用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有Band 1直資中學三分一取錄生「抽飛」
go

有Band 1直資中學三分一取錄生「抽飛」  

https://hk.news.appledaily.com/local/20200421/KR6WTRWVR4KG6YZ5QTTYW3JTFQ/|^|https://hk.news.appledaily.com/local/20200421/KR6WTRWVR4KG6YZ5QTTYW3JTFQ/

02413124 發表於 20-4-21 12:58
https://hk.news.appledaily.com/local/20200421/KR6WTRWVR4KG6YZ5QTTYW3JTFQ/

傳統直資名校聖保羅書院也 ...

先要理解一下,何為“抽飛”

“抽飛”:如果單純指學生註冊直資中學後,再因自行取得學位後去取消註冊,咁SPC一定無,因為公佈自行結果時都未有學生需要註冊

ucw    發表於 20-4-21 14:23
IYY    發表於 20-4-21 13:27
subb    發表於 20-4-21 13:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-21 13:12

“抽飛”:如果單純指學生註冊直資中學後,再因自行取得學位後去取消註冊, ...

係wo.醒目

出年會唔會改晒之後註冊,唔洗煩

https://hk.appledaily.com/local/ ... UMXHRPCV2CFLR6RWPQ/

BTW 原來.....................

匯基與浸信會天虹小學合作的「上游獎學金」計劃踏入第二年,由天虹校長推薦的一名基層精英學生可獲六年獎學金,除學費全免,校方會以助學金資助兩次遊學團費及平常課外活動費用等。該校打算將計劃推廣至區內其他小學。

聽講耀中都好大手筆呢幾年都同唔同津小合作,6年獎學金,過百萬

subb 發表於 20-4-21 13:24
https://hk.appledaily.com/local/20200408/E3U5Y7JOUMXHRPCV2CFLR6RWPQ/

BTW 原來.....................
匯基東九去基層搶級一
有趣

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

“抽飛”:如果單純指學生註冊直資中學後,再因自行取得學位後去取消註冊, ...
呢個反而係SPC做得好,等你地諗清楚先去,又唔駛做多層功夫!

02413124 發表於 20-4-21 13:26
聽講耀中都好大手筆呢幾年都同唔同津小合作,6年獎學金,過百萬
沙呂小有參加

b3410 發表於 20-4-21 14:01
沙呂小有參加

我朋友係對面海聖xx 都有

我果區有小學上年收左5個入耀中, 全部都拎獎學金, 原來有咁玩法.

學校有問過我地考唔考耀中推薦位,話都有獎學金,但果時話,無寫咩要求……

dormom 發表於 20-4-21 14:43
學校有問過我地考唔考耀中推薦位,話都有獎學金,但果時話,無寫咩要求……
...

問心,不歸路

醒目開學勳章

港青基信又係好遲先留位?

醒目開學勳章

耀中無獎學金基層點會讀?

bobbob 發表於 20-4-21 14:48
耀中無獎學金基層點會讀?

應該真中產都未必讀

醒目開學勳章

02413124 發表於 20-4-21 14:49
應該真中產都未必讀
1年學費貴過人哋6年,仲未計雜費。。。唔知獎學金包唔包debenture?

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-4-21 13:36
匯基東九去基層搶級一
有趣

天虹馮校長之前係救恩副校
透過改善天虹與滙基/其他中季聯繫,亦係天虹上位辦法之一

回覆 bobbob 的帖子

唔知,我朋友只係話過百萬XDD

02413124 發表於 20-4-21 14:03
我朋友係對面海聖xx 都有

嘩,聖XX,有3飛喎,一句打3~~~