用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區男仔Banding 問題
go

中西區男仔Banding 問題

想請問,中西區男仔,學校名次較后,舊年學校同樣名次的男仔肯定係 Band 1, 今年會唔會變 Band 2? 機會大唔大?
謝謝!

jjbbmom 發表於 20-4-20 18:32
想請問,中西區男仔,學校名次較后,舊年學校同樣名次的男仔肯定係 Band 1, 今年會唔會變 Band 2? 機會大唔 ...

名次排列係依呈分標準999632去排列,今年仲係依前2次2016和2018嘅PreS1去排位,同上年一樣~~~

王家爸爸    發表於 20-4-21 10:03

mcl203 發表於 20-4-20 18:39
名次排列係依呈分標準999632去排列,今年仲係依前2次2016和2018嘅PreS1去排位,同上年一樣~~~
...
謝謝,即係理論上今年我既仔都係中西區 Band 1?
請問有冇機會,因為今年中西區全部小六學生人數少過舊年,所以我個仔會跌 Band? 或者變邊緣人?

jjbbmom 發表於 20-4-20 18:45
請問有冇機會,因為今年中西區全部小六學生人數少過舊年, ...

抱歉,某學校增多/減少學生,如何重新排列全區嘅排位,我係唔知點安排,只知比例係不變~~~

jjbbmom 發表於 20-4-20 18:45
請問有冇機會,因為今年中西區全部小六學生人數少過舊年, ...
請問邊度見到今年中西區全部小六學生人數少過舊年? 整體多左,中西區都應該多左。

唔好意思,我之前用“中西區全部小六學生人”, 好似唔太準確。

仔細睇 EDB規則 “每一派位組別的學生人數,佔整個學校網內參加中一派位學生人
數的三分之一。”

我覺得應該用“中西區小六玩乙部大抽獎的人數”比較準確。

如果中西區小六玩乙部大抽獎的人數少過2019, 咁我小朋友可能就會係 B2, 如果人數>=2019,咁一定 B1.

請教大家,呢個講法正唔正確?

回覆 5星猩 的帖子

關於人數,冇人知有幾多人會參與中西區乙部大抽獎。

不過中西區2020呈分學生人數同2019相差,43人(1725 – 1682)。

我仔間學校,今年全級小過舊年1x人。

中西區乙部大抽獎人數有機會比舊年少,都正常。

jjbbmom 發表於 20-4-20 22:21
回覆 5星猩 的帖子

我仔學校話今年中西區網參加派位的人數是1650

803Joa 發表於 20-4-21 02:24

當然這個數字不包括學生轉出其他網,或轉來HK1.

803Joa 發表於 20-4-21 02:24
咁你仔間學校有冇話1650係多過上年,定少過上年?

jjbbmom 發表於 20-4-20 22:21
回覆 5星猩 的帖子

Banding嘅計算係;
甲部嘅B1組別 - 全港頭1/3
乙部嘅B1組別 - 中西區頭1/3
甚麼考咗私校,直資,自行收咗嘅,係唔會影響以上嘅結果~~~

mcl203 發表於 20-4-21 02:41
Banding嘅計算係;
甲部嘅B1組別 - 全港頭1/3
乙部嘅B1組別 - 中西區頭1/3
所以我好擔心乙部玩大抽獎的總人數比舊年少

jjbbmom 發表於 20-4-21 02:45
所以我好擔心乙部玩大抽獎的總人數比舊年少

都話咗唔関事咯,乙部係全中西區人數除3。假設上年1800, 1/3 B1上年係600, 今年1740, 1/3 B1係 580, 今年你係580內就係B1,今年嘅581係B2~

mcl203 發表於 20-4-21 02:49
都話咗唔関事咯,乙部係全中西區人數除3。假設上年1800, 1/3 B1上年係600, 今年1740, 1/3 B1係 580,  ...
明啊,我意思係,我小朋友的名次,舊年肯定係B1, 不過可能排590. 如果用你的例子,今年就....

jjbbmom 發表於 20-4-21 02:52
明啊,我意思係,我小朋友的名次,舊年肯定係B1, 不過可能排590. 如果用你的例子,今年就.... ...

若係如此,呢啲就叫做邊緣人,根本無人可以準確知道自己全港/本區排第幾,各校每年都會加/減人數~~~

mcl203 發表於 20-4-21 02:49
都話咗唔関事咯,乙部係全中西區人數除3。假設上年1800, 1/3 B1上年係600, 今年1740, 1/3 B1係 580,  ...
假設上年,學校排30名的師兄,乙部排590.今年,我小朋友一樣係學校30名,由於用同一set data, 所以乙部都係排590,不過由於人少左,就冇運行。

呢個係我既理解。

mcl203 發表於 20-4-21 02:55
若係如此,呢啲就叫做邊緣人,根本無人可以準確知道自己全港/本區排第幾,各校每年都會加/減人數~~~
...
係啊,都唔知點填甲乙.

jjbbmom 發表於 20-4-21 02:57
假設上年,學校排30名的師兄,乙部排590.今年,我小朋友一樣係學校30名,由於用同一set data, 所以乙部都係 ...

若你可以知道得咁準確,你理解係對的,但事實有邊個知呢?~

中間仲有太多變數,包括各學生選校取向,自行/直資離場人數,等等。

問返老師取建議先啦,太緊張都無用。今年中西區人數應該係多咗~

mcl203 發表於 20-4-21 03:05
若你可以知道得咁準確,你理解係對的,但事實有邊個知呢?~

中間仲有太多變數,包括各學生選校取向,自 ...
我真心希望係多左.
我睇呢度其他爸爸媽媽討論,中西區 B1, B2 學校策略係完全唔同。

jjbbmom 發表於 20-4-21 03:09
我真心希望係多左.
我睇呢度其他爸爸媽媽討論,中西區 B1, B2 學校策略係完全唔同。
...

依香港爸爸嘅上年數據,上年小五係多過小六幾拾人㗎~~~