用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 教中文教到好勞氣揮手區
樓主: mandy_ng207
go

[小學] 教中文教到好勞氣揮手區

回覆 貝珠 的帖子

淨係Year 1, for粵語母語小朋友容易銜接.今年因為情況特殊, 黎緊Year 2上學期仍然有粵語班(加插普通話).

回覆樓主:

停課期間,唯有自己教,不過預左普通話會甩哂。我地會睇圖書,做下坊間d練習,希望可以保住d水平捱到開學啦!

mandy_ng207 發表於 20-4-21 12:30
仔year 1, 屋企講廣東話
學校教普通話,只是near native class, 但都跟得吃力
原本有私補,但農曆新年後已 ...

如果家中沒有PTH語境,IS用PTH學中文,你自己跟唔到最好請私補,學完pinyin後會容易上手很多。
我女主要是在外面自己用廣東話學繁體中文,覺得這個決定很好,因為方便自己教她,PTH另外學,她一般對話和pinyin也學會了,疫情嚴重時也有用zoom上堂,所以沒有甩。
這段時間主要説中文,又和她看多了中文書,中文反而進步了,一直是靠自己不是靠學校,所以不大影響。
中文你真係要日日同佢讀下,否則好難入腦,佢地稔野已經主要係用英文。

謝謝各位意見!因為當初冇諗過要停課咁耐,中文私補停咗幾個月,估唔到影響咁大!而家已安排先試一堂網上教學,如果好嘅話會俾佢繼續補!

mandy_ng207 發表於 20-4-21 14:45
學詞語,要認拼音,老師問同學答,寫簡單中文字
我仔認拼音寫字無問題,但拒絕同老師用普通話溝通,好似啞 ...
可能係因為你係度,所以佢唔想講普通話。

Osiana 發表於 20-5-8 03:06
可能係因為你係度,所以佢唔想講普通話。

都唔知點解會咁
終於捱到復課,唔駛再home learning 了!

mandy_ng207 發表於 20-5-8 10:49
都唔知點解會咁
終於捱到復課,唔駛再home learning 了!

你哋宣布了Y1幾時開學?最早可以20/5

回覆 964000 的帖子

Not confirmed yet, but likely at the end of May.