用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Del [複製鏈接]

Thanks
   0    0    0    0

回覆 KKTTCHAN 的帖子

大家可俾d意見嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

點解要重讀?依家d直資有得揀人,學校點解要揀個重讀?你唔駛話我知,但如果唔識人,又唔係有特殊原因/技能,吸引到校長,機會....
我只可以講,之前有人話我知,插班,SFA 級5x有得筆試,我細仔津小中間位置 ,無筆試
恐龍家

KKTTCHAN 發表於 20-4-16 12:12
Thanks

點解想重讀呢間?

Btw 今年中學自行收生提早公佈,變相二線直資易考左。WKF見band 1尾band 2頭都有機會,有心嘅小六努力in入去都係辦法

schrodinger 發表於 20-4-17 20:44
回覆 triceramum 的帖子

今年WKF好似有過千人申請35個中一位,band 2再頭都應機會極微吧。 ...
lets see, as music chair just begins

為左讀某間學校而重讀,太過火吧?就算入到最神校都咁話。

KKTTCHAN 發表於 20-4-16 12:13
回覆 KKTTCHAN 的帖子

大家可俾d意見嗎?

重讀 P5 原因是 ?

醒目開學勳章 王國長老

咁又係,重讀真係有d難度,一般插班都係揀尖子,做卷唔夠高分就止步

講起算中轉制,又發現同想像中唔一樣
以為直資會出現「大手拋售」,結果又唔係wor,睇返今年報料call waitlist個帖,唔係想像中咁熱鬧。反而有家長反映,級頭嘅知道自行落空,唔搏抽獎了直接揀直資(費事大抽獎號碼唔好,b頭派唔返b頭校就慘)

Charlotte_mom 發表於 20-4-19 10:56
咁又係,重讀真係有d難度,一般插班都係揀尖子,做卷唔夠高分就止步

其實我見音樂椅只是剛開始,有個1b原本打算讀wkf,收到NPL call都打算抽飛。估計往年收band 1a嘅會變收band 1b,band 1b-c又可能後退一格。不過都係我推斷,音樂椅要玩到8月尾才可總結個變化

新派直資最大阻力係小六老師,不少仍當新派是band 1尾band 2學校(即使DSE本身已達1A/B仍有老師咁睇),只聽過一個老師advise 學生選培基定抽獎時,能指出想要不一用嘅學習體驗,國際視野,活動教學就選培基(即新派直資)。但事實上有幾位老師咁update? 大多都是說沙田band 1位夠,抽獎啦。

醒目開學勳章 王國長老

schrodinger 發表於 20-4-19 11:37
回覆 Charlotte_mom 的帖子

因為預早通知自行結果制度,反令一批band 1家長知道自己仔女無人收,更湧向已 ...

今年真係難估
1a會易玩左就肯定,1a又未必一定揀名官津(始終直資有其他優勢如非dse課程,高中選科自由度等)
我聽返黎嘅情況,係級頭塵埃落定,直資自行有數得計,而家級10打後果班就蠢蠢欲動了

所以今年升中好難玩

醒目開學勳章 王國長老

triceramum 發表於 20-4-19 12:04

其實我見音樂椅只是剛開始,有個1b原本打算讀wkf,收到N ...

其實選校亦要睇家長心態,如果齋聽老師講,收嘅料就得咁多。自己有做功課,個世界就更闊 (了解左唔一定要揀,但起碼了解過)

Charlotte_mom 發表於 20-4-19 13:15
其實選校亦要睇家長心態,如果齋聽老師講,收嘅料就得咁多。自己有做功課,個世界就更闊 (了解左唔一定要 ...

Delete

Charlotte_mom 發表於 20-4-19 10:56

可能下一年官津校也會改變策略?之前唔理咁多,成績好排前,成績不如人就排後補。因為打算讀的,大部分耐心等候,而且會乙一繼續報,增加入讀機會。
不過今年新玩法,可能結果係,排前列的top 學生, 被頂級直資/自一搶,通知了,也收不到。排後補的學生,因為擔心,也已經去了其他直資,雞飛蛋打。

下一年可能會更注重學生/學校互相match.  1C校,目標不會放在1a同學?

‹ 上一主題|下一主題