用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 輕鬆學鋼琴
樓主: franciscat888
go

輕鬆學鋼琴

MillieLin 發表於 20-5-17 08:37
我仔老師九月要去英國唸書,下個月會找新老師,未知用什麼書。希望能找到合拍的老師
...

你的老師還會去唸書,應該好年輕

LeeCC 發表於 20-5-17 08:40
夾的老師真系好難搵,我都搵到第四個老師才定下來,一教就教左5年幾了
...

我仔只給這個老師教過。一步步帶他成長,有耐性又教得好,很祝福她進修,但又好不捨

LeeCC 發表於 20-5-17 08:44
你的老師還會去唸書,應該好年輕

對呀!大學剛畢業

MillieLin 發表於 20-5-17 08:45
對呀!大學剛畢業

我老師教左30年琴,成日話而家的學生無佢細個時甘勤力,甘好毅力,又彈得少書

LeeCC 發表於 20-5-17 08:52
我老師教左30年琴,成日話而家的學生無佢細個時甘勤力,甘好毅力,又彈得少書
...

我仔的鋼琴、中提琴老師都好後生,但是都好熱愛音樂,勤奮又自律的人。
每週一堂課,但有什麼問題都可即時whatapp問他,有時要求拍片給他看。
仔的手勢、指法都是他手把手教出來的,教仔如何欣賞音樂,音樂背景及音樂家的背景,樂理分析,都教得好好。是難得的好老師

MillieLin 發表於 20-5-17 09:03
我仔的鋼琴、中提琴老師都好後生,但是都好熱愛音樂,勤奮又自律的人。
每週一堂課,但有什麼問題都可即時wha ...

難得搵到好老師

LeeCC 發表於 20-5-17 07:27
我記得Sonatina album呢本書用左好耐,由三級彈到七級

另一本更耐的就是children pieces,由一二級彈到七 ...
因為你老師早俾你開始我children pieces係3,4級,不過最前有d好簡單既我就唔教

5級開始sonatina, 學完呢本就到7級,又再轉第2本
1,2級我用John Thompson同everybody

MillieLin 發表於 20-5-17 08:09
彈好耐。我仔sonatina現在還在彈(剩1/4本)。但children已彈完丟了
...
點解掉既?我知本仲係度連初級個本都係度

LeeCC 發表於 20-5-17 08:52
...
佢講得好岩,我都教左2x年,而家d小朋友可能一堂學得2首曲,一首彈2個月,進度好慢

ho_yan2406 發表於 20-5-17 16:29
因為你老師早俾你開始我children pieces係3,4級,不過最前有d好簡單既我就唔教

5級開始sonatina, 學完呢本 ...

我仔老師都説sonatina彈完才能開始七級考試曲,結果好突然話要去唸書...

ho_yan2406 發表於 20-5-17 16:31
點解掉既?我知本仲係度連初級個本都係度

我仔從不留書呀~學完就丟

ho_yan2406 發表於 20-5-17 16:29

5級開始sonatina, 學完呢本 ...

上一個老師系早開children pieces,彈一級歌
Sonatina album 系預備考三級時開的,因為有一首系當年的三級考試歌

MillieLin 發表於 20-5-17 16:45
我仔老師都説sonatina彈完才能開始七級考試曲,結果好突然話要去唸書...

佢考完七級試,剛剛彈完Sonatina album,跟住開sonata album

ho_yan2406 發表於 20-5-17 16:33
佢講得好岩,我都教左2x年,而家d小朋友可能一堂學得2首曲,一首彈2個月,進度好慢 ...

我仔無甘少,佢同時彈好多歌

LeeCC 發表於 20-4-22 11:08
甘又好似少左D

剛剛老師加了First Lesson in Bach, 但又減了Children Pieces,即仍是二本...

閱讀媽 發表於 20-5-22 13:30
剛剛老師加了First Lesson in Bach, 但又減了Children Pieces,即仍是二本...

children pieces只是暫時放一邊啫,這本用到七級的

LeeCC 發表於 20-5-17 17:16
佢考完七級試,剛剛彈完Sonatina album,跟住開sonata album

即彈完呢本書,就是約7級水平,或夠料考8級未呢?

suzuki12 發表於 20-5-22 23:09
即彈完呢本書,就是約7級水平,或夠料考8級未呢?

我老師話學八級考試歌前,仲有好多歌要學

都係嘅

我仔仔學左半年, 都只係一本書, step by step, 而家學緊book two。 好似見你地都無用呢本書既? 其實初學應該用邊本好, 老師應該點為之好?