用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
go

......

......

回覆樓主:

though mine is a girl, no idea about spc, support you and your boy. glad you have so many clear good strong reasons to choose a suitable school for your boy. as you said, there are a lot of "vs" posts which parents and students are facing dilemma. happy for you!!! and happy for spc to have such a supportive parent!!!

kiwi2007 發表於 20-4-16 22:30
近期最多人考慮的是 SPC vs XXX。From now on till 九月開課,即使有其它新的 offer(s),而 SPC 學費又不是 ...

很多人也喜歡spc , 今年自行提早公布,對spc 收生不知影響大不大

暫時未見spc call waiting , 莫非所有位都留給叩門用?

kiwi2007 發表於 20-4-16 22:30
近期最多人考慮的是 SPC vs XXX。From now on till 九月開課,即使有其它新的 offer(s),而 SPC 學費又不是 ...
好羨慕你啊啊啊啊啊啊

hkpapa 出完個男校 post 之後, 相信想人抽飛都難

lskstephen 發表於 20-4-17 18:08
hkpapa 出完個男校 post 之後, 相信想人抽飛都難
兩睇啦, 始終SPC 的5+ 率仍相對落後, 仍有進步空間.

哦,如果手揀女皇/喇叭,當然可以另選啦

同簡老公一樣其實無一間完美既學校,只可以簡啱timing ,啱feel,啱自己。

02413124 發表於 20-4-17 19:46
同簡老公一樣其實無一間完美既學校,只可以簡啱timing ,啱feel,啱自己。
...
Feel 真係重要, 大少當年都係覺得啱 feel, 所以好中意.

IYY 發表於 20-4-18 00:32
Feel 真係重要, 大少當年都係覺得啱 feel, 所以好中意.

其實都係架,我同佢都未讀過.聽人講始終唔同自己feel. 所以我成日覺得 vs 好難答,因為第一我唔係你,第二要搵同一個人讀過二間先客觀比較到。正如有人鍾意搵勁既先有鬥心,有人如果去到由頭跌去尾又一沉不起,都要睇性格。但通常自己簡都好d,因青少年多數會唔認衰

醒目開學勳章

mlth 發表於 20-4-17 06:41
though mine is a girl, no idea about spc, support you and your boy. glad you have so many clear good ...
樓主個仔好似讀隔條街嘅白褲子官校喎...

回覆樓主:

面對都是想入讀嘅中學嘅offer時,要選擇真是有點困難。
兒子最終放棄了自行及另一有數位同學一起入讀的直資,看了樓主嘅post,更有信心了!
同校只得兒子一個,希望舥能快適應。

NODDYKWOK 發表於 20-4-18 10:37
面對都是想入讀嘅中學嘅offer時,要選擇真是有點困難。
兒子最終放棄了自行及另一有數位同學一起入讀的直資 ...
我哋孩子和他的最好同學都一齊放棄自行,齊齊入讀 spc!

SPC 的校友多不勝數,最近期曝光率比較高的應該是鄭丹瑞,上星期做完 Sam Hui online concert 嘅 MC,典型保羅仔,口才好! 在眾多 Paulians 當中,印象比較深刻的反而是勞永樂醫生。原來他當年+分勤奮,幾乎每日也是最後一位離校返家的同學。雖然他和同是醫生的太太已經離世了,但是也許從中可以體會到藍傲 Spirit 的傅承。皆因中學生涯對於年青人將來的成長、發展及處世至為影響深遠!

回覆 kiwi2007 的帖子

有冇人收到SPC call waiting?

無知一問,請問SPC有冇叩門?

5星猩 發表於 20-4-19 14:41
無知一問,請問SPC有冇叩門?

有, 約10個位.
留意Q.12 所需要求
http://www.spc.edu.hk/upload_files/editor_image/faqs_2020-2021(edited_7-1-2020).pdf

金城武 發表於 20-4-19 17:35
有, 約10個位.
留意Q.12 所需要求
http://www.spc.edu.hk/upload_files/editor_image/faqs_2020-2021(edi ...

咁寫法,可能真的不會call waiting

kyy 發表於 20-4-19 20:40
咁寫法,可能真的不會call waiting

抽飛的學生應該不止10個吧!咁一係:
1. 留番多D位比自己小學;或
2.一開始收正選的人數已經多過學位,一早預左x%會抽飛. 所以沒有空間call waiting

monkey7373 發表於 20-4-20 01:27
抽飛的學生應該不止10個吧!咁一係:
1. 留番多D位比自己小學;或
2.一開始收正選的人數已經多過學位,一 ...

所以我先奇怪點解唔見有人收call 後備入