用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 輕鬆學鋼琴
樓主: franciscat888
go

輕鬆學鋼琴

MillieLin 發表於 20-4-19 20:37
咁快,我小朋友學完輕鬆前2本,換JohnThomson (紅本)彈到grade 2(近一半), ...

我小朋友自己有興趣所以有心機練,進度唔知算唔算快小小同老師好有心機,佢唔係順住教,佢有自己一套教法。

yyteam 發表於 20-4-19 20:47
我小朋友自己有興趣所以有心機練,進度唔知算唔算快小小同老師好有心機,佢唔係順住教,佢有自己 ...

我們考完2級後才加入children 那本→sonatina album+czerny 599→849→299

yyteam 發表於 20-4-19 20:47
我小朋友自己有興趣所以有心機練,進度唔知算唔算快小小同老師好有心機,佢唔係順住教,佢有自己 ...

我小朋友三級左右都係彈呢幾本,再加買Czerny, sonatina album
我記得Children pieces 應該大約開始學二級時開始彈的

LeeCC 發表於 20-4-19 20:55
我小朋友三級左右都係彈呢幾本

所以應該個個差不多進度我小朋友現在小一

yyteam 發表於 20-4-19 20:58

其實來來去去都係果D書

我個高小了,現在學八級

Carolnmtsui 發表於 20-4-19 10:38
我琴老師話輕松學鋼琴第三册手指位編得唔好,所以唔用。不過三本學完都係得一级尾哦! ...

系呀,我老師都甘講過,所以佢唔用第三冊,轉用其他一至二級的書

yyteam 發表於 20-4-19 20:58

我個小二

MillieLin 發表於 20-4-20 09:48
我個小二

小二用到Czerny  299,好叻呀,299應該去到七八級

LeeCC 發表於 20-4-20 10:59
小二用到Czerny  299,好叻呀,299應該去到七八級

目前學七級

MillieLin 發表於 20-4-20 11:00
目前學七級
好勁

LeeCC 發表於 20-4-20 11:01
好勁

同妳小朋友一樣,天天愛彈琴+拉琴,練到手指流血都不停(拉琴),手指長繭

MillieLin 發表於 20-4-20 11:04
同妳小朋友一樣,天天愛彈琴+拉琴,練到手指流血都不停(拉琴),手指長繭

上到高小,多左活動,無以前甘多時間彈琴了,但現在仍然保持每日一個鐘

LeeCC 發表於 20-4-20 11:33
上到高小,多左活動,無以前甘多時間彈琴了,但現在仍然保持每日一個鐘
...

我仔現在放假才能每天練晒所有琴,平常上課時,加埋其他活動,各種琴每週各練2天,每次各一小時

回覆樓主

請問faber piano adventure係數字代表級數?學完2b大約二級水平?

MillieLin 發表於 20-4-20 12:15
我仔現在放假才能每天練晒所有琴,平常上課時,加埋其他活動,各種琴每週各 ...
一個星期練兩日都可以有此成績,好叻呀

deco99 發表於 20-4-20 23:11
請問faber piano adventure係數字代表級數?學完2b大約二級水平?
未用過,這套書

我以前學琴同一時間起碼3本琴書,而家我女剛考完2級,只彈2本書:Czerny 599 同 piano pieces for children

MillieLin 發表於 20-4-20 11:00
目前學七級

咁幾歲考樂理?咁細理解上會唔會好難?

Janetip 發表於 20-4-22 10:59

咁幾歲考樂理?咁細理解上會唔會好難?

上年7月中放暑假開始學樂理,10月考完樂理。
因為老師平常上課就有說一些樂理知識,小朋友準備起來很輕鬆。

閱讀媽 發表於 20-4-21 14:33
我以前學琴同一時間起碼3本琴書,而家我女剛考完2級,只彈2本書:Czerny 599 同 piano pieces for children ...
甘又好似少左D