用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 衛斯理小說
樓主: francoma
go

衛斯理小說

S-Kwok 發表於 20-4-24 06:58
依家書局有出少年版,揀買少年版係咪應該安全啲,冇成人情節呢?

利申:我冇睇過少年版
我在書館望過下. [少年版]內容上比較類似兒童圖書. 故事性絕對不及原版. 所以不會看了. 謝謝意見.

bobbob 發表於 20-4-24 01:04
睇晒咁勁!當年睇睇下發覺唔對路,好多本都不能自圓其說而爛尾(或者賴落外星人度),無再睇落去 ...

科幻小說嘛,當然不能每次用科學解釋,幻想丶發夢對思考和創作都有幫助,給點活力給腦袋,風趣幽默的人都愛幻想。
頭髮和尋夢是我最喜歡看,不過對小朋友來講,有點複雜,我女兒應該應付不來,她還是紅蘋果水平..

francoma 發表於 20-4-23 14:52
小朋友正在追看衛斯理小說。大家有冇建議邊本好睇?
正在追看:頭髮

老貓和大廈!

也可以去看看倪匡嘅自傳,睇吓佢嘅奮鬥史!我上星期比亞仔看(小六),他也大感興趣,開始看緊!

Cheeselover 發表於 20-4-24 07:40
科幻小說嘛,當然不能每次用科學解釋,幻想丶發夢對思考和創作都有幫助,給點活力給腦袋,風趣幽默的人都 ...
今時今日市民教育水平,倒覺得奇幻小說先可任吹,科幻故事framework 太離譜個人來說就唔太好,係有可能和冇可能之間就可以有很多幻想空間。
衞C理我比小朋友試過一本但唔中意,我自己看左亦唔覺特別好看,就pass 左

Diversifyedu 發表於 20-4-23 22:36
衛斯理內容情節有時頗成人,對8歲小朋友唔係太適合

我都覺得在童書和成人書之間亦有不少選擇for 青少年,當然每人的能力和喜好不同⋯

其實好似隻狗那套福爾摩斯和老鼠記者也不錯,不過較兒童,有好多插圖!

回覆 francoma 的帖子

小女四年級睇左10本8本, 暫佢話時最愛老貓, 頭髮同尋夢

我自己就愛頭髮, 尋夢同黃金故事(可惜兒童不宜我無推介比我女睇)

醒目開學勳章

Cheeselover 發表於 20-4-24 07:40
科幻小說嘛,當然不能每次用科學解釋,幻想丶發夢對思考和創作都有幫助,給點活力給腦袋,風趣幽默的人都 ...
我要求好低,無要求佢科學解釋,只要求故事完整性,應該要有舖排有總結,唔係大部份橋段impromptu,結尾又草草收場

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-4-24 08:41
今時今日市民教育水平,倒覺得奇幻小說先可任吹,科幻故事framework 太離譜個人來說就唔太好,係有可能和冇 ...
如果睇下人哋啲科幻小說就知有乜差別,好多資料搜集,就算國內嘅劉慈欣都ok

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-4-24 01:43
睇晒衛斯理好易啫,睇晒金庸先勁
金庸大把人睇得晒啦

感謝大家意見。俾左幾本小囡討論內容,最後選左「筆友」。我會今晚睇完,再俾佢睇。
佢睇緊頭髮,仲左約150頁。

bobbob 發表於 20-4-24 12:30
如果睇下人哋啲科幻小說就知有乜差別,好多資料搜集,就算國內嘅劉慈欣都ok ...
借過本「流浪地球」,小朋友話見到個cover 就知悶wor,最後都是原璧歸趙。套戲我就睇過,有乜理由可以停止地球轉動用火箭推去第二度,真是講故唔好駁故

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-4-24 13:39
借過本「流浪地球」,小朋友話見到個cover 就知悶wor,最後都是原璧歸趙。套戲我就睇過,有乜理由可以停止 ...
試睇下短篇,啲concept唔錯

bobbob 發表於 20-4-24 17:13
試睇下短篇,啲concept唔錯
唔知改左幾多但看過套戲真的冇乜動力

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-4-24 18:04
唔知改左幾多但看過套戲真的冇乜動力

科幻片就咪睇6劇啦,even日韓都唔掂,除非鍾意睇咸蛋超人

bobbob 發表於 20-4-24 12:32
金庸大把人睇得晒啦

睇得晒唔難,難在領略小說背後嘅歷史成因,作者心態,所表達嘅寓意等…

阿女推介 不死藥 (highly recommend 第一本衛斯理,之後就唔停咁借)、大廈、頭髮

eviepa 發表於 20-4-24 00:25
我女兒讀小五時看的第一本成人的小說是衛斯理之筆友。當時她看得津津有味,從此告別童書,走進成年人的世界 ...

我阿大今年終於中一了,佢從小又係一本練習都無做過,成績雖然唔係話最好,但係今年中一咁多科中文係最好既一科,D作文都寫得有文有路。

不過投資響書既錢真係好融

Diversifyedu 發表於 20-4-24 23:26
睇得晒唔難,難在領略小說背後嘅歷史成因,作者心態,所表達嘅寓意等…
...

都唔係既,唔同階段都可以睇,有唔同既領會。唔駛話一定要等到明晒先睇既。

little_yolky 發表於 20-4-27 20:07
都唔係既,唔同階段都可以睇,有唔同既領會。唔駛話一定要等到明晒先睇既。
...
睇下邊派la: 一步到頂、結構、任讀