用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人試過 B1C 統一派位中學好過B1A OR B1B ...
樓主: Wendychu
go

有無人試過 B1C 統一派位中學好過B1A OR B1B  

YmOra 發表於 20-4-20 07:21
是的。當知道派入一刻:開心60天;苦讀60月;苦捱60年。

...

你呢句真係金句

YmOra    發表於 20-9-8 09:43

識人band1C,抽到band1A,開心興奮持續到註冊日

註冊日收到暑期功課就想哭,跟住整個暑假都每日補習

反而想知有冇b1c 生( 冇特異功能) 自行入到b1ab 校, 而b1a b生反而入不到?

LeeCC 發表於 20-9-8 07:27

註冊日收到暑期功課就想哭,跟住整個暑假都每日補習 ...

其實 真係要睇小朋友的讀書能力 受壓能力 同佢自己本身鍾唔鍾意間學校
如果真係能力不及 受壓能力又唔高
真係唔好亂咁幫佢地報1A學校

YmOra 發表於 20-4-20 07:21
是的。當知道派入一刻:開心60天;苦讀60月;苦捱60年。

...

60天,多左啦

我識人只係興奮左4日,由放榜日到註冊日

YmOra    發表於 20-9-8 10:00

LeeCC 發表於 20-9-8 07:27

註冊日收到暑期功課就想哭,跟住整個暑假都每日補習 ...

是的。故我比較鼓勵孩子找一所"適合"的中學是十分重要呢!無謂令孩子從此懼怕咗讀書學習,對日後出社會做事會"自信心"大失,生活可能會好難過。

LSYHK 發表於 20-9-8 08:03
其實 真係要睇小朋友的讀書能力 受壓能力 同佢自己本身鍾唔鍾意間學校
如果真係能力不及 受壓能力又唔高
...

我認識的小孩子們,係全數都會清楚明白自己的"能力",其實每個孩子都感覺得到的,係知道自己未有能力讀得嚟啲B1a中學,多數係家長的意向就被氹下氹下願意嘗試入讀,咁耐以嚟!我只成功勸到2位jm為孩子着想揀間適合而放棄B1a神校,九成例子係無法改變,當中成功向上游的只有極少數例子,最好成績一個只是游到全級的中游落少少位置,該孩子讀得好辛苦,孩子每天過著""事倍再倍功半""的日子,所有活動cut晒只為讀書讀書。個人認為,若然該孩子去一些稍遜但啱level的中學就讀,仍然可以keep到自己喜歡的活動,我一定相信孩子的學習會比現在"""好"""。

囡囡今年剛升中,班中有同學(只係Band1 pool但不是前列位置)號碼靚中了乙一BPS, 但同班呈分10名內同學號碼唔夠佢前,唔中乙一,只中乙二入左中婦,呢位同學好失望!

sumchanma 發表於 20-4-19 17:22
唔關number事,你識人冇b1c 抽得好過b1a相信係大家按小朋友程度去㨂校,b1c冇越級挑戰㨂b1a學校,b1c入到b ...

完全同意

只要係band 1, 就有機派1a/1b/1c
但1c學生入去1a, 可能未必係好事

ATRT_HFC 發表於 20-9-8 10:34
囡囡今年剛升中,班中有同學(只係Band1 pool但不是前列位置)號碼靚中了乙一BPS, 但同班呈分10名內同學號 ...

又證實咗中婦並非乙1先有機會~~~

YmOra 發表於 20-9-8 10:17
我認識的小孩子們,係全數都會清楚明白自己的"能力",其實每個孩子都感覺得到的,係知道自己未有能力讀得 ...
同感。小朋友小六時班主任都係咁勸返小朋友,無必要一定搏1A。(同區得一間1A中學而已)
於是全級成績最好嘅同學都無選1A,搵返1B就算。

我覺得升中揀學校, 小朋友嘅學術程度及本身性格都好重要。有D小朋友需要推動力, 有D踢都唔郁。

我個人認為最多可挑戰高一級, 如B1C揀B1B/ B2A揀B1C, 否則就太勉強。長遠黎講, 始終入到合適學術程度嘅中學係最理想

nillnill 發表於 20-9-8 12:01
同感。小朋友小六時班主任都係咁勸返小朋友,無必要一定搏1A。(同區得一間1A中學而已)
於是全級成績最好 ...

但唔係個個家長會聽,有D家長聽唔入耳,甚至覺得人地不懷好意,阻住佢小朋友上位

LeeCC 發表於 20-9-8 08:42
60天,多左啦

我識人只係興奮左4日,由放榜日到註冊日
改成開心6日。。。。

LeeCC 發表於 20-9-8 12:10
但唔係個個家長會聽,有D家長聽唔入耳,甚至覺得人地不懷好意,阻住佢小朋友上位
...
量力而行。如果小朋友能力強,因為呈分試時,音樂視藝等拖低名次,挑戰band1a 也未嘗不可。主要是要正確評估小朋友能力,潛力,抗壓力,再決定。

nillnill 發表於 20-9-8 12:01
於是全級成績最好 ...

之後有冇後悔?中學讀的如何?

b3410 發表於 20-9-8 12:44
量力而行。如果小朋友能力強,因為呈分試時,音樂視藝等拖低名次,挑戰band1a 也未嘗不可。主要是要正確評 ...

咪係,都係要有啲理據支持下至得。1A津校最少有LSC,SJC,PC,MCS,SMCC,MSS,當中係有一定比例B2生,仲有B1C生添~~~

LeeCC 發表於 20-9-8 12:10
...

我反而想擇低少少
被老師勸我唔好咁保守
小朋友又唔想 以為我太低估佢

我都係想佢讀得輕鬆少少(emoji)姐

mcl203 發表於 20-9-8 13:10

咪係,都係要有啲理據支持下至得。1A津校最少有LSC,SJC,PC ...

入到B1A 都要強化自己能力 太多高手 學校不會因為你係B1 B2 而降低學習要求 細囝中一沒夠一週 已收到過百電郵 無自律心 怎跟課程

tkhhung 發表於 20-9-8 14:25
入到B1A 都要強化自己能力 太多高手 學校不會因為你係B1 B2 而降低學習要求 細囝中一沒夠一週 已收到過百 ...

適唔適合自己決定~~~

我只係指出以上坊間評嘅1A中學,佢哋可能擁有一定比例嘅1C-2C嘅自己學生,DSE成績亦某程度反映事實~~~