用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教灣仔(HK2)男乙部
go

請教灣仔(HK2)男乙部 [複製鏈接]

班主建議: B1; 填滿15間啦!

我跟小兒選擇如下:

甲部只選一間: SJC (直屬中學).
乙部一至六: SJC, 聖鄧, 華仁, 高主教, 鄧鏡波, 培僑

乙部華仁和高主教似乎是多餘的?! SJC, 聖鄧, 鄧鏡波, 培僑, 四間應更直接實際。

Please advise. Thanks.
   2    0    1    0
言為心聲,文如其人。

I'm in

poison2 發表於 20-4-21 21:40
班主建議: B1; 填滿15間啦!

我跟小兒選擇如下:

真係B1,填完乙1就可以收工啦!
坦白講,就算無人考入直資同自行離場,我都唔認為SJC既直屬位唔夠收小學部所有B1學生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果係SJPS,反正乙1入梗,我會出多啲墨水盡填B1英中,黎多個穩陣中嘅更穩陣~~~

回覆 mcl203 的帖子

多謝 hkpapa852 及 mcl203 兩位的意見。
言為心聲,文如其人。

回覆 poison2 的帖子

派番自己中學 :)
再次多謝 hkpapa852 及 mcl203 兩位的意見

Poyau    發表於 20-7-7 10:28
言為心聲,文如其人。

poison2 發表於 20-7-7 09:26
回覆 poison2 的帖子

派番自己中學 :)

恭喜你!

當年朋友係級 10 內直屬,班主任話「肯定 Band 1,冇可能派唔返」,結果家長只填乙一直屬收工

直屬學校肯定係 Band 1 嘅話,乙一係可以收工。你鍾意嘅話,可以填曬堆 Band 1,畀個「穩陣又良好」嘅感覺。全部填曬 Band 1 wor,一個 Band 2 都唔填,唔係個個學生都可以咁做。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

衣家我相信班主任派果張紙仔係堅嘅 :)
言為心聲,文如其人。

poison2 發表於 20-7-7 09:49
回覆 1998Ruby1998 的帖子

衣家我相信班主任派果張紙仔係堅嘅 :)
我地囝囝係中、小同學

老師都係講 學校估計學生banding係B1
所以我地填表乙部只係寫左乙1, 乙2兩間
點知, 班主任打電話要家長確認只填了兩間選擇
嚇到我以為囝囝唔係B1
因照理B1直屬應該入硬, 乙2冇需要填都得
跟住當然再問老師, 如果係B1, 點解唔可以只填兩間選擇
老師有趣地回答, 係學校指引, 填唔夠數既要打電話確認

‹ 上一主題|下一主題