用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 坑真今年自行收乜人?
樓主: kittychit
go

坑真今年自行收乜人?   [複製鏈接]

lcyesther 發表於 20-4-23 09:45
前輩可否試計下,今天填真有幾多人直上?

真係唔知噃!

只知任何假設,都要sum up去夾下條大數,睇吓是否現實~~~

mcl203 發表於 20-4-23 09:47
即係你知道啦,開估吧。坑真幾多?軒小幾多?~~~

而家是填表敏感時刻,亦影響到填表策略,具體數字唔方便講.
兩軒三分二男生,收派位學生.
真光九成以上女生,私校.
兩者已經有分別.

Sing13 發表於 20-4-23 09:52
真光九成以上女 ...

唔係作家下化?

咁高B1率,開晒牌啦,仲使乜保留呀? 少於120位B1,當中又有部份離場,1仔任填QC啦,2仔都唔少可以入到,1仔任我行喎~~~

Sing13 發表於 20-4-23 09:52
真光九成以上女 ...

不過真小差不多全收自己幼稚生,小學收生質素難和港同、spb等全部從新選人的小學比較。

作文章都要來得合理瓜?

坑真私小,和兩軒官津,Band 1率可以唔同,但麻煩下先解釋~120個B1位如何分俾過10間小學先啦?

敏感時期,亂作先害到人喎,變相計到咁多B1位等住抽,B2生都搏盡啲啦,QC/BPS/TSK 加埋都唔只~120~~~

lcyesther 發表於 20-4-23 10:09
不過真小差不多全收自己幼稚生,小學收生質素難和港同、spb等全部從新選人的小學比較。
...

培正,民生既小學生源是否比其他直資遜色,我就覺得生源差唔多.
直資收生亦唔會只重學術.

lcyesther 發表於 20-4-23 10:09
...

佢唔係話比較,係佢有坑真和軒小嘅實數~~~

Sing13 發表於 20-4-23 10:16
培正,民生既小學生源是否比其他直資遜色,我就覺得差唔多.
直資收生亦唔會只重學術.
...

原來直資又比私校好~~~

mcl203 發表於 20-4-23 10:16
作文章都要來得合理瓜?

坑真私小,和兩軒官津,Band 1率可以唔同,但麻煩下先解釋~120個B1位如何分俾過1 ...

你唔好再乱估了,認真既就去問兩校家長.

Sing13 發表於 20-4-23 10:22
你唔好再乱估了,認真既就去問兩校家長.

你有實數吖嘛,作㗎?

我一直無話知道實情喎~~~

唔好害人,好多灣仔B2生等住你啲數據填表,乙1 QC/BPS 㗎~~~

作家最敗筆之處係,佢可以取到兩軒真正B1率,有就唔會咁多用家出po R頭啦,做文章先做功課吧~~~

mcl203 發表於 20-4-23 10:45
作家最敗筆之處係,佢可以取到兩軒真正B1率,有就唔會咁多用家出po R頭啦,做文章先做功課吧~~~
...

兩軒唔會正式講真正band1率,但是大概邊個名次是邊緣人就會知道.

Sing13 發表於 20-4-23 11:01
兩軒唔會正式講真正band1率,但是大概邊個名次是邊緣人就會知道.

EK唔少家長知你係超級直粉~~~

但唔好作得太虛幻,又話有實數嘅?我講完你又彈弓手啦,好在我仲收埋啲唔提你。作多啲啦,可以錯多啲~~~

Sing13 發表於 20-4-23 11:01

算把啦!信自己,無謂爭辯,挑字彙你實輸,認真你便輸了。

hkpapa852 發表於 20-4-23 09:39
所以今年各間聯小既升中派位結果會好有趣,尤其係灣仔區同東區呢兩間過往有咁多人上到聯中既小學 ...

堅問,依呀網友作果啲數去推算,今年會唔會出現奇景,QC/BPS/MSS/SPSS/SFCC/SKHTSK/TLMSHK/WYHK都出現收生人數不足嘅情況,~120個非直聯小B1生,仲有部份離咗場,1仔收晒,2仔搏上移唔係咁多,3仔唔敢填,最終首年各英中出現搶叩門生咁呢?~~~

YmOra 發表於 20-4-23 11:54

邊個名次是邊緣人已經大概知道band1率幾多.
事實亦都唔可以講得太死,每年人數唔同,例如強校多左一班,又或者外區轉入一D名次排前既學生,一間學校即使用既pre-S1年份相同,理論上亦可能同上年同一百分比排名既學生升跌band.
例如上年有1800學生,600band1,假設今年每間學校人數相同,如果今年有30個band1A學生轉入此區,今年band1人數就是610,其它學校某學生即使同上年學校排名百分比相同,都有機會跌入band2了.

Sing13 發表於 20-4-23 13:26
事實亦都唔可以講得太死,每年人數唔同,例如強校多左一班,又 ...

Sing13 發表於 20-4-23 13:26
[quote]YmOra 發表於 20-4-23 11:54

事實亦都唔可以講得太死,每年人數唔同,例如強校多左一班,又或者外區轉入一D名次排前既學生,一間學校即使用既pre-S1年份相同,理論上亦可能同上年同一百分比排名既學生升跌band.

睇來相當一部分人不清楚瞭解呈分的劃分Banding機制

原來果然係作家,只會作利好自己嘅超直粉論點,全港各區都去作故仔

首先唔明點解講講下游出公海講PS1

叫你開實數底牌,又變成敏感時期,後又變成來源來自EK啲分享

為令自己可以仲撐得住,又變成計入唔計出嘅轉區論點,継續講多啲,睇吓仲有無野係錯~~~

其實坑真小既老師,過往年年都係話級70名內好大機會上到坑真中
兩軒都係話級40內可係乙1選QC

但係咪代表呢個就係佢地既B1率呢​?

呢幾間學校過往多年既6年級學生都無聽過校內任學教職員講過學校實際既幾多B1/B2/B3學生 (兩間軒小年年都話B1/B2/B3 各 1/3囉!)​
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 20-4-23 13:48
原來果然係作家,只會作利好自己嘅超直粉論點,全港各區都去作故仔

首先唔明點解講講下游出公海講PS1

你當年是建議人地band2乙二放真光,如果真光附小band2乙一全部收晒之後仲有位,你既建議應該都有0.1%既可行性.
‹ 上一主題|下一主題