用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區男仔Banding 問題
樓主: jjbbmom
go

中西區男仔Banding 問題

mcl203 發表於 20-4-21 03:13
依香港爸爸嘅上年數據,上年小五係多過小六幾拾人㗎~~~
由於係中西區邊緣人,係唔係應該決定搏或者唔博
如果博 - 甲部搵間B1C + SLS  (但求上岸) , 乙部填曬 B1 +SLS

如果唔博 - 甲部搵間B1C + SLS  (但求上岸), 乙部SLS, SKHLMC...etc.

jjbbmom 發表於 20-4-21 03:23
由於係中西區邊緣人,係唔係應該決定搏或者唔博
如果博 - 甲部搵間B1C + SLS  (但求上岸) , 乙部填曬 B1 +S ...

我俾條估估吓嘅數俾你參考下,但我只係估,唔好信我,自評風險和如何選擇 : (若係B2男生,我係唔識再去估估下了)

依香港爸爸引用上年P5學生數據:
升中人數係1806, 1/3係602人

假設男女生B1率係4/6, 即係602x4/10=240人

假設自行+直資離場率係30%,即係有168位男仔去大抽獎

中西區統一乙部大概供應為:
KC 64 + RC 6+ SJC 12 + SLS 58 + QC 4 + SKHTSK 4 + SKHLMC 14 + CSC 4 = 166

以上係未計若干本區男生會取走某%甲部位,所以數字上只要係中西區真B1生,好大機會係最差情況下會入SLS/SKHLMC/CSC是旦一間

我又估,中西區全區男仔B1佔比可能稍低於40%~~~

中西區B1男生都唔夠位,邊緣人搏錯人只會死得更慘。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 20-4-21 08:05

我俾條估估吓嘅數俾你參考下,但我只係估,唔好信我,自評風 ...

同意!假設舊年有一個B2乙部大抽獎入SLS, 咁B1 人數應該小於 166

hkpapa852 發表於 20-4-21 08:15
所以考慮緊 甲部搵間B1C + SLS  (但求上岸) <- 全港應該係 B1,我估咁填會容易d 中

jjbbmom 發表於 20-4-21 08:28
同意!假設舊年有一個B2乙部大抽獎入SLS, 咁B1 人數應該小於 166

我覺得你要計埋:

KC嘅聯繫位,一個B1生用咗聯繫位,即係少一個B1生爭街位
SLS嘅直屬位,已經係全校學生人數,包括B1-3,所以我估有~20個會放出街
CSC係B2中學,當中有數個聯繫位,可能會由聯繫小學B1取走,因佢係B2中學,我已假設B1仔唔吼佢

救恩係非常高%選擇直資中學,全區離場率會高於30%~~~

mcl203 發表於 20-4-21 08:38
我覺得你要計埋:

唔計得咁清楚啦,只係考慮緊博定唔博。
thinking....舊年人少d, 又冇任何參考,排同樣名次的師兄都博到....

hkpapa852 發表於 20-4-21 08:15

請問今年油尖旺區B1男生夠位嗎?學校要求選校保守些。謝謝!

mcl203 發表於 20-4-21 08:38
我覺得你要計埋:

想問下,咁其實係唔係可理解為如果肯定係B1既男生,都可以一博,希望係乙部個PART都好大機會入返B1校?除非係邊緣人先最危險呢?

heihei417 發表於 20-4-21 10:21
想問下,咁其實係唔係可理解為如果肯定係B1既男生,都可以一博,希望係乙部個PART都好大機會入返B1校?除非 ...

我估,本區真B1生應該有>70%可以派入B1英中嘅,唔計SLS。中西區始終選擇少,大量家長選擇接近排行係存在,亦會影響成功率。

至於是否係搏,我就唔太清楚,自行評估風險。和,我係靠估嘅~~~

mcl203 發表於 20-4-21 10:39

我估,本區真B1生應該有>70%可以派入B1英中嘅,唔計SLS。中 ...
應同,中西區男仔確係好少選擇,大家排位撞埋一齊既機會好高

mcl203 發表於 20-4-21 10:39

我估,本區真B1生應該有>70%可以派入B1英中嘅,唔計SLS。中 ...

引用香港爸爸計算,只有56.7% HK1 B1男生派入B1中學機會,">70%可以派入B1英中"係做唔到。
2018/20年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update:6-Apr)

5星猩 發表於 20-4-22 11:31
引用香港爸爸計算,只有56.7% HK1 B1男生派入B1中學機會,">70%可以派入B1英中"係做唔到。
2018/20年度18 ...

估算由唔同假設計出來的,無絕對正確嘅方法~~~

醒目開學勳章

5星猩 發表於 20-4-22 11:31
2018/20年度18 ...
佢啲假切未必啱中西區,因為區內好多直屬同私校,比例上唔少已經有著落(尤其band 1生),要去抽非保留位嘅唔多

bobbob 發表於 20-4-22 13:16
佢啲假切未必啱中西區,因為區內好多直屬同私校,比例上唔少已經有著落(尤其band 1生),要去抽非保留位嘅 ...

我個人認為,幾間女校嘅B1率係好高吓,直接影響係令本區非直小學B1生少咗,男生一定唔夠位,但又未必去到咁惡劣嘅一半升到B1英中,一半即係有一半B2生推去派B3中學~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-4-22 13:34

我個人認為,幾間女校嘅B1率係好高吓,直接影響係令本區非直 ...
你都話女校band 1率高,咁淨返嘅無著落band 1男仔仲有幾多?我覺得唔係腥鹼爸爸講到咁惡劣囉

bobbob 發表於 20-4-22 13:44
你都話女校band 1率高,咁淨返嘅無著落band 1男仔仲有幾多?我覺得唔係腥鹼爸爸講到咁惡劣囉 ...

又咁講,估算要視乎考慮點去到幾深,無絶對答案嘅。平均去估就一定有穩定嘅偏差,估多啲可以準啲或錯多啲。所以我會加自評風險囉!

刪除了

5星猩 發表於 20-4-22 16:03
我自己都不自量力去計一次,當然又係用一堆假設再加上只考慮HK1中西區既B1男生去計:  

HK1 B1學位有咁多: ...
40% B1 去 B2?
我感覺,好似太多 (只係純個人感覺)

我知有唔少B2 入到SLS 同SKHLMC.

如果40% 入呢兩間,咁SLS DSE 成績應該唔錯。