用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Band 1 私校 vs 津校 分別
go

Band 1 私校 vs 津校 分別 [複製鏈接]

想知 Band 1 私校 vs 津校 其實分別有幾大,例如學校設施好啲,師資會唔會好啲?

請問有直屬中學嘅 Band 1 小學係咪通常都教淺考深?

我問過吾同級別嘅家長連 FTM 都覺得程度好深,係連家長大學畢業都吾識嗰種深,學校期望家長番屋企自己教或外補,呢類型有直屬中學私小值唔值得比錢讀?或是揀 Band 1 B-C 有直屬中學津小實際啲?
   7    0    0    0

回覆 princesscupcake 的帖子

冇話值唔值得,要睇家長同細路仔個心態,
如果個細路受谷嘅當然好,
相反 就慘了

認同,都要看個學生能力

講緊中學定小學?小學頂多係分一二三線,冇 band。

小學唔一定教淺考深,但多人攻學術就一定,始終升中係呈「分」,除非你打算非學術特異功能攞埋全亞太冠軍然後專攻 DG DB,否則最終判斷你能否入讀係你嘅成績。

有付出有收穫,學校係幫你搭路入好中學,但讀書係自己條路,冇不勞而獲。龍校係一入學就幫你搭好條路,等小學階段仲可以有多啲時間去發掘強弱處、興趣。你畀嘅學費,就係買佢升中嘅機會。機會係自己爭取。

最後不論咩學校,上到高中,就算學校唔做野,好多學生自己都補習。一定有人話「XXX 都唔洗補習都有好成績」,但更多人係補習完之後成績有進步。或許亦話「XXX 補完都冇進步」,但高中想保持分數亦很艱難。

有學生讀「坊間最谷學校」都讀得輕鬆,亦有學生讀「輕鬆龍校」都讀到半條命。有學生讀谷校都仲可以有時間補習同娛樂,亦有學校忙功課忙到連行街都冇時間。最重要係家長自己調節期望,如果自己承受唔起壓力而小朋友又唔係天資聰穎,咁就唔好勉強,降低返自己要求。如果小朋友係天資好而態度認真,咁仲可以試,因為就算你唔谷得,個小朋友都識自動波。

但我信「愉快學習」只可以係兩個情況:1. 個小朋友天資好,搞得掂 2. 期望/要求唔高,所以冇壓力。

回覆樓主:

考得入 值得讀

1998Ruby1998 發表於 20-4-24 17:07
講緊中學定小學?小學頂多係分一二三線,冇 band。

小學唔一定教淺考深,但多人攻學術就一定,始終升中係 ...

係想問 band 1 有直屬中學嘅私小同埋津小。

我兩個小朋友,一個讀有直中津小,一個讀直中私小,我覺得好值得俾錢讀有直中私小。

PTL_L 發表於 20-4-24 17:48

我兩個小朋友,一個讀有直中津小,一個讀直中私小,我覺得好值得俾錢讀有直 ...

係咪兩間都教淺考深?
喺邊方面覺得好值得?

我覺得兩間都教淺考深,但考深其實係用嚟分辨尖子出嚟,應該間間學校都係咁,如果想攞到高分,好多人會選擇外補,再加小朋友的天資,取高分不難。私小無論課程同同學的能力都比津小好,小朋友遇強愈強,好過做井底蛙。

中學都有咁情況,曾經睇過個訪問,個校長漏左少少口風,深淺卷係策略嚟,大意是希望用來提升學生,佢係講咗兩句咁多,不過忘記了是那間學校,但應該不是B1中學。

回覆樓主:

swytca 發表於 20-4-24 18:29
我覺得教淺考深系非常浪費時間的行為,課堂上,作業上人人都表現良好,作業拿出來都是勾。明明可以在課堂全 ...

同意,除非係因為時間所限。
咁睇讀私小壓力比津小大好多,小學生未成長到識得遇強愈强,尤其是初小,嗰種強烈競爭咪會落在家長身上,靠家長們各自發功~

要睇係邊間學校,如果樓主講緊既係st paul convent,當然值得讀 (係爭住讀先啱),中學貴為四大女直,家長預咗要跟得貼。其實大家趨之若鶩既神校,家長都要跟得好,好多朋友留AL在小朋友考試期間請假陪讀,可能ftm會好啲。

無理由有間b1a唔要,而揀1b-1c,除非覺得小朋友好難跟得上,或者家長唔刻意追求b1a。

各有所愛,有人不鍾意有拔尖補底班學校,相反又有人不鍾意沒有拔尖補底班學校,最緊要是找自己認為合適的學校。

回覆樓主:

樓主一件事值唔值得好取決於價值觀和教育期望,家庭背景一籃子因素,真係好個人,其實網友個個背景不同,好難對你有直接參考價值。

好可能9成9都唔會叫你放棄上1A中學直小去1B中學的津小,食得鹹魚抵得渴,IB直資或許都有人討論下

老實說,我又唔覺壓力好大,不過有一情況是,我唔太敢話俾人聽我兩個小朋友唔駛點補習,功課每日返屋企自己完成,等我放工返屋企對。因為社會上有兩批人,一批會覺得補習係歪風,唔應該助長,但小朋友有不足,有人提點下又可以減輕家長對小朋友之間的磨擦,我又睇唔到問題有幾大?
另一批會覺得,小朋友冇補習,一定唔會排到頭位,做得級頭,一定死補難補,sorry,我對小朋友唔係,亦唔需要。一句講晒,各有各需要,呢個世界唔會一面倒既。

回覆 swytca 的帖子

我覺得要視乎「深」的程度,所以科目只靠操練題目係唔會攞到好成績,一定要融會貫通,多思考,深既題目往往只佔試卷5-10%左右,咁既比率會影響好大咩?

至於遇強愈強的態度是冇得培養,因為每個小朋友都係獨立個體,性格好多是天生既,見到自己不足想改善進步是錯咩?又有一啲就算失敗仍然開朗樂觀,我又唔覺得有問題。反而家庭教育是最重要。

所謂教淺考深,可能係錯誤理解,淺,根本就係適中程度,略深,係用於分辨學生能力。不少家長係非常看重分數,少幾分都唔得,咪唔接受囉。另外,有不少學校嘅卷係行貨,來自坊間買到嘅習作,家長又喜愛使用去催谷子女,一旦測考並非來自習作,咪覺得深囉~~~

mcl203 發表於 20-4-24 19:50
所謂教淺考深,可能係錯誤理解,淺,根本就係適中程度,略深,係用於分辨學生能力。不少家長係非常看重分數 ...

我問過吾同級別嘅家長,FTM 都覺得程度好深,甚至家長大學畢業都吾識嗰種深。
‹ 上一主題|下一主題