用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 教中文教到好勞氣揮手區
go

[小學] 教中文教到好勞氣揮手區 [複製鏈接]

仔year 1, 屋企講廣東話
學校教普通話,只是near native class, 但都跟得吃力
原本有私補,但農曆新年後已無上堂,呢幾個月仔嘅英文keep住進步,但普通話就越嚟越跟唔上
今日上堂見佢發夢,我忍唔住講咗句「你再發夢就要去non-native class」,佢跟住都無再同我講嘢⋯⋯
唉,呢一科home learning 真係搞唔掂⋯⋯
   6    0    0    0

可唔可以叫補習老師online上堂?
我仔本身中文班都係轉了zoom 上堂。都叫keep住聽同講。老師都會email功課叫佢做。

mandy_ng207 發表於 20-4-21 12:30
仔year 1, 屋企講廣東話
學校教普通話,只是near native class, 但都跟得吃力
原本有私補,但農曆新年後已 ...

屋企根本無語境,又點可以要求普通話學得好呢?只是year 1, 學習慢下來不打緊,順其自然啦。

普通話對小朋友來說根本係外語, 用來學中文係事倍功半. 廣東話讀書面語都未明白, 仲要用普通話來學係難上加難.
唔使理學校用什麼語言教, 你用廣東話教課文同字詞, 小朋友理解後再學普通話讀音. 漸漸佢會學識書面語又識普通話.

mister 發表於 20-4-21 13:04
可唔可以叫補習老師online上堂?
我仔本身中文班都係轉了zoom 上堂。都叫keep住聽同講。老師都會email功課 ...

你係補習社?
我本身用一對一老師,好貴下,上zoom 梗係無咁好⋯⋯
咁你一星期幾多堂?

mandy_ng207 發表於 20-4-21 13:48
你係補習社?
我本身用一對一老師,好貴下,上zoom 梗係無咁好⋯⋯
咁你一星期幾多堂?
我地平時係去開間learning center。都係group class。依家一星期2堂.
如果本身個老師教得好又可上網教嘅,都係同一條數啫,始終夾嘅語文老師唔易搵。

學語文都係唯有比多d機會佢聽同講。

Radiomama 發表於 20-4-21 13:38
屋企根本無語境,又點可以要求普通話學得好呢?只是year 1, 學習慢下來不打緊,順其自然啦。

...

謝謝鼓勵
我最擔心佢復課後跟唔上near native, 要去non native class
因我見到其他同學上堂跟到
我有幫佢做足功課,希望老師唔會掟佢落non native
佢本身每日已有3-4小時online learning, 其實我唔想佢再上zoom補習的,可惜屋企人又唔放心老師入屋⋯⋯

你哋中文堂online learning 點架?我哋簡直係hea, 大家用國語傾下計,玩下game 咁。有send video 教下筆順。

貝珠 發表於 20-4-21 14:35
你哋中文堂online learning 點架?我哋簡直係hea, 大家用國語傾下計,玩下game 咁。有send video 教下筆順 ...

學詞語,要認拼音,老師問同學答,寫簡單中文字
我仔認拼音寫字無問題,但拒絕同老師用普通話溝通,好似啞咗咁,激死我!

回覆 貝珠 的帖子

同學校上堂一樣教課文, 生字, 配詞, 字形結構, 造句等.
每星期教一篇課文, 兩本故事書, 一首兒歌.
普通話母語班全普通話教學; 粵語母語班主要以粵語教學並加插普通話, Year 2下學期轉全普通話.

Melody.in.V 發表於 20-4-21 14:49
回覆 貝珠 的帖子

同學校上堂一樣教課文, 生字, 配詞, 字形結構, 造句等.

邊間學校,中文教得咁好?

回覆 貝珠 的帖子

係啦,咁先夠comprehensive, 我地已經係native 班year 2 , 仲好似只focus oral mandarin 咁,連句子結構果d都冇教。好彩一直都有外補同自己教。

回覆 貝珠 的帖子

係唔係大部份IS都係咁? 似普通話會話班多過中國語文課?

Melody.in.V 發表於 20-4-21 15:32
回覆 貝珠 的帖子

係唔係大部份IS都係咁? 似普通話會話班多過中國語文課? ...

如果唔係online learning 呢,會教課文,year 2 下學期開始教拼音

呢個,幾好,台灣支援...可以試下...中文...父母参與好重要...如果唔係佢哋怕左生字唔想掂...
http://edu.chinese-stories.com/main.php

其实大家决定 邊間學校之前應該都要對嗰間學校 学術情況有多點了解。 知道好多家長對國際學校嘅中文 教學同程度都失望,但其實有好多國際學校 本身喺香港已經多年歷史,如果要早啲瞭解,其實係真係可以問吓學校或者問下 就讀中嘅家長或者學生。 好過 讀咗之後先失望

回覆 Saboc 的帖子

真的. 尚未入學時, 別人說不用理會學校中文程度, 可以另外補習. 我當時就覺得不可行.
不少科目, 學好學校課程已很不錯; 期望小朋友花心機學好學校沒有教的, 比每天能在學校上課學習的要下更多功夫.

Saboc 發表於 20-4-21 23:39
其实大家决定 邊間學校之前應該都要對嗰間學校 学術情況有多點了解。 知道好多家長對國際學校嘅中文 教學同 ...

我本身對中文要求唔高,只係停課期間連補習都無埋,屋企冇人教到,停課太耐令小朋友對普通話生疏者。我已經搵返私補老師做視像教學了,而家個心安定咗一啲。

回覆 貝珠 的帖子

我反而好奇,而家有IS 用粵語學中文?

Saboc 發表於 20-4-21 23:39
其实大家决定 邊間學校之前應該都要對嗰間學校 学術情況有多點了解。 知道好多家長對國際學校嘅中文 教學同 ...

兩件事黎架,我哋果班native 班呢, 人數好少,雖然只有兩個香港人,其他都係mix , 但個個oral mandarin 都好好,每個都肯用國語溝通。我覺得老師應該教more than oral mandarin. 我感覺老師係hea 做online learning . 冇跟原本的curriculum 來教。
‹ 上一主題|下一主題