用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 坑真今年自行收乜人?
樓主: kittychit
go

坑真今年自行收乜人?  

Sing13 發表於 20-4-23 13:58
你當年是建議人地band2乙二放真光,如果真光附小band2乙一全部收晒之後仲有位,你既建議應該都有0.1%既可 ...

咪义開話題啦,作家!

請提供坑真和兩軒B1率實數,係家長都知嘅!~~~

hkpapa852 發表於 20-4-23 13:54
其實坑真小既老師,過往年年都係話級70名內好大機會上到坑真中
兩軒都係話級40內可係乙1選QC

識得邊緣人家長,知道排名,又知道老師建議既填法.
你既數字同我知道既接近啦.

Sing13 發表於 20-4-23 14:10

識得邊緣人家長,知道排名,又知道老師建議既填法.
呢3間學校個『​邊緣』其實好濶下個喎?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-23 14:20
呢3間學校個『​邊緣』其實好濶下個喎?

某個名次有些年入band1,有些年入band2,咁都應該非常接近.

Sing13 發表於 20-4-23 14:23

某個名次有些年入band1,有些年入band2,咁都應該非常接近.

不同年份既Pre-S1對照分都唔同,B1個range亦唔一樣。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-23 14:35
不同年份既Pre-S1對照分都唔同,B1個range亦唔一樣。

我上文提過,就算Pre-S1對照分相同,B1率亦可能不同,掌握到幾多名是邊緣人已經夠料了.

回覆樓主:

好啦,見有討論嘅類似野~~~

又見呀作家都未想得通,俾啲hints佢去發揮創作思考啦~~~

識提兩軒,去做下功課望下兩軒升英中率幾多先?再去思考下啲60% +,咪睇到DD野囉。若然真係睇得明,咪又睇得明果啲囉!

靠作無用㗎!~~~

Sing13 發表於 20-4-23 14:40
我上文提過,就算Pre-S1對照分相同,B1率亦可能不同,掌握到幾多名是邊緣人已經夠料了.
...

根本唔會掌握到。
就算用同一set Pre-S1,學校人數不變,只要其他參與抽獎人既成份不同,邊緣線又會變。

hkpapa852 發表於 20-4-23 14:44
根本唔會掌握到。
就算用同一set Pre-S1,學校人數不變,只要其他參與抽獎人既成份不同,邊緣線又會變。
...

坑真可能得,大部分人自行報中學部,中學已經知道大部分附小學生當年全港排名.隔一幢樓,講唔講返俾小學部聽呢?

又錯啦,連取所謂全港排名,都唔知EDB點提供,要勤力啲了~~~

回覆樓主:

好深,follow唔到
我女 B1/2 邊緣人 睇下博唔博一間多位放乙1啫

Sing13 發表於 20-4-23 14:51
坑真可能得,大部分人自行報中學部,中學已經知道大部分附小學生當年全港排名.隔一幢樓,講唔講返俾小學部 ...
中學只知自行學生既相對排名,入學後中學亦只知當中有多少個B1學生,無可能得知邊緣人的名次。而且過往自行排名同大抽獎名次未必會一樣,因為仲有第三次呈分既影響。

hkpapa852 發表於 20-4-23 14:58
中學只知自行學生既相對排名,入學後中學亦只知當中有多少個B1學生,無可能得知邊緣人的名次。而且過往自行 ...

相對排名係全港排名,定在這一羣自行選同一中學的學生中個別學生的排名?

中學只知自行學生既相對排名,入學後中學亦只知當中有多少個B1學生,無可能得知邊緣人的名次。而且過往自行 ...

學校總有佢既方法划分邊緣人,至於家長博唔博自行決定.

lcyesther 發表於 20-4-23 15:03
相對排名係全港排名,定在這一羣自行選同一中學的學生中個別學生的排名?
...

後者,選報的學生的相對排名

kittychit 發表於 20-4-23 14:58
好深,follow唔到
我女 B1/2 邊緣人 睇下博唔博一間多位放乙1啫
ME TOO, 想食花生袋錢但一頭??????

請問如果只睇到相對排名,咁九龍某直資如何知道佢收緊全港排名前20%既學生呢?

Sing13 發表於 20-4-23 15:35
請問如果只睇到相對排名,咁九龍某直資如何知道佢收緊全港排名前20%既學生呢?
...
報紙佬講既嘢你真係信?

hkpapa852 發表於 20-4-23 15:41
報紙佬講既嘢你真係信?
里個我明

hkpapa852 發表於 20-4-23 15:41
報紙佬講既嘢你真係信?

應該是校長講既.