用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 校長推薦計劃
go

校長推薦計劃

有校長推薦計劃既同學, 揀既科係咪好大機會會收 ? 當然唔會分數差好遠。差幾分有冇機會?

只係 for apply A1 ?  定係A組別既課程都可以用這計劃?
如果5月公怖左名單, 係咪可以再改課程?  放榜後成績出左再改A組別, 這計劃適用於最後一次揀既課程?

其實我唔係好識校長推薦計劃點玩法?  有冇JM可以分享一下。

Thanks.

bestwish 發表於 20-4-23 16:35
有校長推薦計劃既同學, 揀既科係咪好大機會會收 ? 當然唔會分數差好遠。差幾分有冇機會?

只係 for apply  ...

校長推薦應只得一科,如果係名校校長推薦,9成唔睇成績都會收。
不過通常唔會係熱門科。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-23 18:10
校長推薦應只得一科,如果係名校校長推薦,9成唔睇成績都會收。
不過通常唔會係熱門科。
...

我剛剛係Jupas 網頁搵到。係A組都得。我有冇理解錯呢?

回覆樓主:

我朋友的女兒是校長推薦計劃入中大的。根據我的理解是佢選定一科,試前去in左,中大俾個conditional offer 俾佢。 考完,放榜meet 到 co 佢可以選擇直入這科,即是唔使等jupas 放榜,穩入這科。但同樣地,佢如果成績超好,可以入神科,佢可以唔take offer, 等jupas 放榜,睇下入唔入到更好的學系。基本上是有個保險囉

回覆樓主:

deleted

回覆樓主:

好像只適用於有特異功能的同學。而其正常的科目不太好!非一般的同學。

回覆樓主:

我朋友女兒一直都在前列位置。但她跟我不同中學。我亦問過我女學校老師,老師的意思是我校方針是會給成績好,但未到頂級,而又對學校有貢獻的同學,如學生會領袖,社長,總領袖生……,但成績一定不太差才有機會

moniquechoy 發表於 20-4-26 08:36
我朋友的女兒是校長推薦計劃入中大的。根據我的理解是佢選定一科,試前去in左,中大俾個conditional offer  ...

原來應該係A組別都得 wor

2018年「校長推薦計劃」 成功率達7

JUPAS表示,每名獲推薦的申請人,首三個志願課程均被視作其可獲得推薦名額,如申請人符合院校要求,或面試表現理想,一般可先獲得「有條件取錄」資格,或在最終遴選時獲得較高評分。

根據JUPAS資料顯示,2018年參加推薦的總申請人數為1,575人,當中有1,122人通過校長推薦計畫而獲取錄,即約71%申請人獲取錄。八大院校更一共取錄了當中882名通過校長推薦計畫入學的本科生,取錄成功率較往年高。

https://www.beagazine.com.hk/jupas/jupas%e3%80%8c%e6%a0%a1%e9%95%b7%e6%8e%a8%e8%96%a6%e8%a8%88%e5%8a%83%e3%80%8d%e6%87%b6%e4%ba%ba%e5%8c%85/

moniquechoy 發表於 20-4-27 09:16
我朋友女兒一直都在前列位置。但她跟我不同中學。我亦問過我女學校老師,老師的意思是我校方針是會給成績好 ...

係呀! 校長推薦計劃通常唔係比成績最 top 既學生, 通常會比學生會主席/head prefect/非學術好叻既學生。

我想知頭三組別係計邊一次既選擇, 因為放左榜仲可以改選科次序。

bestwish 發表於 20-4-27 13:12
原來應該係A組別都得 wor

當然你去in 那科要放A1,2,3. 不是你可以in 3科,你只有一個機會去in 1科。

moniquechoy 發表於 20-4-27 13:21
當然你去in 那科要放A1,2,3. 不是你可以in 3科,你只有一個機會去in 1科。

JUPAS表示,每名獲推薦的申請人,首三個志願課程均被視作其可獲得推薦名額。

呢句咩意思?  

bestwish 發表於 20-4-27 14:00
JUPAS表示,每名獲推薦的申請人,首三個志願課程均被視作其可獲得推薦名額。

請問你是中五嗎? 我女都有填校長推薦計劃申請表,只可填一科的。

回覆樓主:

還有是今年1月時填的申請。要填點解想申請,有咩supporting.

moniquechoy 發表於 20-4-27 14:11
請問你是中五嗎? 我女都有填校長推薦計劃申請表,只可填一科的。

我囡是今屆DSE生, 我囡申請左, 上星期先校長interview, 希望成功。  我囡都一頭霧水。

學校最遲5月6日交申請去Jupas.

moniquechoy 發表於 20-4-27 14:16
還有是今年1月時填的申請。要填點解想申請,有咩supporting.
每間中學都唔同處理, 要問返自己學校 wor.

moniquechoy 發表於 20-4-27 14:11

你講緊可能唔係Jupas 既校長推薦計劃。 上年校長都有推薦我囡去科大, 不過因上年社會運動取消左 interview

回覆樓主:

http://www.plkmkmc.edu.hk/校長推薦計劃
我在網上隨便search 一間中學,學校內部要求學生申請限期亦是1月中,跟我校差不多。當然學校會選擇有能力學生在校interview 先,再推薦出去。我校jupas 都好似有4-5個位

moniquechoy 發表於 20-4-27 16:35
http://www.plkmkmc.edu.hk/校長推薦計劃
我在網上隨便search 一間中學,學校內部要求學生申請限期亦是1月 ...

我地學校有4個位。

回覆樓主:

太興奮喇! 呀囡選中校長推薦計劃(emoji)(emoji)。現在A組別選科要重新再考慮一下。大家有冇意見呢?

幾年前朋友個囡 推薦信 即conditional offer,
信寫著23分,當時她考到23分 不經jupas 入了,jupas 入個科中位24分