用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 cais or fis
go

[小學] cais or fis

My girl is currently in cais ,and we just got Fis year 2 offer . Any suggestions cais or fis

How do you feel about CAIS ? I heard the learning is very structural, quite heavy workload during school closure

要留意CAIS 行Alberta

回覆樓主:

I'd also like to know the academic achievement in CAIS.

Surely FIS which is an IB school and has brilliant record.

邊間好d,好睇你需要。唔計地點,唔講學費,有以下幾點可以考慮:

學制 - Alberta vs IB。
學術 - 法國數理哲學好強,Fis秉承傳統。
中文 - Fis的中文至多係第三語言,聊勝於無,但法文會講得好。
校風 - 好多法國人覺得無乜嘢的行為,香港家長會覺得難接受。小學好純,中學係半個大人,睇家庭教化。

Jane1983 發表於 20-4-20 18:46
邊間好d,好睇你需要。唔計地點,唔講學費,有以下幾點可以考慮:

學制 - Alberta vs IB。

我自己心儀Fis , 但Fis 遠好多,好爭札直唔直得咁遠返學。爸爸就覺得讀cais 讀得好好點解要轉校。

回覆 ababCc 的帖子

遠好多係問題。如果唔會搬,單程要一個鐘的話,一日兩個小時在路上,確係辛苦加浪費時間。

1. CAIS 行 Alberta, 入好大學唔容易...(相對冷門, 請自己找資料)
2. CAIS 在申請IB...以前資料話估計2021獲批...
https://www.caisbv.edu.hk/how-to-apply/
供参考

有個FIS中學鄰居, 香港人, 有禮貌, 識照顧小朋友同帶活動.
不過佢唔識講中文, 聽都只係識少少.

v369234 發表於 20-4-22 09:25
1. CAIS 行 Alberta, 入好大學唔容易...(相對冷門, 請自己找資料)
2. CAIS 在申請IB...以前資料話估計2021 ...
隱約記得CAIS open day 時admissions officer 話將來想final 2 years IBDP同Alberta 並行 (有錯請指正),如果係o既話唔知點樣分配邊個讀IB邊個讀Alberta?
另外想提一提,FIS 係行 IPC + IGCSE + IBDP,唔係一路IB到底。

ababCc 發表於 20-4-21 22:06
我自己心儀Fis , 但Fis 遠好多,好爭札直唔直得咁遠返學。爸爸就覺得讀cais 讀得好好點解要轉校。
...
其實,CAIS係一間好學校,中英文兼顧,小朋友又讀得開心,又近屋企,已經值100分。

阿媽覺得好,未必細路都鐘意同適應。

FIS都好,不過,無中文,將來搵工好蝕底,好多專業人士都要兩文三語,近幾年,我地公司都已經好少請本地而唔識中文嘅人,而唔識中文嘅同事,升職都有限制。

讀FIS中文都係自己發功 唔會靠學校了

Jane1983 發表於 20-4-22 07:59
回覆 ababCc 的帖子

遠好多係問題。如果唔會搬,單程要一個鐘的話,一日兩個小時在路上,確係辛苦加浪費時 ...

車程其實差唔多,要轉折d。不過始終係近屋企放便d

Mrspan 發表於 20-5-12 18:31
讀FIS中文都係自己發功 唔會靠學校了

預左唔會靠學校

v369234 發表於 20-4-22 09:25
2. CAIS 在申請IB...以前資料話估計2021 ...

Alberta 好似冷門d?Fis 行英制好似大路d

dguydream 發表於 20-4-20 13:56
I'd also like to know the academic achievement in CAIS.

Prep 暫時都輕鬆,聽高年級講都幾忙

ababCc 發表於 20-5-12 18:55
Prep 暫時都輕鬆,聽高年級講都幾忙

你選擇咗邊間未?