用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校 難考入d定直私校難考入d
樓主: wuyuenlam
go

[小學] 國際學校 難考入d定直私校難考入d  

yaijing 發表於 20-4-27 12:31
呢 d 輕鬆愉快既 LS, 升中派位的確真係差啲
差在中學成績麻麻?

IS頂尖成績的中學亦不會太多吧。

到底都是靠自己修行而已。

nkd 發表於 20-4-27 12:19
對好多富裕家庭來講,國際學校唔係後備,而係目標。

對低收入家庭來講,國際學校係奢侈。

PS

選擇學校,不是為了"物超所值",其實是為了選一間合乎自己條件,合乎孩子特質之中,最好一間學校吧了。

我個人取向,從非常在意 native 英文,變成不太在意,反而在意 creativeness 和 love of knowledge,國際學校一般做得比本地學校好。

nkd 發表於 20-4-27 12:43
PS

選擇學校,不是為了"物超所值",其實是為了選一間合乎自己條件,合乎孩子特質之中,最好一間學校吧了 ...
又係喎!我以前為個囡搵學校,最開頭都係最緊要英文好,而家係最緊要適合佢,能夠比佢發揮自己所長,比空間時間去試唔同既野,搵到自己條路先係我而家最關心既事。

小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

我教中學,可以答你,點變都係假,小學有幾happy school 給活動都好,如果佢最終目標係要考DSE...對唔住,上到中學,都係返番變返填鴨

唔係話本地老師唔識其他教育法,係當你要準備一個學生去考一個咁嘅high stakes exam...對唔住,越高班,越冇時間同你慢慢玩inquiry based learning (IB 嘅精髓)

如果你諗住最終係考DSE,千祈唔好諗住而家幼稚園或者小學俾佢讀國際學校,之後諗住轉返⋯

好多家長,成日都想掛住自己仔女英文好,就俾佢讀英文小學,或者國際學校,完全唔理佢中文,但一轉返出去傳統英中,就知要追中文有幾咁難,見唔少英文好嘅學生,因為中文唔合格,要兜兜轉傳先入返大學,考番個中文合格⋯

去書局睇下四五年級本地中文用書,答案本,了解本地中文要求...只要最後DSE...咩活動教學能改變既好小...
上本地課程,上課其實係了解讀邊倒,讀咩,回家再自己真正學習...
就好似考入本地學校,其實係識哂先去考...

sodaleave 發表於 20-4-27 13:56
我教中學,可以答你,點變都係假,小學有幾happy school 給活動都好,如果佢最終目標係要考DSE...對唔住, ...

上到高中,無乜人唔努力應試:AL, AP, SAT, 校內考測

yaijing 發表於 20-4-27 13:27
其實我都好想知而家嘅 LS 變成點。 有人話好多已經唔再係填鸭,已轉活動教學, 但亦有人話依然係填鴨。所以 ...

讀本地小學,預左已經有一包飼料,你只要唔好去一間鍾意大包大包餵的小學,自己唔好驚死跑輸又質一包一包補品,咁個小朋友就有空間有心情自己揀鍾意既慢慢食,慢慢消化。學校個D project/活動,我覺得唔使同國際學校比,就算有,老師都唔係同一類人。

回覆 nkd 的帖子

因為 native 英文已經擁有,所以你再追尋其他嘢。
社會運動期間,聽過唔少本地大學領袖生講的英文,警覺英文還是重要的。

Jane1983 發表於 20-4-27 14:58
回覆 nkd 的帖子

我都覺本地大學生的英文係講得好痛苦,因為平時唔會用,只會聽,迫住英文討論時就精簡幾句就算。

幾日前睇港台英文節目,主要是嘉賓爭論,陳四萬、田少、19才子,個個可以暢所欲言,因為佢地當年的名校真係同鬼佬先生講英文(我估才子大學時先追講英文),今時今日,名校生都唔係個個英文流利。

回覆 nkd 的帖子

我知唔少家長對講英文叻的程度唔單止流利到可以同人嗌交,仲要口音要同英國紳士無分別。

但為左咁,就要用好大力氣去學中文,或者要將就中文做第二語言高級組別,在我來講就唔制了。

有口音其實幾有趣,知道你係邊度來,邊度長大,跟住呢?唔會因為咁而尊重你多D少D,而係你講既野值唔值人地

尊重。

b3410    發表於 20-4-27 17:42

以前番工常要接觸外國人,我都怪我自己英文吾夠好,有好多外國人講的俚語或者他們講D諷刺式笑話(或者係咸濕笑話 ), 我都未必明白,但我仍覺得他們尊重我,知道我本身係中國人,他們也常問我關於香港既習俗,傳統文化之類,在工作上也可將中文簡單翻譯成英文,這些都係我既特點。
相反,其他半唐番同事在公司受重用的其實不太多。

回覆 nkd 的帖子

讀國際或本地,都有d嘢不盡完美的。可以係太着重背書,可以係功課太多/太少,可以係英文差,可以係中文差......都需要家長補缺或者有所取捨。
我自己來說,國際學校提供到的教育,係屋企取代唔到的。其他嘢如中文,只要學校日日有個基礎教學,一日至少一堂,我唔驚佢唔掂。

回覆 GreenMaDad 的帖子

真材實料,技藝超群,呢d係語言藝術取代唔到的。
但如果你只係稍勝,對方唔係差一條街,咁英文勁係搶先好多。

回覆 nkd 的帖子

更加見識到所謂的香港大學生學生會代表的英文真的不知所謂!

小寶貝兒 發表於 20-4-27 11:12
唔一定係,但local係應試教育,活動極都要每年考試,而有考試就會需要去教考試技巧,要練習考試技巧就自然 ...
如果你見過“毛坦廠”類型的填鴨/操練,就知道香港local學校已經算好好。
傳統教學,和填鴨式教育,還是有一大段距離的。

至於考試,家長,家庭對教育的取態,也可以加重/減輕小朋友的操練,唔可以只睇學校。

回覆 Moonlight819 的帖子

大家有目共睹,唔使多講。係覺得心寒,多過笑佢地差。

回覆 yaijing 的帖子

講得無想像中咁好,同講得唔好,到講得好差幾乎要人翻譯咁濟,係好大段灰色地帶。
佢地都叫做大學生,學生會長或幹事,都算係精英,真係嚇親人。