用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 坑真今年自行收乜人?
樓主: kittychit
go

坑真今年自行收乜人?  

christy2011 發表於 20-7-22 08:07
回覆 LinusYip 的帖子

今年出狀元嗰間?

唔係

LinusYip 發表於 20-7-22 08:27
唔係

中西區男校?

LinusYip 發表於 20-7-22 07:36

老一輩收風當然唔準,後生叫好少少,但好多人都錯

慈幼會?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-22 11:49
慈幼會?

冇謂點名喇,
總之我想講個現象啫

hkpapa852 發表於 20-7-22 11:49
慈幼會?

冇謂點名喇,
總之我想講個現象啫

回覆樓主:

題外話,上年去堅真簡介會,校長講左類似說話:我地小學現時係男女校,中學係女校,將來就唔知喇

唔知係我get錯,定校長話中有弦外之音呢?如果小學或中學轉收生姓別,會唔會可以變做直屬呢?

CCYEE 發表於 20-7-24 01:46
題外話,上年去堅真簡介會,校長講左類似說話:我地小學現時係男女校,中學係女校,將來就唔知喇

唔知係我 ...

改變中學收生性別對轉直屬有無幫助?(等高人解答),反而咁做有損真光百多年傳統以及校祖為女子辦學既初衷。
轉做直屬會收多咗b2,更難做好DSE成績,成績下滑影響收生質素,加劇小學叻女外闖,弊多於利啊!

NNbaby 發表於 20-7-24 09:44
改變中學收生性別對轉直屬有無幫助?(等高人解答),反而咁做有損真光百多年傳統以及校祖為女子辦學既初 ...

佢而家只係聯繫,所收嘅親生女都keep住一定數目,如果轉直屬,未必爭太遠

NNbaby 發表於 20-7-24 09:44
改變中學收生性別對轉直屬有無幫助?(等高人解答),反而咁做有損真光百多年傳統以及校祖為女子辦學既初 ...

培正st clare係直屬好例子,佢地一直都keep到好成績

CCYEE 發表於 20-7-24 12:12
培正st clare係直屬好例子,佢地一直都keep到好成績

培正係聯繫的,St Clare 成績低過真光

bj1315 發表於 20-7-24 12:18
培正係聯繫的,St Clare 成績低過真光

https://www.myschool.hk/primary-school/Pui-Ching-Primary-School

網站資料寫培小同培中係直屬,約85%小學生上培中

CCYEE 發表於 20-7-24 12:24
https://www.myschool.hk/primary-school/Pui-Ching-Primary-School

網站資料寫培小同培中係直屬,約85% ...

Sorry 錯左

bj1315 發表於 20-7-24 12:27
Sorry 錯左

唔緊要,大家討論下

想問下,我是本年度小五家長,剛派呈一成績表,但不見內有寫名次,我如何知道小女排名,通常中英數常平均分達多少才是band 1 生?謝謝各位

sonyumd 發表於 20-8-16 15:44
想問下,我是本年度小五家長,剛派呈一成績表,但不見內有寫名次,我如何知道小女排名,通常中英數常平均分 ...
呈分排位不會在成績表出現,學校會另外出張排位表嘅紙仔俾你,通常排55名內都屬B1

cosyfook 發表於 20-8-17 18:34
呈分排位不會在成績表出現,學校會另外出張排位表嘅紙仔俾你,通常排55名內都屬B1 ...

請問排位表是以什麼排位?學內,灣仔區或全港?會有banding 顯示嗎?

CCYEE 發表於 20-7-24 01:46

唔知係我 ...
堅真校長真係咁講?咁校長咪透露左坑真將會有好大變化

不過大家唔洗膽心,一定唔會影響到現時的中學,只是將來的一個大轉變

mikalaw 發表於 20-7-21 14:28
今次可証實今年坑真無論在自行或叩門都不會偏幫邊沿或 band 2 親生女。所有入到坑真的 band 2親生女都是派 ...
今年好似 多數係b1生,冇乜 b2生哦

little_kid 發表於 20-8-18 11:00
請問排位表是以什麼排位?學內,灣仔區或全港?會有banding 顯示嗎?

當然是校內排位

cosyfook 發表於 20-8-19 19:22
當然是校內排位

謝謝! 那麼,區內banding, 全港banding 幾時知?