用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 校長推薦計劃
樓主: bestwish
go

校長推薦計劃 [複製鏈接]

bestwish 發表於 20-5-1 18:18
太興奮喇! 呀囡選中校長推薦計劃(emoji)(emoji)。現在A組別選科要重新再考慮一下。大家有冇意見呢?
...

我囝囝都被校長選中推薦計劃。他打算重新考慮A組別,但是否要5 月6 日前,還是6 月3日前要改。阿仔想考完DSE 才去改,但我想他5 月6日前改穩陣啲。

回覆 leelee_m 的帖子

[size=14.014px]若申請人屬校長推薦計劃的受薦人,9所「大學聯招辦法」參與院校及/或SSSDP「資助計劃」院校會因應申請人的個別條件,按照其組別A[size=14.014px](截至[color=rgb(173, 16, 25) !important]2020年6月3日(下午11時59分)[size=14.014px])的課程選擇給予適當的考慮。

https://www.jupas.edu.hk/tc/application-procedures-information/application-information/school-principal-s-nominations-spn/

小晴 發表於 20-5-3 19:26
回覆 leelee_m 的帖子

若申請人屬校長推薦計劃的受薦人,9所「大學聯招辦法」參與院校及/或SSSDP「資助計 ...

正確, 是6月3日 deadline.  可以考完DSE先改。

應該我理解係A組別3科都會有優先 interview. 亦可以有機會3間都有CO offer。

6月至7月初 interview

7月17日 9am  入去Jupas 睇 校長推薦計劃 既 offer 結果。
(有D大學可能預早email 通知中學或學生, 是否有offer。)

7月22日 DSE 放榜, 放榜達標,不用再等 Jupas 放榜, 派最高志願果科。

有錯請更正。

bestwish 發表於 20-5-4 11:34
正確, 是6月3日 deadline.  可以考完DSE先改。

應該我理解係A組別3科都會有優先 interview. 亦可以有機會 ...

好清楚,明白,希望一切順利

bestwish    發表於 20-5-4 12:20

bestwish 發表於 20-5-4 11:34

應該我理解係A組別3科都會有優先 interview. 亦可以有機 ...

請問一定有得 in ?

himhim0502 發表於 20-5-8 13:46
請問一定有得 in ?

推薦得, 應該一定有得in (我理解), 不過就未必一定有 CO offer, 當然唔會20多分走去報神科啦。

bestwish 發表於 20-5-8 15:58
推薦得, 應該一定有得in (我理解), 不過就未必一定有 CO offer, 當然唔會20多分走去報神科啦。

...

你囡成績好,出offer一定無問題.加油!

clarawuwu 發表於 20-5-8 19:29
你囡成績好,出offer一定無問題.加油!

不是呢 ! 最驚佢炒中文, 冇3分, 到時3間有 CO 3322 offer 都冇用

真係好擔心呀!

bestwish 發表於 20-5-11 10:07
不是呢 ! 最驚佢炒中文, 冇3分, 到時3間有 CO 3322 offer 都冇用

真係好擔心呀!
我聽阿仔講,今次中文唔算太深呀!佢班同學都無叫救命,唔好太擔心。你囡考完有冇講d咩?睇番佢間中學,如果,合格比率高,就ok啦!

clarawuwu 發表於 20-5-11 12:34
我聽阿仔講,今次中文唔算太深呀!佢班同學都無叫救命,唔好太擔心。你囡考完有冇講d咩?睇番佢間中學,如 ...

平時考試3-4分, 驚突然失手。

佢考完又冇講D咩。

回覆 bestwish 的帖子

是否自己找校長推薦,即例如音樂/運動某些才能特別出色, 想了解多些,謝謝!
:-D

gs 發表於 20-7-20 18:34
回覆 bestwish 的帖子

是否自己找校長推薦,即例如音樂/運動某些才能特別出色, 想了解多些,謝謝! ...

學校應該會通知幾時接受申請,之後校長會選人,每間學校最多3~4個額。唔一定要音樂運動,我囡2樣都唔突出。學校通常會比head perfect 或 學生會主席。

bestwish 發表於 20-7-20 19:00
學校應該會通知幾時接受申請,之後校長會選人,每間學校最多3~4個額。唔一定要音樂運動,我囡2樣都唔突出 ...
請問是S6 才有嗎,暫時未收到學校有關通知,謝謝!

gs 發表於 20-7-20 19:19
請問是S6 才有嗎,暫時未收到學校有關通知,謝謝!

對S6才開始

bestwish 發表於 20-7-20 22:11
對S6才開始
好,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題