用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016-2020年B1男女校DSE成績對照 (Update: 2020-12-02) ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2020年B1男女校DSE成績對照 (Update: 2020-12-02)

Follow

hkpapa852 發表於 20-4-16 12:33
2018-2019 DSE:

謝謝hkpapa整理及統計。但我細心一看,為何沙祟2015-2016, 2016-2017, 2017-2018, 及2018-2019 這四個學年 4主科平均4+/5+ 及 各科4+/5+ % 的數字會完全一樣?? 咁奇怪!
只有整體比例4+/5+ % 數字在這四個學年是有不同!!?

lctang 發表於 20-5-22 22:22
謝謝hkpapa整理及統計。但我細心一看,為何沙祟2015-2016, 2016-2017, 2017-2018, 及2018-2019 這四個學年 ...

噢!謝謝提醒!

沙崇只有關整體4+和整體5+,其餘資料是沒有的,我稍後會修正。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread

謝謝HK數據王,
網友有提高PC18-19資料,請幫忙更新。

九龍城 香港培正中學(PCMS)

2019年文憑試 (校刊 p.42)
中文5+/3+/2+ 35.5% 89.0% 99.4%
英文5+/3+/2+ 34.3% 98.3% 100%
數學5+/3+/2+ 47.7% 95.9% 100%
通識5+/3+/2+ 36.6% 98.8% 100%
主科5+/3+/2+ 38.5% 95.5% 99.85%
3322: ≥87.3%

畢業生出路 (校刊 p.42)
港大 36
中大 31
科大 17
理大 13
城大 13
浸大 6
嶺大 2
教大 2
公大 2
本地大學 122 (70.93%)
其他 9 (5.23%)
海外升學 23 (13.37%)
學位課程 154 (89.53%)
副學士/高級文憑/基礎課程/其他 18
總數: 172人 (100.00%)

三大 84 (48.84%)
八大 120 (69.77%)

培正校刊第54卷第一期 (318MB)
ftp://210.176.23.187/School%20Jo ... 020/Journal54_1.pdf

2019-2020年度B1男女校DSE成績:

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-2 15:26
2019-2020年度B1男女校DSE成績:
原來鄧顯咁勁 !  連林護同佢都有距離 !!!

IYY 發表於 20-12-2 16:54

原來鄧顯人均只應考~6.55科, 即係可能不少科目係限制人數去考. 咁成績自然會好睇D

SPCC真係堅勁, 2015年人均應考7.7科, 2016年人均應考7.65. 最近幾年無公佈, 但估計點都唔會低過7, 相信應該仲係大約人均應考~7.6科

人均考多你一科都仲嬴緊一截......... 也太可怕了!

hkpapa852 發表於 20-12-2 17:18
原來鄧顯人均只應考~6.55科
SPCC真係堅勁, 2015年人均應考7.7科, 2016年人均應考7.65. 最近幾年無公佈, 但 ...
全港最勁果間喎, 點比

原來鄧顯人均只應考~6.55科, 即係可能不少科目係限制人數去考. 咁成績自然會好睇D
SPCC 叻就梗係唔駛講, 一早已昇華至神枱之上。

cafeva 發表於 20-12-2 17:21
全港最勁果間喎, 點比
又唔係咁講, 年年中小學都仲有人攞出嚟VS喎!

醒目開學勳章

IYY 發表於 20-12-2 16:54
今年2間差唔多咋喎

bobbob 發表於 20-12-2 18:26
今年2間差唔多咋喎

整體差唔多,但個別科目睇落“好似”差好遠

視覺效果係有用既

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-12-2 17:29
又唔係咁講, 年年中小學都仲有人攞出嚟VS喎!
咪頂多攞嚟同dg比,但點都爭條馬頸

醒目開學勳章

6.55都唔算少,印象中港同平均考得6科倒。。

hkpapa852 發表於 20-12-2 18:29
整體差唔多,但個別科目睇落“好似”差好遠

視覺效果係有用既
點解鄧顯英文差好遠?

bobbob 發表於 20-12-2 18:29
咪頂多攞嚟同dg比,但點都爭條馬頸
今年同DG差距縮小

bobbob 發表於 20-12-2 19:24
6.55都唔算少,印象中港同平均考得6科倒。。
港同平均只考6科

醒目開學勳章

b3410 發表於 20-12-2 19:49
港同平均只考6科
初初睇份report照除人數:
721/119 ~ 6.06

不過睇番dse result應該得115人考dse,所以應該平均考around 6.27

bobbob 發表於 20-12-2 21:00
初初睇份report照除人數:
721/119 ~ 6.06
咁真係考的科目比較少。