用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙呂小越來越多人選擇耀中國際中學部
樓主: SCSL
go

沙呂小越來越多人選擇耀中國際中學部

02413124 發表於 20-4-24 14:03
不過沙呂頭20名應該都唔會考慮

我之前都知道沙呂小派位好
諗唔到可以去到咁好姐
希望佢哋keep住啲好老師繼續教落去

nillnill 發表於 20-4-24 14:10
難怪自行要收街外人。

好多都鍾意收街外人,因為大抽獎已預留位俾自己人

SCSL 發表於 20-4-24 10:35
點解越來越多沙呂小畢業選擇耀中,有以下疑問:兩個完全唔同體系,由DSE去IB?
點解家長有咁嘅選擇?好奇怪: ...
之前有個post 話,耀中出動銀彈攻勢,吸引讀得OK英文不差、活潑的小朋友。覺得真係如果唔使學費,有IB 讀,可能行另一條路,報大學時又有得話自己完全有中學獎學金,都唔太輸蝕啫。

newmommy 發表於 20-4-24 16:24
之前有個post 話,耀中出動銀彈攻勢,吸引讀得OK英文不差、活潑的小朋友。覺得真係如果唔使學費,有IB 讀, ...

相信有好多人都唔知,耀中只有小學部有國際學校牌照,中學部其實係私立獨立計劃學校,收生條件係要不少於70%學生係香港居民。

所以佢點都要諗辦法收多D local學生。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-24 16:55
相信有好多人都唔知,耀中只有小學部有國際學校牌照,中學部其實係私立獨立計劃學校,收生條件係要不少於 ...

我諗真是唔多人知

估佢唔到呀

相信有好多人都唔知,耀中只有小學部有國際學校牌照,中學部其實係私立獨立計劃學校,收生條件係要不少於 ...
謝謝資料。又長知識了!

原來係甘
我都聽過荃灣某小學每年都有人俾校長推薦去耀中,又話系免費讀六年,也曾經有畢業生有offer

LeeCC 發表於 20-4-27 06:41
原來係甘
我都聽過荃灣某小學每年都有人俾校長推薦去耀中,又話系免費讀六年,也曾經有畢業生有offer
...
邊間????!!!!

回覆 SCSL 的帖子

之後都唔洗諗,耀中係文老師和薛校長好努力找回來,既然人已經被辭職,應該唔會收咁多。

今年應該都會派到好中學,因為已經有好多家長搵薛校長幫忙。而署理校長就建議學生可以揀遠些,例如大埔中學。

回覆 SCSL 的帖子

全因為被辭職的文老師和薛校長努力爭取回來的。

SCSL 發表於 20-4-24 13:34
即是耀中都覺沙呂小同學可以跟得上耀中嘅英文?所以對佢哋咁有信心

點樣都好,一間傳統津校同一間國際學 ...

你睇下陳偉霆d 英文,就知道耀中中學部d 英文嘅「流利程度」去到邊?

唔怪之得啦。之前副校長都問我仔有冇興趣報推薦位,又話寫有獎學金…… 又唔駛買債券……

小兒讀港島津小。

ccl2231 發表於 20-6-30 11:36
回覆 SCSL 的帖子

之後都唔洗諗,耀中係文老師和薛校長好努力找回來,既然人已經被辭職,應該唔會收咁多。 ...
耀中近幾個月由幼稚園到中學部都周圍賣廣告,點解呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。