用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有Band 1直資中學三分一取錄生「抽飛」
樓主: 02413124
go

有Band 1直資中學三分一取錄生「抽飛」  

swytca 發表於 20-4-21 19:34
能收到全港首20%的精英,放眼九龍區不是男拔就系女拔了

德望?協恩?唔計特異功能?

swytca 發表於 20-4-21 19:53
男拔貴呀,而且是唯一一家,勁收全港20%精英,評级卻不是band1A的學校

唔洗估,可能根本吹水

而且dbs相對少人講有call waiting

02413124 發表於 20-4-21 19:59
而且dbs相對少人講有call waiting
男拔唔會 call waiting, 如果有位,會係7月 in 備取生,到時先揀人。

swytca 發表於 20-4-21 19:17

九龍城區,以往勁取全港前20%精英,以家三分一精英抽飛,最 ...
一定唔係男拔,男拔大把band 1a waiting. 而且一定唔會稱呼男拔“band1 直資”,會稱為“某傳統名校直資”,好似對st paul boy 稱呼一樣

swytca 發表於 20-4-21 20:02
無吹水,這系用腳趾都能想到。未來的趨勢都可以隱約可見

我唔覺得係因今年大部份都係特殊隊入。

LuiFungHa 發表於 20-4-21 20:02
男拔唔會 call waiting, 如果有位,會係7月 in 備取生,到時先揀人。

但如果真係dbs 3成人抽飛,我唔信佢7月先call

swytca 發表於 20-4-21 19:34
能收到全港首20%的精英,放眼九龍區不是男拔就系女拔了
女拔收的係全港 1aaa精英啊!只有50幾個位,當今屆小六女同學30000個左右,大概前300名(即係1%)才機會大。

swytca 發表於 20-4-21 20:02
無吹水,這系用腳趾都能想到。未來的趨勢都可以隱約可見

相反我身邊唔少1A 小朋友失落自行,就轉投直資算。費時搏

醒目開學勳章

b3410 發表於 20-4-21 20:07
一定唔係男拔,男拔大把band 1a waiting. 而且一定唔會稱呼男拔“band1 直資”,會稱為“某傳統名校直資” ...
應該稱呼做"某直資男神校"至啱

IYY    發表於 20-4-22 12:25
b3410    發表於 20-4-21 20:13

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-4-21 17:03
咁多間~~~
又唔係份份報紙都好似生果報咁鍾意斷章取義嘅。。。

02413124 發表於 20-4-21 20:08
但如果真係dbs 3成人抽飛,我唔信佢7月先call

唔係 call 咁簡單,係要正式 interview 先揀人。因為之前冇進行面試,所以大把人喺 waiting list.

LuiFungHa 發表於 20-4-21 20:15
唔係 call 咁簡單,係要正式 interview 先揀人。因為之前冇進行面試,所以大把人喺 waiting list.
...

我知,因我仔都係waiting 一員
我意思就係如果有3成位剩,唔會等7月先慢慢call 人interview

02413124 發表於 20-4-21 20:11
相反我身邊唔少1A 小朋友失落自行,就轉投直資算。費時搏
其實1A真係未必自行入到1A學校。因為10% 學生全港加埋一起,都幾千個。大家一心想入的1a 中學,也就十幾二十左右,當平均一間有50個自行位,最多1000個左右。而前列同學,無論有冇直資,都會報兩間自行。所以其實成功几率好低。

b3410 發表於 20-4-21 20:19
其實1A真係未必自行入到1A學校。因為10% 學生全港加埋一起,都幾千個。大家一心想入的1a 中學,也就十幾二 ...

Yes,但之前冇公佈自行就自我感覺良好,會等。現在知唔得就唔想再賭大細。

02413124 發表於 20-4-21 19:57
唔洗估,可能根本吹水

近年啲香港統計數據,明知你唔抽飛唔問你,知你3個都抽咗飛,即時訪問吓先。結論,某直資男校100%抽飛~~~