行開一陣找提款機嗎?或者機場那里有提款機呢?

回覆樓主:

arrive hall 應該有ATM machines, 3月尾孩子回港的士站有好多車,有職員比張纸印了的士車牌号碼,如確診可追蹤到的士司機,當時無須等檢查結果

3b 發表於 20-4-25 11:02
上午還是下午到港? 如果下午到達, 需要往九龍城富豪酒店住一晚等測試結果, 詳情請看以下連結

https:// ...

thx
a :hammer: :yawn:

pm
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

poonseelai 發表於 20-4-25 13:47
arrive hall 應該有ATM machines, 3月尾孩子回港的士站有好多車,有職員比張纸印了的士車牌号碼,如確診可 ...

現在冇得出arrival hall ,所以冇得禁機。

出油麻地,你預$250-$300。行李及橋要收錢。你可叫家人放㡳cash 比酒店大堂,到時知的士車牌,即打比酒店預備交比你,亞博的櫃員機唔知有冇開。不過有的士出九龍,的士冇加附加費。

回覆 YuYuMother 的帖子

我兒子五月頭也回來,可否把流程pm我,謝謝

回覆 poonseelai 的帖子

請問你係咪都 book CX?係咪就咁一封 E-ticket receipt 就可以等飛?第一次 book CX 唔知係咪入曬 passport 資料嗰啲,唔洗 print 任何野就可以飛。

1998Ruby1998 發表於 20-4-28 20:56
回覆 poonseelai 的帖子

請問你係咪都 book CX?係咪就咁一封 E-ticket receipt 就可以等飛?第一次 book  ...

基本上check in 時比護照就可以

joymama 發表於 20-4-28 22:26
基本上check in 時比護照就可以

唔該曬!

1998Ruby1998 發表於 20-4-28 22:26
唔該曬!

你記得起飛48小時前,可on line check in,選個安全好位置坐。4月中回來時冇on line boarding pass,要到機場才有。

noel2010 發表於 20-4-29 01:54
你記得起飛48小時前,可on line check in,選個安全好位置坐。4月中回來時冇on line boarding pass,要到 ...

原來如此,多謝提醒!

1998Ruby1998 發表於 20-4-29 01:55
原來如此,多謝提醒!

以往CX 好Full,我每次準時48小時就mark 定靚位。

noel2010 發表於 20-4-29 01:58
以往CX 好Full,我每次準時48小時就mark 定靚位。

我今次可以揀位先。

班機都算多人,我前後都有人,避唔到。最後排十幾行全部都 unavailable,我諗應該係唔俾人坐掛,否則冇可能全部都有人。

1998Ruby1998 發表於 20-4-29 02:02
我今次可以揀位先。

班機都算多人,我前後都有人,避唔到。最後排十幾行全部都 unavailable,我諗應該係 ...

最後十幾排,只放中間一行三個位出嚟比人訂,所以我仔和朋友mark 到一左一右中間位block 咗。左右近窗的三個冇人坐,後面又冇人。