用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校 難考入d定直私校難考入d
樓主: wuyuenlam
go

[小學] 國際學校 難考入d定直私校難考入d  

回覆樓主:

唔係讀IS, 努力學習,亦可speak like a native,可去 Facebook 蕭叔叔睇下

pca488 發表於 20-5-5 15:12
回覆 jane__411 的帖子

請問小朋友LS係讀英文小學嗎?我現在擔心緊如果去到小學5年班才轉IS, 會唔會連INTE ...

咁你而家開始要同佢keep下英文(所以LS補英文,IS補中文,很公平吧)
我朋友在某名英小P5轉去CAIS, 學校也告訴他其實英文未達標,需要額外support.
GSIS在Y7收的神校名校生,去到英語也預了要讀extra support class,一般程度相差起碼兩年,所以Y8後已不會再收人,因為「改造」不及,讀得好不好亦一DD,見過神校轉去也要repeat.
至於verbal方面,一般溝通到聽到便沒有問題,但高小/中學才轉去的,通常到畢業後都一開口就知,語速也不及自少IS的快,我有朋友女兒英小轉去IS, 話初初都聽不到班女仔傾偈,講得太快和太多slangs。
書寫方面,佢地係由細寫到大,等如LS小一時已隨手寫幾版紙,不是像LS那樣寫樣版文章,很多LS轉IS也要出外去補writing再學過。
其實LS去IS有不少野要適應,不過IS不會咁pushy比時間你。
題外話,LS英文是second lang課程,DSE就算A*亦和 first lang也有距離,香港學生就算名校神校,大部分也應付不到A level 的英文科,據聞比IB Eng A更深。不過話事齋,一般LS的英文都「夠用」,除非你要靠枝筆用英文搵食就忟D。
正如IS家長要求中文「夠用」便可。
以上是講緊普遍現象,當然會有outliers.

jane__411 發表於 20-5-6 02:41
回覆 pca488 的帖子

其實英文程度真係睇個人,不過我可以答你如果你是中文LS,小五才轉IS除了比K1難轉很多 ...

我唔会話ib一上中學会好深,其實唔議比較,因孩子只讀過ib school, ib 小學 (pyp) 係project based, 中學係 subject based, 模式唔同

回覆 poonseelai 的帖子

好多人都得,但你看到成功的例子你不會知道LS家長同小朋友用左幾多心機、時間同金錢去speak like a native,而且各方面英文也顧及好,還需要用很多時間讀書keep住學校成績,始終LS英文語境不同IS,讀LS仲要想英文有IS學生水平,其他科目成績又要優異,就要看小朋友能力,唔係恐怕會殺掉小朋友的童年又苦了家長

jane__411 發表於 20-5-6 10:41
回覆 poonseelai 的帖子

好多人都得,但你看到成功的例子你不會知道LS家長同小朋友用左幾多心機、時間同金 ...

需唔需要native 水平,各有要求,自己基本要求fluent, 外國文化好多 slang,正如香港一些俗語,非一時間補習之類可學到,當然日常工作上英文夠用,未必要識咁多

其實如果大家抱著/追求”夠用就得”依個心態,咁....讀乜學校都得,中文好英文好,都不要執著...夠用就可以了.....

jane__411 發表於 20-5-6 02:41
回覆 pca488 的帖子

其實英文程度真係睇個人,不過我可以答你如果你是中文LS,小五才轉IS除了比K1難轉很多 ...

說得太好了!有些人常常以為LS讀得英文好就和IS學生差不多,其實是相差很遠,一般也最少相差幾級,而且oral accent是自少培養,尤其是’r’,’l’等發音因中文讀音沒有,所以一定要有語境才學得好。

poonseelai 發表於 20-5-6 11:00
需唔需要native 水平,各有要求,自己基本要求fluent, 外國文化好多 slang,正如香港一些俗語,非一時間補 ...
我覺得讀IS,絕對唔係因為英文這一部分。更加唔係native or not, 雖然都係重要的一環,不過中文/英文/3rd language,一定要有所取捨。反而是因為可以多接觸各種文化,對多元化的欣賞和包容,學習方法,對世界的探求,將來的升學途徑,人生規劃等等。
當然生活習慣上,IS多時間閱讀,運動,自我支配時間去自己的興趣,都是讀IS的優勢。

雖然LS也可以做到以上個點,不過,可能要少數elite school才可以做到。而IS,可能平均水平應該可以做到。

但是,學術方面,LS 可以做到更加精準,功力深厚。

暫時我的子女有讀IS中學,也有LS中學,都很滿意,也非常適合他們。

回覆 dbchu 的帖子

你講得對。抱住「夠用」的心態去學,到發現唔夠用,已經太遲。

b3410 發表於 20-5-6 12:56
我覺得讀IS,絕對唔係因為英文這一部分。更加唔係native or not, 雖然都係重要的一環,不過中文/英文/3rd l ...
好奇一問,你的小朋友係各自在LS和IS升中,定係一起讀LS/IS,然後到升中先分開?因為我識得有家長,本來2個小朋友是LS,後來覺得細既不適應LS於是將細既轉IS,大既仍然留係LS,但卻令大果個不滿,因為佢放學就不停做功課溫習,細既放學返來就係玩,所以讀左1年左右就將細既轉返LS。

好奇你當時有呢個問題嗎?

小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 20-5-7 14:11
好奇一問,你的小朋友係各自在LS和IS升中,定係一起讀LS/IS,然後到升中先分開?因為我識得有家長,本來2個 ...

讀LS小學,升中分開。沒有覺得不公平問題,因為都很喜歡自己的學校。最近一直都是online learning, 互相的同學都認識了不少。我覺得讀LS的如果想轉IS,應該可以適應的好快,不過調轉,如果讀IS的再回去LS,可能的確會不習慣,最主要還是中文部分。
其實他們在校外參加其他的課程,活動,朋友之間IS,LS都有,大家相處愉快。

小寶貝兒 發表於 20-5-7 14:11
好奇一問,你的小朋友係各自在LS和IS升中,定係一起讀LS/IS,然後到升中先分開?因為我識得有家長,本來2個 ...

中學大家都有功課和測考,你說的情況小學機會大點,我也見過。

b3410 發表於 20-5-6 12:56
我覺得讀IS,絕對唔係因為英文這一部分。更加唔係native or not, 雖然都係重要的一環,不過中文/英文/3rd l ...

點解你覺得LS係學術方面可以做得比IS精準同功力深厚?我以為IS既教法更加深入根基更穩

b3410 發表於 20-5-7 19:01
讀LS小學,升中分開。沒有覺得不公平問題,因為都很喜歡自己的學校。最近一直都是online learning, 互相的 ...
咁都幾好呀!最緊要佢哋大家都鐘意自己學校
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

在香港新開的Wycombe Abbey 好唔好?任何意見? Thanks(emoji)(emoji)