用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問沙田區邊間B2校有升band勢頭?
go

請問沙田區邊間B2校有升band勢頭?

守尾門用,謝!

Cliokohonda 發表於 20-4-20 00:55
守尾門用,謝!

坦白講,見唔到邊間有進步(退步或名不符實可能多D)。都係繼續用胡忠守尾門啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-20 08:15
坦白講,見唔到邊間有進步(退步或名不付實可能多D)。都係繼續用胡忠守尾門啦!
...
謝謝指導, thank you so much

Cliokohonda 發表於 20-4-20 00:55
守尾門用,謝!

個人認為,隨著"出生率"嘅勢頭不斷"上升",估算沙田區B2中學可以收到"優秀"學生之比率會上升,屆時整體B2中學升Band機會亦會增加。

YmOra 發表於 20-4-20 11:31
個人認為,隨著"出生率"嘅勢頭不斷"上升",估算沙田區B2中學可以收到"優秀"學生之比率會上升,屆時整體 ...

你估計聖鄭未來兩三年下馬机会大唔大?
取而代之,胡,馬崇,基督等等有冇趨勢趕過?
我大概望過下鄭S1啲功課,有小小擔心會向下行。

Cliokohonda 發表於 20-4-20 12:34
我大概望過下鄭S1啲 ...

聖鄭即係邊間?

係咪指聖心和鄭榮之?

可否"搭單"問埋林漢光 程度? (因去校方網頁都沒有公開考試成績的資料數據)
馬鞍山聖若瑟有冇趨勢趕過?

THANKS

回覆 Cliokohonda 的帖子

我覺得聖,鄭落車機會不大, 始終政府已放寛限制

chesswin 發表於 20-4-20 14:13
回覆 Cliokohonda 的帖子

我覺得聖,鄭落車機會不大, 始終政府已放寛限制

因為我唔清楚呢兩間退步原因,校長教師等等,我個人先不去質疑生源,當年沙崇升格都唔係一开始有手好牌,所以如果老師校長冇上進心就問題大了。

Cliokohonda 發表於 20-4-20 14:27
因為我唔清楚呢兩間退步原因,校長教師等等,我個人先不去質疑生源,當年沙崇升格都唔係一开始有手好牌, ...

唔知係咪男校長一般俾人感覺進取d, 咁啱你講呢兩間係女校長。

胡:過去多年無乜進步,3322率只係維持高於全港平均多一點

基督:最好成績的一屆,可能只係和胡相近,要追上B1?諗多咗了!

馬崇:好多人話好,但實際中文和英文達3率都只得5X%-6X%,要上位恐怕有點困難
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Summer622 發表於 20-4-20 13:56
可否"搭單"問埋林漢光 程度? (因去校方網頁都沒有公開考試成績的資料數據)
我覺得白鴿子讀書氣氛好差
利申: 10幾年前舊生

triceramum 發表於 20-4-20 15:37
我覺得白鴿子讀書氣氛好差
利申: 10幾年前舊生

白鴿子是????

回覆 MrsKong 的帖子

校徽有白鴿子。

Summer622 發表於 20-4-20 13:56

林漢光網頁係冇寫,不過佢open day有提供過DSE同入U率呢啲資料

小B, 你要乖乖咁喺媽咪肚裡面, 我地就快可以一齊睇奧運喇

1998Ruby1998 發表於 20-4-20 16:48
回覆 MrsKong 的帖子

校徽有白鴿子。

林漢光讀書氣氛差?

08Baby08 發表於 20-4-20 20:42
林漢光網頁係冇寫,不過佢open day有提供過DSE同入U率呢啲資料
我上年11月報唔到簡介會,FuIl咗,今年會再試報名。請問可否透露DSE同入本地U率?謝謝

Summer622 發表於 20-4-20 21:21
我上年11月報唔到簡介會,FuIl咗,今年會再試報名。請問可否透露DSE同入本地U率?謝謝
...

我有影低佢張PowerPoint, 不過我唔識post出嚟(emoji)
degree有75% subdegree&others 25%

小B, 你要乖乖咁喺媽咪肚裡面, 我地就快可以一齊睇奧運喇

陳震夏有咩comment?
[/url]