用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
樓主: kiwi2007
go

...... [複製鏈接]

monkey7373 發表於 20-4-20 01:27
抽飛的學生應該不止10個吧!咁一係:
1. 留番多D位比自己小學;或
2.一開始收正選的人數已經多過學位,一 ...
我自己放了 SPC, 亦知道有其他人放了。 我朋友 16/4 曾經 call 過 SPC 問是否已經 call 晒 waiting, 職員答覆: "全部學生已經註冊, 沒有位 call waiting 了。"
我覺得好奇怪。

諗完一輪,偏向相信呢個講法多啲 "一開始收正選的人數已經多過學位,一早預左x%會抽飛. 所以沒有空間call waiting"。

Momo_C_2020 發表於 20-4-20 15:19
我自己放了 SPC, 亦知道有其他人放了。 我朋友 16/4 曾經 call 過 SPC 問是否已經 call 晒 waiting, 職員答 ...

竟然

但佢出好多waiting 信喎,如果根本超收不會有空間call waiting , 不如索性reject 不要給人虛假的希望更好

醒目開學勳章

Momo_C_2020 發表於 20-4-20 15:19
我自己放了 SPC, 亦知道有其他人放了。 我朋友 16/4 曾經 call 過 SPC 問是否已經 call 晒 waiting, 職員答 ...
好似航空公司都會overbook啲機位,正常直c都會,係爭在眼光準唔準,多咗無得call waiting,少咗又357日要急call

kyy 發表於 20-4-20 15:29
竟然

但佢出好多waiting 信喎,如果根本超收不會有空間call waiting , 不如索性reject  ...

我朋友當日等收 call 等到無晒心機, 於是打去問吓。 我都覺得 SPC 嘅回覆有啲怪 (或者咁講想令等緊嘅人個心舒服啲?),無可能全部學生都去註冊,一定有人中其他直資或自行官津而放 SPC。

bobbob 發表於 20-4-20 15:30
好似航空公司都會overbook啲機位,正常直c都會,係爭在眼光準唔準,多咗無得call waiting,少咗又357日要急 ...

咁又係......

如真的沒有call waiting,我估計,咁只可講學校預算註冊人數比較準,這樣如派出offer 多咗,超收的話,大不了可在扣門數目上減返。但如果第一輪註冊的人數跟原定數量差不多,就會按原定的安排有扣門位。又如果註冊人數比預期少很多,(現在的SPC似乎機會不大),才會call waiting。
這只是我個人估計詐

多數直資都會收多咗正取生。例如英華書院明明話收50個,但我家孩子往註冊那天,與職員閒談時,獲告知會有約100個正取生註冊。

後來我們抽飛了,其後發現英華雖然預收多了正取生,最後都有 call waiting, 可見抽飛人數確實不少。

所以 spc收多了正取生也算正常。

LuiFungHa 發表於 20-4-20 16:49
多數直資都會收多咗正取生。例如英華書院明明話收50個,但我家孩子往註冊那天,與職員閒談時,獲告知會有約 ...

真係咁㗎?那不是收多一倍?那又何必留那麼多Waiting,最後要失望兩次

snowwhitemama 發表於 20-4-20 17:04
真係咁㗎?那不是收多一倍?那又何必留那麼多Waiting,最後要失望兩次
...

真的估不到會超收咁多

只是對收waiting 信的學生慘d⋯⋯而且似乎spc 出好多waiting 添

snowwhitemama 發表於 20-4-20 17:04
...
我諗 spc 又唔會收多一倍正取生咁誇張,最多都係一兩成左右。
不過如果有空位,唔 call waiting 而留給叩門, 我又覺得對備取生唔係咁公平囉。

...

因為萬一抽飛過多, call reject 會好肉酸。
曾聽過有d學校 2/3 落選candidates 都係waiting.

kyy 發表於 20-4-20 17:13
真的估不到會超收咁多

只是對收waiting 信的學生慘d⋯⋯而且似乎spc 出好多waiting 添

所以Waiting不要抱太大希望,平常心

snowwhitemama 發表於 20-4-20 17:17
所以Waiting不要抱太大希望,平常心

而家咁睇,直頭唔可以抱期望添啦,上面有人問了學校話沒有空間call waiting 了

LuiFungHa 發表於 20-4-20 17:14
我諗 spc 又唔會收多一倍正取生咁誇張,最多都係一兩成左右。
不過如果有空位,唔 call waiting 而留給叩門 ...

最慘係留返叩門係7月份看成績表重新選過

kyy 發表於 20-4-20 17:20
而家咁睇,直頭唔可以抱期望添啦,上面有人問了學校話沒有空間call waiting 了
...

往年都有Call 備取生,我都相信今年應該真係無

LuiFungHa 發表於 20-4-20 16:49
多數直資都會收多咗正取生。例如英華書院明明話收50個,但我家孩子往註冊那天,與職員閒談時,獲告知會有約 ...

收50 變 100, 真係有啲誇張!   我有朋友放 YW, 亦聽聞有人收 waiting call。

snowwhitemama 發表於 20-4-20 17:27
往年都有Call 備取生,我都相信今年應該真係無
好奇最後有幾多人去註冊... 多過 100 ?

Momo_C_2020 發表於 20-4-20 17:30
收50 變 100, 真係有啲誇張!   我有朋友放 YW, 亦聽聞有人收 waiting call。 ...

YWC會唔會預埋小學部嘅流失數目呀!
我覺得間間都會有d buffer, 但又唔會好多囉。

醒目開學勳章 王國長老

02413124 發表於 20-4-20 17:14
因為萬一抽飛過多, call reject 會好肉酸。
曾聽過有d學校 2/3 落選candidates 都係waiting.
...

好多年前曾經有小學真係試過call reject, 俾人記到而家

‹ 上一主題|下一主題