用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 cais or fis
樓主: ababCc
go

[小學] cais or fis [複製鏈接]

AngelTong88 發表於 20-5-12 19:04
你選擇咗邊間未?

未選擇到(emoji)不過會偏向留cais , 下年再排Fis , 下年妹妹都year 1 。如果2個一齊入到。一齊送就會放便好多

ababCc 發表於 20-5-12 19:15
未選擇到(emoji)不過會偏向留cais , 下年再排Fis , 下年妹妹都year 1 。如果2個一齊入到。一齊送就會放便 ...

cais offer local passport?

melobi12 發表於 20-4-24 13:24
隱約記得CAIS open day 時admissions officer 話將來想final 2 years IBDP同Alberta 並行 (有錯請指正),如 ...

會根據學生意願去選擇讀IB或是alberta curriculum.

在加拿大各省份中,Alberta, BC省及Ontario 省成績較好。若考加拿大大學,認受性較高。

回覆樓主:

CAIS 不屬頂尖國際學校,但學校很用心,對學生很關愛。中文程度在國際學校中算不錯,每天都有中文課堂,製造良好語境,起碼學生夠膽講

貝珠 發表於 20-4-19 16:12
How do you feel about CAIS ? I heard the learning is very structural, quite heavy workload during sc ...

之前停課一星期3-4堂zoom , 每日4份功課左右。有教寫作,寫journal我感覺都幾structural . 中文我覺得幾深

回覆 貝珠 的帖子

Agree. I have a kid in grade one and we have so much homework! My son has been crying in the evening from too much homework. Chinese native stream is very difficult. Taught all the pinyin within three weeks...

回覆 ababCc 的帖子

今年9月開學后變了每天3-4堂Zoom。

朋友嘅小朋友由CAIS轉去FIS,因為覺得CAIS community mix 太 local

請問CAIS嘅家長係咪一般比較緊張成績(會谷下小朋友學術、會補習)、課外活動?

純粹係有次去open day 見到啲家長嘅感覺嚟。即係家長會喺老遠叫返小朋友返嚟囑咐佢好多嘢嗰種。

FIS 我冇點接觸過在校小朋友嘅家長,只去過 school tour,但感覺家長係比較 relaxed 嗰種?

兩間學校我都有考慮幫小朋友報,所以想了解一下學校嘅家長文化

ehlow 發表於 20-9-13 22:41
回覆 貝珠 的帖子

Agree. I have a kid in grade one and we have so much homework! My son has been cry ...

請問整體功課都多定淨係中文功課多?

啱啱開學未適應,老師有冇話啲功課一定要交足定可以慢慢嚟?

melobi12 發表於 20-9-15 10:19
請問CAIS嘅家長係咪一般比較緊張成績(會谷下小朋友學術、會補習)、課外活動?

純粹係有次去open day 見 ...

唔覺得好緊張。不過cais d功課野唔容易。今次停課要自己向屋企跟佢d野。見到都幾深下

回覆 yaijing 的帖子

何文田係邊間學校?

ababCc 發表於 20-9-15 11:30
唔覺得好緊張。不過cais d功課野唔容易。今次停課要自己向屋企跟佢d野。見到都幾深下
...

謝謝!

lovegeneration 發表於 20-9-15 07:36
朋友嘅小朋友由CAIS轉去FIS,因為覺得CAIS community mix 太 local

都係。見好多小朋友英文唔太fluent
‹ 上一主題|下一主題