用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有Band 1直資中學三分一取錄生「抽飛」
樓主: 02413124
go

有Band 1直資中學三分一取錄生「抽飛」   [複製鏈接]

ucw 發表於 20-4-21 23:38
回覆 behappypapa 的帖子

篇報導用‘他’字,男校長嚟?

不想透露性別,中性用,都會用「他」

Sheep06 發表於 20-4-21 21:42
報紙有時係咪真係誇張咗呢佢寫 : "該校過往取錄九成屬全港成績首20%精英,即Band 1A學生"
究竟有邊間九龍 ...
Top 20% 精英應該唔等如全部 band 1A, 我覺得似 band 1A + band 1A-B.

九龍區不少津校都收到高百分比的 top 20% 學生的, 所以有直資有此佳績不是沒有可能.

我記得去九華 info day 時, 校長話佢地 F. 1 admission 程度高, 有 85% intake 係全港 top 20% 學生.

IYY 發表於 20-4-22 14:59
Top 20% 精英應該唔等如全部 band 1A, 我覺得似 band 1A + band 1A-B.

九龍區不少津校都收到高百分比的 to ...

數學題:100/9=11.1111111111
B1A=11.1111111111%
B1B+=22.2222222%
所以top 20%應該係B1B或以上。

仲有呀!全港top20%返到"九龍城區"跌少少,可能已經去到B1b後DD位置,好接近B1c位置了。

我估計,嗰句"該校過往取錄九成屬全港成績首20%精英,即Band 1A學生"的前半句「該校過往取錄九成屬全港成績首20%精英」係學校講嘅!而後半句「"即Band 1A學生"」係記者不太懂而寫錯咗嘅!

YmOra 發表於 20-4-23 12:24
仲有呀!全港top20%返到"九龍城區"跌少少,可能已經去到B1b後DD位置,好接近B1c位置了。

我 ...

唔出奇
好多學校好proud of 收到幾多% 既5個band 既band 1

02413124 發表於 20-4-23 12:44
唔出奇
好多學校好proud of 收到幾多% 既5個band 既band 1

以前年代只分Band1至Band5,都無ABC冠於尾隨位,故我估計係記者寫錯居多。

YmOra 發表於 20-4-23 12:48
以前年代只分Band1至Band5,都無ABC冠於尾隨位,故我估計係記者寫錯居多。
...

唔出奇

YmOra    發表於 20-4-23 12:52
‹ 上一主題|下一主題