用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 輕鬆學鋼琴
樓主: franciscat888
go

輕鬆學鋼琴

MillieLin 發表於 20-4-22 11:02
上年7月中放暑假開始學樂理,10月考完樂理。
因為老師平常上課就有說一些樂理知識,小朋友準備起來很輕鬆。
...

老師都係咁,叫可試今年10月考
不過我擔心太細會唔明

MillieLin 發表於 20-4-22 11:02
上年7月中放暑假開始學樂理,10月考完樂理。
因為老師平常上課就有說一些樂理知識,小朋友準備起來很輕鬆。
...

你小朋友好叻

我個升小二暑假時有學過樂理,但老師話佢本身數學弱,好多未理解到,要大D才學

Janetip 發表於 20-4-22 11:12
老師都係咁,叫可試今年10月考
不過我擔心太細會唔明

ㄧ老師説ok即可。
加油

LeeCC 發表於 20-4-22 11:31
你小朋友好叻

我個升小二暑假時有學過樂理,但老師話佢本身數學弱,好多未理解到,要大D才學

謝謝妳。小朋友只是好喜歡音樂(很能安撫小朋友情緒),平常也會自己亂譜曲,數理佳。學了樂器後,才不會一直吵無聊不上學。

MillieLin 發表於 20-4-22 11:57
謝謝妳。小朋友只是好喜歡音樂(很能安撫小朋友情緒),平常也會自己亂譜曲,數理佳。學了樂器後,才不會一直吵 ...

非常同意音樂可以安撫情緒,其實學了一門樂器,長大後,都有一項調劑生活的活動,唔會沉迷其他無聊的活動

回覆樓主:

我買佐 John Thompsons easiest piano course part 1,2.
我見 part 2中間開始深,有冇人可以教我。
我用教英文或普通話交換呀。唔該。

MillieLin 發表於 20-4-22 11:57
謝謝妳。小朋友只是好喜歡音樂(很能安撫小朋友情緒),平常也會自己亂譜曲,數理佳。學了樂器後,才不會一直吵 ...

請問sonatinen album1屬於幾級?

yan0305123 發表於 20-5-9 15:30

franciscat888 發表於 20-4-26 17:49
我買佐 John Thompsons easiest piano course part 1,2.
我見 part 2中間開始深,有冇人可以教我。
我用教 ...
你自學?

yan0305123 發表於 20-5-9 15:30
大約G5

ho_yan2406 發表於 20-5-13 01:29
大約G5

謝謝,是否5級學習的重點是指法技巧?感覺進度好慢,老師要求很高。

yan0305123 發表於 20-5-13 11:01
謝謝,是否5級學習的重點是指法技巧?感覺進度好慢,老師要求很高。

小朋友學習樂器會經歷不同階段的樽頸位,要D時間耐性毅力去克服,家長可做的只是鼓勵

老師要求高好過低 指法技巧重要

老師點高要求法?4,5級係一個關鍵,過到之後就會舒服d。。
好多人都係學到4,5 級就放棄

你自學?

係。你可以教我嗎

ho_yan2406 發表於 20-5-13 19:58
老師點高要求法?4,5級係一個關鍵,過到之後就會舒服d。。
好多人都係學到4,5 級就放棄
...

不准重複,不准彈錯,節奏準確...所以不停花時間練一首曲子,這樣會不會讓小朋友感到厭倦?本身接觸鋼琴有一年時間,但一到sonatinen album本書就覺得難過之前很多.

yan0305123 發表於 20-5-14 16:04
不准重複,不准彈錯,節奏準確...所以不停花時間練一首曲子,這樣會不會讓小朋友感到厭倦?本身接觸鋼琴有 ...

不准重複,不准彈錯,節奏準確,流暢
以上都只係基本要求,初級都要做到的事,五級應該唔只要求甘少野

大約G5

Sonatina album 和sonatinem album 是否同一本書?

franciscat888 發表於 20-5-14 13:56
係。你可以教我嗎
你有咩問題,睇下幫唔幫到你

yan0305123 發表於 20-5-14 16:04
不准重複,不准彈錯,節奏準確...所以不停花時間練一首曲子,這樣會不會讓小朋友感到厭倦?本身接觸鋼琴有 ...
不准重複,不准彈錯,節奏準確<==呢D係必需架喎...
咁學呢本之前冇要求呢D嗎?
音同拍子係最重要的,試問一首歌,音同拍子都錯,你聽得出佢係咩歌嗎?
唔重複其實都係一個好習慣,到你考試sight reading,你都唔可彈錯返轉頭再彈的...
如果真係覺得難,試下放慢速度黎練.
點叫慢?慢到你睇得切唔會彈錯,如果仲係多錯,就淨係練好o個一part先,唔係每次都由頭練到尾,要抽段練,就好似你默書唔識既字,你會抄多幾次咁,一樣道理