用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直升中
樓主: Pancake1005
go

三私一直升中  

回覆 hkpapa852 的帖子

都真係回到DBS 嘅辦學方針。

相對其他男校,佢咃係比較敢收有其他特長而學術相對無咁top 嘅學生。外人唔會知各類唔同學生嘅breakdown,所以收幾多咩學生,要問返坐board嘅教職員。

唯一可稱與DBS一樣全面逐鹿嘅係喇沙。DBS比喇沙更敢收人,造就體藝等競爭優勢。

咁樣理解,平均成績係一班讀書同一班玩其他嘢嘅人嘅公開試結果。

除非有更深入分析去睇教學效能,否則要問嘅係,呢種取全面逐鹿而捨專攻升學嘅辦學方針,接唔接受?

mcl203 發表於 20-4-20 13:15
炒咗嘅生源咪知囉,只係,有無人深究先~~~

考入咗多人分享,入學後係甚少會提~~~
見三私每年入特定中學都算有個穩定數量,應該唔會太炒?

medicine 發表於 20-4-20 13:22
請問,如果神中每年無多收某啲學校生源,咁仲會有人追捧名私小……私幼尼?
名私小亦可以中途插班去有直中的小學,有個進可攻退可守的位置,呈分時都可以少點壓力。

ysnmama 發表於 20-4-20 13:53
見三私每年入特定中學都算有個穩定數量,應該唔會太炒?

所以咪想知成績欠理想果班係來自?收嘅個個1A仔又唔似咁嘅結果,但坊間料分享嘅係多為能文能武嘛~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-4-20 13:15
炒咗嘅生源咪知囉,只係,有無人深究先~~~

考入咗多人分享,入學後係甚少會提~~~
校園7不思議事件?

bobbob 發表於 20-4-20 14:08
校園7不思議事件?

即係位位強嘅入SJC,SJC 3322有7X%,咁果2X%係來自?除非假設全部來自SJPS,可能係,又或除非唔係~~~

又玩計數機,110/180=61.1%,SJPS生似乎唔夠填數,要佢哋食晒果2X%~~~

ucw 發表於 20-4-20 13:37

都真係回到DBS 嘅辦學方針。
LSC同DBS一樣,S1入學人數同S6畢業人數,通常都少咗至少20%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁呢一檔學校,走20%唔算多。(仲要考慮埋收插班呀,為各校隊補血呀咁)

但方向有別,收咩人就有分別矣。

hkpapa852 發表於 20-4-20 11:08
又睇吓男神校中一收生分佈圖:
DPS:成績有保証(?),每年送10個俾DBS
APS:成績有保証(?),每年送2X ...
大家唔係以為一條龍升上嘅全部喺band1學生?

ucw 發表於 20-4-20 14:31

咁呢一檔學校,走20%唔算多。(仲要考慮埋收插班呀,為各校隊補血呀咁)

都要考慮埋是否入一出一呢,否則,收到成個山都係~~~

hkpapa852 發表於 20-4-20 14:19
LSC同DBS一樣,S1入學人數同S6畢業人數,通常都少咗至少20%
禁DGS-样啦,S1有20x人,考DSE得番百五人……

回覆 Yanamami 的帖子

Paul Con 走33%+
GHS 走~25%
HYS 走10-20%

MSS,MCS 走25%+

DGS算中間吧。

ucw 發表於 20-4-20 14:45
回覆 Yanamami 的帖子

Paul Con 走33%+

MSS ~88-90/144 喎~~~

回覆 mcl203 的帖子

懶鬼,25+包晒~ (扮緊工,多多包涵)

仲有好似lB嗰班好似中三成績全部喺級140前,而140後嘅全部係DSE度,如果單獨講冇意思㗎。

1998Ruby1998 發表於 20-4-20 09:08
所以建議你唔好限死自己一定要讀基督教/冇宗教/唔可以考直資,考左、有 offer 先再諗下一步,反正你嘅下一 ...

多謝你的建議呀!我都會報多啲學校試下,唸住先問清楚知道自己可以有咩選擇

請問有無人知道各三私小升中,入到伊中或曾肇添大概要全級排第幾?

小曳人 發表於 20-4-20 11:39
要唔轉,跟本身學校校網,先可派直屬

明白了,谢谢!

mcl203 發表於 20-4-20 14:02
所以咪想知成績欠理想果班係來自?收嘅個個1A仔又唔似咁嘅結果,但坊間料分享嘅係多為能文能武嘛~~~
...

三私一直學術一定有番咁上下,課程深、測考深,又要醒又要勤力,先升到小六畢業。佢地去到中學成績都應該冇問題。

要知道DBS 收嘅人唔一定係學術超班,不同學校嘅學生,只要運動超班嘅都會收。DBS在各項學界比賽大滿貫唔係浪得虚名嘅!

BERNICEJUNE 發表於 20-4-20 19:33

三私一直學術一定有番咁上下,課程深、測考深,又要醒 ...

明白,原來三私一直就要收超班,其他小學唔一定要收超班~~~