用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 數學成績
go

數學成績 [複製鏈接]

請問數學科係咪男生會成績比較好?
   1    0    0    0

一般黎講,可能係。但呢d概括式的定性無乜意思,數學叻的女仔亦唔少,全科差唔只數學的男生亦多。最緊要自己果個係咩情況。

各個國家的中學奧數代表隊,絕大部分男同學。

ngkayan55 發表於 20-4-23 21:55

我女年年數學級頭5中,有4個男仔1個女仔,每次測考都唔同位置,叮噹馬頭
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

多數都係,我仔學校初中數學頭幾名都仲見到有女仔,一到高中啲女仔影都冇。數學科普遍都係男仔跑出多。

呢個叻,係講考A或者5**的叻,定係講數學級一的叻?如果講考A,女生和男生的比率唔會咁懸殊。

Jane1983 發表於 20-4-24 18:55
呢個叻,係講考A或者5**的叻,定係講數學級一的叻?如果講考A,女生和男生的比率唔會咁懸殊。 ...

是的。男孩子數叻只出現响"最最最叻高分"嗰批學生,個人認為男女其實不是那麼大距離之差別。主科數差距不是很大;M2差距會大DD。

Jane1983    發表於 20-4-25 09:19

我見有學校係初中時數學科要達到某個分數,高中先可以修M2,中,係咪好多學校都係咁樣做?

ngkayan55 發表於 20-4-25 02:00
我見有學校係初中時數學科要達到某個分數,高中先可以修M2,中,係咪好多學校都係咁樣做? ...
係,M2係高階數學,如果數弱,根本冇能力讀M2。

ngkayan55 發表於 20-4-25 02:00
我見有學校係初中時數學科要達到某個分數,高中先可以修M2,中,係咪好多學校都係咁樣做? ...

你的孩子是囡囡嗎?睇你好似擔心女兒愛數學想讀M2,但數學表現麻麻怕將來修讀唔到M2嗎?

以開一班M2學生人數計,大約有30人,估計數學排名最top嗰50名左右要入M2應該都可以,因為仲有M1班,不是最top嗰30人都揀M2嘛!不過,想要最準確數據就直接問數學科老師。

參考資料:DSE2019(數學>>必修部分)
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... stat19_5.pdf#page=4

數學科:DSE2019

5**  5*+  5+    4+    3+
男生:2.2% 7.5% 16.8% 40.5% 57.7%
女生:1.0% 4.2% 12.6% 39.0% 58.5%
————————————————————————————
差距:1.2% 3.3%  4.2%  1.5%  0.8%
佔多:(男)  (男)  (男)  (男)  (接近)

驟眼看似乎男孩子數學好DD。
但,看看每個級段的人數分佈就唔同了。

續上表::每個級段的百份比
   5**  5*   5    4     3 
男生:2.2% 5.3% 9.3% 23.7% 17.2%
女生:1.0% 3.2% 8.4% 26.4% 19.5%
————————————————————————————
差距:1.2% 2.1% 0.9% 2.7%  2.3%
佔多:(男) (男) (接近) (女)  (女)

從上表中得知,有明顯DD差距嘅分佈為:
男生取5**和5*嘅會比女生多;
女生取3和4嘅會比男生多;
至於取5級成績嘅差距就只有0.9%

換言之,
男生數叻嘅是側向最top一群男孩子身上,即5*或以上成績;
女生則响3級和4級人數比男生多出很多。
因為,
男生多於女生:3.3%=1.2%+2.1%(5**和5*)
女生多於男生:5.0%=2.7%+2.3%(3和4)

至於,
相約嘅5級成績則只有0.9%差距,
5級成績百分比之比與人數比
男生:女生=9.3%:8.4%
男生:女生=(3877-1725):(2877-963)
     =2152男:1914女

男女人數皆是二千人左右,差距好少。
所以,女生數叻嘅人也不少。

YmOra 發表於 20-4-25 10:50
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... stat19_5.pdf#page ...

以上數據還未包女生一般比男生勤力好多.

身邊有仔有女的家人及朋友, 幾乎都說個仔對數學比個女理解快好多. 家姐成日話個仔好心散, 唔勤力, 但數學叻過家姐, 當然整體成積系家姐D, 家姐勤力好多. 其他朋友差不多.

高年級數學比較抽象多數都系男仔好D.

數學的深度或者會好像金字塔, 到塔頂應該差距更大. 普通中學考試的數學大部份人都應付到, 差別不會太明顯,

另外看看修讀M1M2的人數及成積及數據. 但始終, 中學數學仍然可以練習, 花多少時間問題.

planetearth 發表於 20-4-25 12:14
以上數據還未包女生一般比男生勤力好多.身邊有仔有女的家人及朋友, 幾乎都說個仔對數學比個女理解快好多.  ...

個人認為,男女生勤力度各有千秋,我接觸的女孩子往往係因為數學老師是否解得她們明白而有所分別,個人覺得縱然幾抽象嘅數學概念都可以講得明學生,女孩子就是未明白才導致不能更上一層樓而矣!由於高中數學老師大多是男教師居多,個人覺得男老師無女老師那麼有耐性和有溫柔地教數學,我接觸嘅女孩子中只要透澈明瞭概念者數學一般都係幾好。其實,上面嘅分析表中唔難得知男女生之分水嶺就係响5級這個位置,即是5級就是男女生之"能力中位數",如果有更多女孩子可以透澈明瞭深數部份,相信那中位數會上移都未定。

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-4-25 10:50
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... stat19_5.pdf#page ...
男生5**同5*多過女生,咁其他grade少過人哋就梗係㗎啦

這個問題的意義是甚麼?是又如何,不是又如何?

bobbob 發表於 20-4-25 13:41
男生5**同5*多過女生,咁其他grade少過人哋就梗係㗎啦

是的。男生較集中响5**和5*級別。

YmOra 發表於 20-4-25 13:36
個人認為,男女生勤力度各有千秋,我接觸的女孩子往往係因為數學老師是否解得她們明白而有所分別,個人覺 ...

我當年就係嚟咗位溫柔敦厚既數學男老師,文科班數學會考合格率飆升,該老師後來都深得校長器重。

little_yolky 發表於 20-4-26 17:10
我當年就係嚟咗位溫柔敦厚既數學男老師,文科班數學會考合格率飆升,該老師後來都深得校長器重。
...

真係純個人睇法,"數學"係有別於其他科目,溫柔的特質是有耐性,數學正是需要擁有哩種元素嘅老師坐鎮學生才有福,一般都係女老師才有這特質,難得貴校的男老師也有

我當年嗰位男老師就與你的剛剛相反,他只係會與嗰班toptop男生為伍,先入為主認為我哋班女轉數漫,成日玩超深數,唔受我哋班女玩,私底下我哋成日走咗去新嚟嘅女老師請教請教,女老師無教我哋的,但大家都十分尊敬她,之後個女生群組越攪越大,咩深數淺數都一一玩盡晒,我知架,我哋班女嘅整體數學成績係好過班男仔嘅!校長暗地裏都知道功勞不是嗰位正教男老師,而係沒關係嘅新來女老師。

一般來講係噶,但係女仔都會出叻人
‹ 上一主題|下一主題