用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 坑真今年自行收乜人?
樓主: kittychit
go

坑真今年自行收乜人?  

如果坑真過往唔用自行位收真小學生,除非全個灣仔區都無女生將坑真放乙1(唔通聖雅各,寶血,李賜的豪個D小學1個B1女生都無?),否則只靠大抽獎無可能收到~70個真小學生。

今年坑真小同嘉諾撒小學升中派位詳情絕對令人期待。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sandylaw617 發表於 20-4-21 16:27
回覆 kittychit 的帖子

外校收B1b-a,B1c 自行一定無份

往年外校B1C 有人中自行

kittychit 發表於 20-4-21 22:50
你女是坑真?
係我女同學, 唔係我女, 坑真係咪大坑真光呀, 係就無錯喇, 學校點樣揀學生, 大家都唔會太清楚啦係咪, 我相信都要睇吓運氣

JHsbb 發表於 20-4-22 21:03
係我女同學, 唔係我女, 坑真係咪大坑真光呀, 係就無錯喇, 學校點樣揀學生, 大家都唔會太清楚啦係咪, 我相信 ...

你女和你女同學係坑真小學?

回覆 mikalaw 的帖子

朋友女,坑真小級20 都自行唔入,自行入40人,估計坑真小佔15 人左右,連繫21 人,大抽獎加多10 人,叩門位一米俾坑小4人15+21+10+4=50人

估計最後50-55人

回覆 sandylaw617 的帖子

都好同意,咁今年就睇黎真係會收少咗親生女,一向都有六,七十。

sandylaw617 發表於 20-4-22 21:38

朋友女,坑真小級20 都自行唔入,自行入40人,估計坑真小佔15 人左右,連繫21 人,大 ...

我估起碼七十,band1肯定入,band2肯定救.

如果自行收得十幾,好難最後可收到七十喎,除非真係灣仔區冇其他學校band1女揀坑真

mikalaw 發表於 20-4-22 22:29
如果自行收得十幾,好難最後可收到七十喎,除非真係灣仔區冇其他學校band1女揀坑真 ...

排二十,三十親生女都唔收,唔會水平不如外校,只是自行唔是收伊個名次親生女.
中學校長是2018上任,上年收74個親生女.

大家研究下,我認為一向坑真 confirm 一定可收親生女的途徑有自行40+聯繫21=61, 餘下的親生女能否入坑真便睇自己 banding 和隨機 number. 今年由於自行結果不再是祕密,坑真估計只收了約15,加埋 21聯繫,只可 confirmed收36親生女,其他親生女能否入便一樣只可睇自己 banding 和隨機 number靚唔靚仔, 所以我覺得今年會少啲親生女入到。

mikalaw 發表於 20-4-22 23:24
大家研究下,我認為一向坑真 confirm 一定可收親生女的途徑有自行40+聯繫21=61, 餘下的親生女能否入坑真 ...

以往坑真自行也是有收外校生的,我估計quota可能一半一半

回覆樓主:

灣仔區女仔band 1真係未必揀坑真,我見另一個post講灣仔區,都只講另外3間女校,感覺佢未必咁多人放乙一

bj1315 發表於 20-4-22 21:26
你女和你女同學係坑真小學?
誤會了,, 女同學不是小學部學生, 其他學校的, 自1申請收了

朋友女,坑真小級20 都自行唔入,自行入40人,估計坑真小佔15 人左右,連繫21 人,大 ...
請問,坑小有幾多B1生?

gigiyyc 發表於 20-4-23 00:16
灣仔區女仔band 1真係未必揀坑真,我見另一個post講灣仔區,都只講另外3間女校,感覺佢未必咁多人放乙一
...

咁灣仔band2女可搏坑真?

但如果坑真自行收自己band1 十多人,聯繫二十一人,也已經三十多人了。餘下應該係坑真的band2-3女(因為坑真一級100人,計大約30多%band1),band2或band3親生女大抽獎應該排在外校band1女後。

以往仲有親生女在自行階段抽入,代表大抽獎時,band2女有機抽入坑真?

lcyesther 發表於 20-4-23 00:58
咁灣仔band2女可搏坑真?

但如果坑真自行收自己band1 十多人,聯繫二十一人,也已經三十多人了。餘下應該 ...

以我所知,坑真既band1百分比比你所提既數字高唔少.

回覆 medicine 的帖子

我不知。不過,坑真小是私校,我估45-50%是band one.
坑真小約115 人,估55 人是band 1.
一向灣仔區band 1 女生,大抽獎乙1 放坑真就一定入,乙2 就50%
坑真是band1a, 基本上是band 2 是入唔到,除非预咗叩門位俾坑真小的band 2 生

同意你既估算
就算部份親生女大抽獎入(非聯繫位),應該都唔超過60人

hkpapa852提到 St Clare,但尼間係直屬,同坑真唔同,應該夠位收晒b2親生女

sandylaw617 發表於 20-4-23 01:14

我不知。不過,坑真小是私校,我估45-50%是band one.
如B1生有55個,甘又差唔多做到每年的約70個。

自行收15個,餘下40個B1生全部乙1中學。前面有講灣仔區乙1必入。即聯係位21個之後全部入到。已經55個。……然後叩門位等等補B2生,相差唔多拉

sandylaw617 發表於 20-4-23 01:14

即係就算親生女,要band1才入到坑真。
坑真上年係4班小六,畢業生九十多人,但有七十多可以上坑真,差不多係所有band2也能上,分別實在太大了。