用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保良局顏寶鈴書院
樓主: goodjob123
go

保良局顏寶鈴書院 [複製鏈接]

b3410 發表於 20-4-24 17:45
點解?
數學 Phy Chem Bio既成績其實比同級學校差
簡單一句:理科麻麻
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 20-4-24 17:43
今年細仔?坐定位未?
唉, 哥哥果間得 waiting za, 咪註冊左NPL 囉; 一早搵左 hkpapa 做顧問, 所以放左UCCKE 啦.

煩完細恐龍升中一, 又要煩大恐龍升中四, 下星期要決定係DSE 定係GCE stream 啦.  今年都幾乎冇返過學, 冇分析, 好難決定.

加上我對兩個 stream 都唔了解, 真係唔知點算好...... 我 target 香港 5 大, 而家煩惱中.

BTW, 多謝你記得我, 一點關心, 我暖在心頭.

hkpapa852 發表於 20-4-24 17:43
如果男仔入UCCKE的話,真係有D擔心
知道啦, 我有聽你意見ga, 一路上你幫我好多好多, 真係好感激你呀.

UCCKE 的理科中, BIO 其實唔差, 因為可以死讀.

GCE vs DSE, 我 target 5 大咋, 邊樣好D ??

IYY 發表於 20-4-24 18:03
知道啦, 我有聽你意見ga, 一路上你幫我好多好多, 真係好感激你呀.

UCCKE 的理科中, BIO 其實唔差, 因為可 ...

讀GCE,目標係3大既神科,不過全部要自己去考。讀DSE,入8大保障高D。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-24 17:43
如果男仔入UCCKE的話,真係有D擔心
請教原因?

IYY 發表於 20-4-24 18:03

UCCKE 的理科中, BIO 其實唔差, 因為可 ...

SPC的GCE stream主要favour science subjects,係其中主要考慮

IYY 發表於 20-4-24 17:56
唉, 哥哥果間得 waiting za, 咪註冊左NPL 囉; 一早搵左 hkpapa 做顧問, 所以放左UCCKE 啦.

煩完細恐龍升中 ...
我個女又係UCCKE pending緊,又係注册左NPL.兩間差唔多,但係UCCKE名氣就蓋過NPL,因學校
老師普遍覺得UCCKE好過NPL好多,所以UCCKE
多人報過NPL,同難入d.

IYY 發表於 20-4-24 17:56

煩完細恐龍升中 ...
今年升中的確難咗好多, 特別係自行提早公佈正選,打擊頗大。緊係掛住你,之前一起分析男校,獲益匪淺呢!時間好快,一眨眼大的揀科,細升中可能再過幾年又要大的升U,細揀科。
大仔文科人理科人?將來目標?

b3410 發表於 20-4-24 21:01
今年升中的確難咗好多, 特別係自行提早公佈正選,打擊頗大。緊係掛住你,之前一起分析男校,獲益匪淺呢!時 ...

大恐龍應該係理科人, 數 & Phy 好, Chem 在改善中, 但 Bio 麻麻.

他喜歡職業治療, 物理治療, 化驗同心理學, 可是因為 Bio 麻麻, 不知能否選讀喜歡的課程.

仍然大唔透, 非常愛玩, 非常愛笑.

小恐龍註冊 NPL 後, 覺得大局已定, 心曠體胖, 而家成隻 Winnie the Pooh 咁, 同哥哥一樣非常愛笑.

你點呀?? 孩子們好嗎??.

luisuikuk 發表於 20-4-24 19:49
我個女又係UCCKE pending緊,又係注册左NPL.兩間差唔多,但係UCCKE名氣就蓋過NPL,因學校
老師普遍覺得UCCKE ...
係, UCCKE 名氣大, 因為觀塘網, 聖言之後, 大家只會想起 UCCKE.

但你都見到 hkpapa 上面UCCKE vs NPL 的比較.  人們覺得NPL 是1C/2A, 在九龍城區只係中游學校, 但其實成績同 UCCKE 差不多.  

不過兒子喜歡 NPL 多D, 因為 ECA 有較多是他喜歡的項目, 他覺得NPL 好玩D.

magtam0520 發表於 20-4-24 19:42
SPC的GCE stream主要favour science subjects,係其中主要考慮
明白, 但無論是DSE / GCE, 他的選科都差不多:

DSE : Core 4, M1/2, Phy, Chem

GCE : Eng, Chi, Maths, Further Maths, Phy, Chem

所妣我們膠著了......

