用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正K2參加小一大抽獎
go

培正K2參加小一大抽獎 [複製鏈接]

我有個問題想問, 我細仔係細b 10月出世, 如果佢順利跟大仔入到培正, 佢可唔可以喺k2嘅時候參加小一大抽獎, 如果有好offer就轉校, 如果冇就留喺培正上k3升小學。🤔🤔 咁樣得唔得嘅呢?
   0    0    0    0

回覆樓主:

意思係10月出世做超大B讀K2?

回覆 Poyau 的帖子

係呀!我意思係超大b如果去到k2時可唔可以自行參加大抽獎, 咁喺培正嘅角度k3嘅時候係冇參加到大抽獎! 咁樣會唔會被DQ呢?

stanleymak2006 發表於 20-6-8 00:57

係呀!我意思係超大b如果去到k2時可唔可以自行參加大抽獎, 咁喺培正嘅角度k3嘅時候係 ...

超大B係K2可以大抽奬
假設無大抽獎 培正小學是否一定收?

85%收返,聽講如果唔得嘅小朋友,學校會預早通知家長小朋友要自行揾小學。

stanleymak2006 發表於 20-6-8 01:44

85%收返,聽講如果唔得嘅小朋友,學校會預早通知家長小朋友要自行揾小學。 ...

要考慮假如K2唔中K3唔收嘅風險
K3不可再大抽獎(因只可參加1次)
到時只可考直私同叩官津門

唸真啲嘅話, 有風險唔會博, 始終培正都唔差, 安分守己喺學校繼續上小學,係比較穩陣啲。
始終大抽獎完全靠運, 差嘅小學抽獎黎都沒意思, 而好勁好熱門嘅小學, 自行收生嘅時候應該已經收爆曬學生, 可以放出嚟大抽獎最多都係一半學位, 再加上名校一定超多人爭, 學位少競爭大, 抽唔中嘅機會比抽中嘅機會高好多。

除非學校黑字白紙寫明 咁樣係冇問題嘅, 如果唔係真係無謂博。
‹ 上一主題|下一主題