用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 坑真今年自行收乜人?
樓主: kittychit
go

坑真今年自行收乜人?  

sandylaw617 發表於 20-4-23 01:14
回覆 medicine 的帖子

我不知。不過,坑真小是私校,我估45-50%是band one.

坑真未係B1A下化,坑真係比較次受歡迎嘅區內中學,仲仍係B1女仔嘅保險線~~~

medicine 發表於 20-4-23 01:34
如B1生有55個,甘又差唔多做到每年的約70個。

扣門位以往全收坑小?

lcyesther 發表於 20-4-23 01:43
即係就算親生女,要band1才入到坑真。
坑真上年係4班小六,畢業生九十多人,但有七十多可以上坑真,差不多 ...

坑真上年12X人喎,好似,已經不再9X人多年了~~~

mcl203 發表於 20-4-23 01:50
坑真上年12X人喎,好似,已經不再9X人多年了~~~

原來如此。咁以住band2也不一定入,今年更危險

我覺得坑真係b1b,近年DSE成績穩步上揚,有潛力·都受區內b1女仔歡迎,但由於區內有多間一線女校,所以b1a-b1b女仔未必放佢做乙一。
至於b2外校生,可偷雞抽入既應該唔多。

回覆樓主:

年年都計唔掂,但年年都是咁樣,七十幾上中學,十個左右去同級或更好中學.今年我又覺得冇咩特別,如果話級二十,三十既附小生自行收左我先會覺得奇怪.至于叩門位,以前既說法是入左band1既附小生唔好叩,留返俾派得唔好既同學叩.

Sing13 發表於 20-4-23 02:19
年年都計唔掂,但年年都是咁樣,七十幾上中學,十個左右去同級或更好中學.今年我又覺得冇咩特別,如果話級 ...

就係計唔掂。假設55人band1生,十幾外闖。餘下40band 1,自行15加21聯繋加大抽獎計佢全部上到書院,咁要有三十個扣門位先可以做到70多上書院。但有咁多扣門位?
可能要加埋留班生位先有咁多。而且扣門要書院肯收band2親生女先得。
不知上年成功扣門有幾多人。

回覆樓主:

咁如果坑真嘅band 1人數有7×人(佔全校一半多d),1×人外闖,剩餘6×人。只要呢6×人全填乙一坑真,自行15加21聯繫,再加大抽獎及扣門位。七十幾上中學應該都得嘅。

似乎,大家都漠視咗B1呢個重點,只著眼於聯小學生人數直升中學部。甚麽7X/5X人直上,若全部皆為B1生,再加1X位學生外闖,是否要先考慮坑真是否有如此嘅B1率~~~

自行收生策略係會影響收生人數,除非假設本區都無乜B2生,坑真小生可以輕鬆直上~~~

mcl203 發表於 20-4-23 08:08
似乎,大家都漠視咗B1呢個重點,只著眼於聯小學生人數直升中學部。甚麽7X/5X人直上,若全部皆為B1生,再加1 ...

又係可以信吓計算機嘅時候~

如果坑真小可以有非常高嘅B1率,再加埋其他幾間直小。似乎,同區非直聯小學生已經無飯開了~

lcyesther 發表於 20-4-23 02:55

就係計唔掂。假設55人band1生,十幾外闖。餘下40band 1, ...
留班位就係用嚟叩門,每班2個。
唔好忘記坑真小仲有10個8個男仔,當中至少有1/3係B1。

所以坑真中過往收番既7X人,相信一定有本區B2學生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mcl203 的帖子

坑真近兩年DSE 成績絕對達 B1a, 尤其 18年,Jupas offer rate 達 97%.

hkpapa852 發表於 20-4-23 08:35
留班位就係用嚟叩門,每班2個。
唔好忘記坑真小仲有10個8個男仔,當中至少有1/3係B1。

大家都只會著眼谷大B1人數,成個區得一個pizza,你又佔大份,佢又佔大份,其他無関繄人仕只分到條pizza絲~~~

mcl203 發表於 20-4-23 08:52
大家都只會著眼谷大B1人數,成個區得一個pizza,你又佔大份,佢又佔大份,其他無関繄人仕只分到條pizza絲 ...

兩間軒小每年都有個位人數抽入坑真
仲有寶血,李賜豪各有1個半個,點會無街外人爭?

估唔到提前公佈自行結果,最受害既係各大聯小學生(直小可能都有影響,只係無咁明顯)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-23 08:57

或者,每年都係咁嘅方法呢,外人根本唔會知本區升中情況~~~

hkpapa852 發表於 20-4-23 08:57

5X+1X,最保守都已經谷到B1率60%,6間人數~810人,60%即係486。成個區得~600個B1位,仲唔係非直聯小分得條pizza絲 ?

咁又唔使再問B1生如何填表了,計埋離咗場果啲,可能得返3幾拾個B1生抽統一位,連QC/BPS都有收生困難~~~

mcl203 發表於 20-4-23 09:01
或者,每年都係咁嘅方法呢,外人根本唔會知本區升中情況~~~
所以今年各間聯小既升中派位結果會好有趣,尤其係灣仔區同東區呢兩間過往有咁多人上到聯中既小學

其實真光既band1率唔使估,只要問真光高年級家長就知道了,在真光亦唔是秘密.實際數字高兩軒唔少.

mcl203 發表於 20-4-23 09:07

5X+1X,最保守都已經谷到B1率60%,6間人數~810人,60%即係4 ...

前輩可否試計下,今天填真有幾多人直上?

Sing13 發表於 20-4-23 09:44
其實真光既band1率唔使估,只要問真光高年級家長就知道了,在真光亦唔是秘密.實際數字高兩軒唔少.
...

即係你知道啦,開估吧。坑真幾多?軒小幾多?~~~