用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校 難考入d定直私校難考入d
樓主: wuyuenlam
go

[小學] 國際學校 難考入d定直私校難考入d   [複製鏈接]

其實有錢同有外國護照多好多選擇
如果你唔係以上兩類,K3會難考入
有錢嘅意思係可負擔每月$18000以上嘅學費(連debenture, levy),有d學校唔難考
如果只可負擔一萬頭嘅學費,又無外國護照,就算K2考都未必有啱嘅學校收。

mandy_ng207 發表於 20-4-24 10:13
其實有錢同有外國護照多好多選擇
如果你唔係以上兩類,K3會難考入
有錢嘅意思係可負擔每月$18000以上嘅學費 ...
如果只可負擔一萬頭嘅學費,又無外國護照,就算K2考都未必有啱嘅學校收。

就我所知都唔係好多間: Anfield, KIS, KCIS, YMCA....

edltw 發表於 20-4-24 12:31

就我所知都唔係好多間: Anfield, ...

呢啲學校開始多人報了,又少人退學,比以前難考咗。
Btw YMCA第一班係K3後才入學,呢間可以試吓呀樓主~

edltw 發表於 20-4-24 12:31

就我所知都唔係好多間: Anfield, ...
HKCA PLK剛開左幼稚園,都可以去睇下
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

報國際學校的英文要求,要native,而不是local school 的所謂ok.

siubotze 發表於 20-4-25 15:35
報國際學校的英文要求,要native,而不是local school 的所謂ok.

絕對是!很多人常以為讀local school英文好便可以,事實是相差太遠,朋友女兒讀DGS最top那班oral也和native相差很大!

lauyinkei    發表於 20-4-25 18:51

一樣超難
但難道好唔同

國際學校:
1)考小朋友英文能力 要好高 並唔起本地名幼個啲識講識聽英文咁基本

2)睇家長係咪真心buy國際學校個套 考唔到直私先報既家長國際學校見唔少 你估佢地知唔知?

3)睇家長既背景 我都知local school都好著重 但我個人感覺 local school係睇屋企有無資源谷小朋友升名校 有無錢補習 有無人督功課

而國際學校就睇父母係咪可配合學校課程 即係 a)都係第二點既真心buy學校個套 b)家長有無學識 c)係唔係open minded,etc

新個啲 或性價比無咁高既國際學校會要求會咁無高 但如果你自己係buy local 名校多啲既 又甘唔甘心 俾咁多錢讀二三線既學校?

性價比 通常係=價錢/佢既教學聲譽 有啲係開左好多年 都唔算好難入

揀學校 㨂好一條路 搏到盡 無怨無悔
無一條路可以係另一條路既backup plan

lauyinkei    發表於 20-4-25 18:51

自己感受深刻,傳統小學學校學生唔願意唔習慣同陌生人交流...
反之國際學校系相對主動亦唔介意,呢D技能都係成長後極為重要既能力...寫唔出亦冇辦法用錢計到有幾多,好多家長應為自己小朋友文静應該讀傳統,但自己睇法唔應同...呢D都係培養..

Moonlight819 發表於 20-4-25 16:22
絕對是!很多人常以為讀local school英文好便可以,事實是相差太遠,朋友女兒讀DGS最top那班oral也和nativ ...
多年前還是近年?英文/native 重要過一切?

b3410 發表於 20-4-25 20:15
多年前還是近年?英文/native 重要過一切?

她女兒現在讀緊,誰人說過native重要過一切?當然我buy IS還有小朋友是真的喜歡閲讀和有自己的思考等,不同local 的填鴨式傳統教育!

Moonlight819 發表於 20-4-25 20:31
她女兒現在讀緊,誰人說過native重要過一切?當然我buy IS還有小朋友是真的喜歡閲讀和有自己的思考等,不 ...
local 就是傳統填鴨教育?

b3410 發表於 20-4-25 20:35

你覺得local那麼好為何又想小朋友中學轉IS?

Moonlight819 發表於 20-4-25 20:45
你覺得local那麼好為何又想小朋友中學轉IS?
每個小朋友學習習慣唔同,傳統,國際一向各有優點缺點,那一邊都不是天堂地獄。

回覆樓主:

國際學校閒閒地都十幾萬一年,中學更貴,又係一條不歸路。

如果唔係覺得好好,可以成功栽培小朋友,只係當後備,是否值得使果個錢?我唔會lor。

回覆樓主:

可能有d家長好decisive,一早決意讀local或者international,但仍會有些家長三心兩意,唔知邊邊最適合自己既小朋友,兩邊都會報,睇下考到d咩再決定。我覺得咁樣諗係情有可原,畢業兩邊都有好有唔好,有得有失。我覺得唔好二分法去諗,而係認真諗吓自己想小朋友接受咩教育,小朋友又適合d咩,睇下最後可唔可以考到心儀的學校。

mindfulmom 發表於 20-4-25 22:42
可能有d家長好decisive,一早決意讀local或者international,但仍會有些家長三心兩意,唔知邊邊最適合自己 ...

去過一間IS school tour, Admission Manager 講過一番話我覺得好啱。佢話小朋友可塑性好高,接受能力強,與其諗local school/ IS curriculum 邊樣適合小朋友,不如睇下家長想小朋友將來成為邊類型嘅人。LS/IS各有所長,家長可以睇下心儀學校的學生,去諗自己想小朋友喺邊間學校讀。

小寶貝兒    發表於 20-4-27 10:54

b3410 發表於 20-4-25 20:35
唔一定係,但local係應試教育,活動極都要每年考試,而有考試就會需要去教考試技巧,要練習考試技巧就自然會操卷或做補充,結果就好易變成填鴨教育。。。有冇傳統學校唔填鴨又考到好成績,唔係冇,不過我暫時未遇到,想必就算想入都有難度。

至於點解IS可以咁輕鬆,我個人淺見,佢小學階段冇考試,所以老師可以用多好多時間去慢慢教,傳統學校一年3次測或考係基本,每次考前一星期會同學生複習,考一星期,考完又要花幾日對卷解卷,一次考試已經花左大半個月,一年就係起碼2個月時間,再加上6月考完試之後又成差唔多成個月係試後活動,即係一年有3個月時間係花係考試度,剩係呢d時間都夠IS既老師用來比小朋友慢慢學習了!

小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Jane1983 發表於 20-4-25 21:46
國際學校閒閒地都十幾萬一年,中學更貴,又係一條不歸路。

如果唔係覺得好好,可以成功栽培小朋友,只係當 ...
對好多富裕家庭來講,國際學校唔係後備,而係目標。

對低收入

家庭來講,國際學校係奢侈。

對部份本地學校家長來講,

國際學校未必物超所值。(不是葡萄)

Jane1983    發表於 20-4-27 12:59

小寶貝兒 發表於 20-4-27 11:12
唔一定係,但local係應試教育,活動極都要每年考試,而有考試就會需要去教考試技巧,要練習考試技巧就自然 ...

不著重考試、輕鬆學習的本地學校,不是沒有的,只是會被標籤為"HEA"

‹ 上一主題|下一主題