IYY 發表於 20-4-25 01:27
明白, 但無論是DSE / GCE, 他的選科都差不多:

DSE : Core 4, M1/2, Phy, Chem

讀GCE stream考GCE 中文,一定易過DSE中文,而且大學只會參考呢科成績唔計分。英文考IELTS,國際認可英文能力試,去海外或本地升學都絕對認受。
IAL科目中六時好似只需考3科(好似唔一定要考4科,仲可以唔讀假理科Bio),相對輕鬆。
主要缺點,考U自己報,各大學報考限制不同。另外Touch wood最終成績不達CO,基本上無退路。

JUPAS最大好處係出咗成績可再睇餸食飯,只要成績唔太差心頭又唔高的話,總會入到本地大學。

luisuikuk 發表於 20-4-24 19:49
老師普遍覺得UCCKE ...
UCCKE的確曾經輝煌過(可惜只得一年貨),當年2014年DSE早期時,主科和整體4+曾達~70%,比當年不少傳統和地區名校還要利害,可惜之後反覆下跌到現今只能徘徊在~60%。
大部份小學老師(補習老師都係)對中學既認知都有限公司,唔係憑印象/感覺就係根據outdate資料嚟講。

twhkleung    發表於 21-3-6 00:12

hkpapa852 發表於 20-4-25 02:14
UCCKE的確曾經輝煌過(可惜只得一年貨),當年2014年DSE早期時,主科和整體4+曾達~70%,比當年不少傳統和地 ...

請問papa,顏寶玲和優才,又應該如何比較呢?都是直資的IB,謝謝

IYY 發表於 20-4-25 01:16
大恐龍應該係理科人, 數 & Phy 好, Chem 在改善中, 但 Bio 麻麻.

他喜歡職業治療, 物理治療, 化驗同心理 ...
愛笑的恐龍諗起都覺得好好笑!
我兩個都決定轉IB, 主要因為希望將來升學途徑廣闊D。
大女就每科都比較平均,佢覺得自己係文科人,不過考試竟然理科都唔錯。不過中文都係相對最弱的一科,投入時間精力也最多。其實佢哋都頗為喜歡中文中國文化,不過就係考唔好。。。。。無論DSE還是IB,都會揀chem and bio,剩下一科可能揀econ 或者history, 或者physics, 或者any subject,因為到依家都決定唔到,好似樣樣都可以,又唔覺得好鐘意。

如果你將來目標主要留港讀三大,我覺得還是DSE最適合。畢竟DSE是最主要的升學途徑,雖然多人考,不過個餅也最大。
至於,bio是否為必須修讀科目,我真係唔清楚,只知道醫療相關專業一定要讀chem ? 雖然點都唔明點解chem 重要

b3410 發表於 20-4-25 13:40
愛笑的恐龍諗起都覺得好好笑!
我兩個都決定轉IB, 主要因為希望將來升學途徑廣闊D。
大女就每科都 ...

真係兩條笑笑恐龍黎 ga, 由細到大都係, 兩個都能處理壓力, 因為容易開心滿足.

兩人性格不同各有喜好, 共通點是中意數字, 都怕中文.

哥哥每日操數, 其他科就隨心溫習, 但都係見佢溫理科多, 文科他似乎接近放棄..... hahaha, 可能文科已 certified 左.  閒時除了跟老師指定的 PE apps 之外, 亦會做少量加操, 希望一復課就可以打波.  有時溫書好悶, 就會匿埋o係房練習小號或者聽陣歌..

細B 就太得閒, 自己做緊中一 Maths. 最近我地打算用一個月教佢一課中文書"楊修之死", 今個星期剛開始, 希望做得到.  由於他是一隻波牛, 最近冇得打波放電, 又冇減食量, 根據佢既說法係食得飽就想睡, 再加上可惡的楊修死了, 令他更加想睡.  星期一晚我們開始第一節講楊修的故事, 第二天他自己抽時間溫習.  幾天下來, 星期四開始, 他自我調節回到初小的schedule, 需要午睡兩小時........

IYY 發表於 20-4-25 16:37
真係兩條笑笑恐龍黎 ga, 由細到大都係, 兩個都能處理壓力, 因為容易開心滿足.

兩人性格不同各有喜好, 共 ...

畀你個細B笑死

Queenielam88 發表於 20-4-25 18:14
畀你個細B笑死
Queenie

教完楊修之死的話, 第二課會係岳飛之死..... 到時情況會更惡劣......   

IYY 發表於 20-4-25 16:37

兩人性格不同各有喜好, 共 ...
午睡兩小時!!真係幸福的幼稚園生活!既然好討厭楊修,不如留在9月開學之後再去煩惱。多玩些自己喜歡的。
好希望快D復課,悶到。。。。。。

我仔都喜歡npl,因為多活動,感覺返學冇咁悶,有天文館觀星閣,泳池、中藥研究中心,覺得返學好有趣,所以都注冊咗,佢好期待開學!(emoji)
‹ 上一主題|下一主題