用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Band 1 私校 vs 津校 分別
樓主: princesscupcake
go

Band 1 私校 vs 津校 分別 [複製鏈接]

princesscupcake 發表於 20-4-24 20:37
我問過吾同級別嘅家長,FTM 都覺得程度好深,甚至家長大學畢業都吾識嗰種深。
...

完全明你講咩尼種「教淺考深」,我知有另一間半龍津小都係咁,要做既功課/project根本就無教過,係深到家長要問教緊中學嗰一科既教師朋友,然後個教師朋友話尼啲嘢根本小學生唔會識。

算把啦⋯⋯讀直屬津小唔係妳想像中咁著數,屍橫遍野嘅慘況你未見識過。如果閣下性格係就算有一條龍直私收你,而你唔讀嘅原因係因為怕所謂「教淺考深」嘅話,讀直津只會令你壓力爆煲,嚴重影響家庭和同親子關係。

祝你好運!

BTW, 好多直屬津小嘅學生會喺4-5年班搵學校轉,因為自知無辦法升直屬中學,努力搏命3-4年後終於要向現實低頭,去搵二線直資一條龍插班。

princesscupcake 發表於 20-4-24 20:37
我問過吾同級別嘅家長,FTM 都覺得程度好深,甚至家長大學畢業都吾識嗰種深。
...

你指教淺考深,抑或,教深考深,兩種情況好唔同。再進一步,A校嘅深,對B校來說可能係適中~~~

講學述程度,可能PS1會有啲公信力,或強校本身自己嘅分班試,都會有少許啟示~~~

NNbaby 發表於 20-4-24 21:11
完全明你講咩尼種「教淺考深」,我知有另一間半龍津小都係咁,要做既功課/project根本就無教過,係深到家 ...

呢啲就係各小學教學模式嘅重點唔同,我小朋友以前津小,P1開始鼓勵/指導佢哋閲讀,和開始做唔同層次嘅project,所以project對佢哋係經常接觸到嘅習作,尤其是高小~~~

mcl203 發表於 20-4-25 11:14
呢啲就係各小學教學模式嘅重點唔同,我小朋友以前津小,P1開始鼓勵/指導佢哋閲讀,和開始做唔同層次嘅proj ...

朋友講間津校係傳統既spoon feeding學校,你女間津小爭崩頭入實在係有原因

NNbaby 發表於 20-4-25 11:46
朋友講間津校係傳統既spoon feeding學校,你女間津小爭崩頭入實在係有原因
...

所以話傳統小學不一定係傳統教學,新派小學亦不一定非傳統教學。模式係視乎學校教學方針和模式,並非睇甚麽傳統和新派~~~

1998Ruby1998 發表於 20-4-24 17:07
講緊中學定小學?小學頂多係分一二三線,冇 band。

小學唔一定教淺考深,但多人攻學術就一定,始終升中係 ...

講得非常好

卷有5-10%深題目係應該的,咁先測試到學生有沒有真正理解及融會貫通。另外,應付考試不應只看學校課本,我見過名校生都會自發性去圖書館借相關書籍,對主題加深認識,這才是讀書應有的態度。學校對高分數有要求,不是隨隨便便讀完學校教科書就比高分你,國外很多高級學府都是這樣的。

pldad    發表於 20-4-29 02:19

hariet909 發表於 20-4-25 13:24
卷有5-10%深題目係應該的,咁先測試到學生有沒有真正理解及融會貫通。另外,應付考試不應只看學校課本,我 ...

前輩呢段comment 真係獲益良多。
多謝分享

hariet909 發表於 20-4-25 13:24
卷有5-10%深題目係應該的,咁先測試到學生有沒有真正理解及融會貫通。另外,應付考試不應只看學校課本,我 ...

同意,考卷略深其實未必一定係壞事。有啲學校考卷深淺程度「正常」,書教啲乜就直接考啲乜,結果好多時會有一大班人滿分,稍為粗心大意扣左少少分,平均分都可以拉到好後。測考鬥小心、鬥背model answer ,學生淨係將測考範圍背到滾瓜爛熟,其他嘢當out syllabus 唔理, 唔係好事

回覆樓主:

教淺考深係指什麼?是否指完全out of syllabus 例如只教過present 但係預你自己識或者屋企已教左past tense,考一些out of 考試或者syllabus範圍的東西

如果係考返syllabus 不過題目好考明白concepts 兼accumulate 以往知識上去 大部分學校都係

princesscupcake 發表於 20-4-24 16:02
想知 Band 1 私校 vs 津校 其實分別有幾大,例如學校設施好啲,師資會唔會好啲?

請問有直屬中學嘅 Band 1 ...
好奇有什麼是大學畢業都唔識的?中?英?數?

interview 發表於 20-4-29 01:37
好奇有什麼是大學畢業都唔識的?中?英?數?
除咗中文科,我唔認為其他科一個大學生會教唔掂
視藝同音樂就另計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-29 08:44
視藝同音樂就另計

中文係同我們以前學的唔同,但呢樣係全港學校的問題

視藝同音樂就另計

除了中文科,我還有唔識教普通話

視藝同音樂就另計

Religious Studies, Eng. Lit. ~~~

李大人 發表於 20-4-29 10:59
津校英文科要外補,私校有語境,學生可用英文溝通

係?又嚟用直資英小 比 官津中小 呀?~~~

都唔明某啲家長,為表達自己嘅直資忠誠度,總是偏愛用英小比中小,去支持自己嘅偏愛睇法~~~

‹ 上一主題|下一主題