用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南 vs 九龍鄧鏡波
樓主: Duffy15
go

聖道迦南 vs 九龍鄧鏡波 [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-4-21 23:11
上年識人 1C 入匯基。

我其實意思係,上面講到好多 Band 1C-2A aim 入 STCC 唔考慮其他咁嘅意思,我係覺 ...
其實1b,1c,每個range 都好多人,上年都有好多好多1c入唔到,我只想表達唔係b1就入到,而我又真係識人入唔到UCCKE 就入隔離Stcc ,原來真係有人唔太理3322率,學校關愛排首位。

回覆樓主:

As parents, we have a lot of factors  to consider before choosing the most suita school for our kids.

回覆樓主:

見到大家回覆,我都忍唔住留言,我試過比人話我自己將STCC banding 提高,話係band 2c , 大家個著眼點根本唔同,佢地point係出黎既成績,但另一方面,事實真係收過唔少成績高既學生,不過,我既point 係迦南呢間學校真係好關愛學生,讀書壓力未必太大,學校從另一個角度教學生,非常有愛,但係有啲家長唔明白。

回覆樓主:

Can't agree more.

fishballbaby 發表於 20-4-21 13:54
如果兩間比較後,交通也是差不多,我會選擇迦南。

我住九龍,同埋一向係車小朋友返學,所以交通ok,但就想在各方面比較邊間好。感覺呢度好多人唔係咁睇好STCC咁

回覆樓主:

Respect your own judgement or choice.

Duffy15 發表於 20-4-21 23:27
我住九龍,同埋一向係車小朋友返學,所以交通ok,但就想在各方面比較邊間好。感覺呢度好多人唔係咁睇好STC ...

我都唔知點解,可能近年多咗人揀,但佢成績又未有成正比地提升。亦有人覺得間學校請打手去推廣。
我就真係不是打手,係真識人讀緊,口碑都是好的,返學好開心,學校有heart。

回覆樓主:

My friend is a stakeholder of this school.

tung0409 發表於 20-4-21 23:34
我都唔知點解,可能近年多咗人揀,但佢成績又未有成正比地提升。亦有人覺得間學校請打手去推廣。
我就真係 ...

打手means...??

jmk2012 發表於 20-4-21 23:42
打手means...??
打手,即係幫人唱好某產品/服務。。。等等

Duffy15 發表於 20-4-21 23:27
我住九龍,同埋一向係車小朋友返學,所以交通ok,但就想在各方面比較邊間好。感覺呢度好多人唔係咁睇好STC ...

如果早上可以自己載小朋友返學就更好,我覺得好多中學的位置也是不就腳的,尤其是初初升中,年紀還少,做父母真的有點擔心,而放學不趕時間,不著急就可以。
我個人比較偏向喜歡選直資中學,感覺資源較好,又或者問問自己小朋友的喜好,好似我囝囝,他中文弱,喜歡用英語學習,所以也會盡可能選英中。
選擇合適自己的中學就可以!

tung0409 發表於 20-4-21 23:51

I see

tung0409 發表於 20-4-21 23:51

I see

大家要明白一點, 學校要合識自己仔女, 好似上面有家長講, 好多人睇中STCC的關愛架

我咁睇,論成績,2間應該差唔多!論價錢,TKP 免費,STCC要交學費!論語景,STCC英中應該較好,但學生吸收和應用都係問題!論happy,可能STCC,始終唔係傳統中學,要交學費,資源會比較豐富和多元化。論交通,STCC雖然多巴士線途經,都幾吊腳。

回覆樓主:

Can more parents whose kids are studying st STCC share here?

回覆 奥脫福 的帖子

請問係指邊位勁人?見學校升緊banding係一間幾唔錯的學校,特別欣賞好特別的教學模式

STCC 近幾年收生係高咗好多, 亦確實聽到唔少1C-2A學生入讀, 入讀與否當然亦好多原因, 部分亦確實係隔離唔收, 或甚至考咁多間得呢間收咪讀囉.  如果用呢幾年的DSE 成績去評STCC 我又覺得唔公道, 六年前STCC 的收生都應該大部分係2B-2C, 甚至英文比較好的3A生都有可能.  用呢幾年的收生質素去比較個DSE 成績係唔合理囉, 都唔係同一批人.  當相信2-3年後的DSE 成績將會一路上升.

回覆 chanwendy 的帖子

係呀,聽老師講間學校同幾年前完全不同了,現不停都升緊LEVEL...

回覆 kattylam 的帖子

Agree.  Upgrading these three years.
‹ 上一主題|下一主題