用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: G7ThinQ
go

del   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-5-18 18:37
蘇淅當一間定2間呢?
蘇淅本地和國際係分開運作,如果扣咗國際(好似約100人一級),爭餅仔既人又少咗DD。
...

咁耐唔記得自己睇過啲乜了,我應該數人頭,都睇過吓,過咗南灣都無小學,所以似乎赤提入東區~~~

mcl203 發表於 20-5-18 18:40
咁耐唔記得自己睇過啲乜了,我應該數人頭,都睇過吓,過咗南灣都無小學,所以似乎赤提入東區~~~
...
我估可能蘇淅計兩間,因為分兩個牌,一個local一個國際。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-18 19:00

人數~~~

hkpapa852 發表於 20-5-18 19:00

睇返,應該唔係赤提了,東區2私校人數不足200人~~~

樓主既問題再次回歸返原點.....呢度有99.9%.都係B1 學生...計數填B1位,再到B2A位...o甘...我記返起自己廿幾歲時第一次買樓o甘...o的利息唔係樓價 x 個息率就=利息既咩.....
全級要頭3我想都應該必定係B1仔.因為要睇返該區有幾多間小學先.我唔熟呀..廢事又亂講野,見到點解同上星期個單O甘似先講下感受呀.

hkpapa852 發表於 20-5-18 18:37
蘇淅當一間定2間呢?
蘇淅本地和國際係分開運作,如果扣咗國際(好似約100人一級),爭餅仔既人又少咗DD。
...

蘇淅網頁 本地32班 國際18班
EDB東區私小35班 另一間有3班?

https://www.kcs.edu.hk/schoolinfo.html

Poyau 發表於 20-5-18 21:02
蘇淅網頁 本地32班 國際18班
EDB東區私小35班 另一間有3班?

我諗到邊間了!
天后廟道PLK間IB私小,佢未有國際學校牌,所以屬私小
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-19 07:36
我諗到邊間了!
天后廟道PLK間IB私小,佢未有國際學校牌,所以屬私小

保良局建造商會學校?
呢間屬灣仔區

fefemom 發表於 20-5-19 09:22
保良局建造商會學校?
反而見到EDB東區私立小學有間叫: 培生學校 Grace Christian Academy

fefemom 發表於 20-5-19 09:31
反而見到EDB東區私立小學有間叫: 培生學校 Grace Christian Academy
再check番,PLK間學校原來真係劃咗去灣仔區
東區另一間非國際學校既小學,有可能係指培生(陳智思創辦)

不過最奇怪既係,蘇浙小學竟然有3個牌(1間本地全日,1間國際全日,1間上午?)

fefemom 發表於 20-5-19 09:31
Grace Christian Academy 其實係「有錢就任性」既表現。如果你有錢、又想,可能自己成立間學校俾自己小朋友讀。

fefemom 發表於 20-5-19 09:22

保良局建造商會學校?
對,天后廟道既保良局建造商會學校畫咗落灣仔區。不過每月成萬既學費是否值得就見仁見智啦。

王家爸爸 發表於 20-5-19 10:04
Grace Christian Academy 其實係「有錢就任性」既表現。如果你有錢、又想,可能自己成立間學校俾自己小朋友 ...
可惜仲又見到香港有間李XX學校(証明叻既有錢人真係唔任性既),人地只肯捐錢去汕頭起學校,可惜反而要俾人唱佢唔愛國。

hkpapa852 發表於 20-5-19 09:53

培生 課室可開3班同EDB數字相符

EDB 東區私立小學
小一 6班 學額237 [培生1班12位?]
小二 5班 學額225
小三 6班 學額237 [培生1班12位?]
小四 5班 學額225

EDB 東區私立中學
中五 1班 學額6 [培生1班6位?]

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/publications-stat/figures/Statistics%20by%20districts%202019%20(Chinese).xlsx

培生 批准課舍容額
課室1 12人
課室2 12人
課室3 6人

https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/permittedaccommodation.aspx?langno=2&scrn=581259000123

hkpapa852 發表於 20-5-19 10:13
可惜仲又見到香港有間李XX學校(証明叻既有錢人真係唔任性既),人地只肯捐錢去汕頭起學校,可惜反而要俾人 ...
傳統潮州人有「孤寒自己,慷慨別人」既性格。

hkpapa852 發表於 20-5-19 09:53

都話咗一路之隔係兩個世界了~~~

回覆樓主:

真係好唔明,出完帖問完又del番,但又有人繼續討論,個帖仍置頂!好怪!
是否問完收完料,唔想比其他人知?

醒目開學勳章

醒目開學勳章

conniecheung 發表於 20-5-20 01:03
跟據之前有人說,band1生就算隨機號碼 再差,填哂band1校 先,最差都會派到band1,我覺得唔係。
去年東區  ...

東區加兩班但公海只係多30個B1位

學額 2018 2019
張祝珊 90 70 (-20)
中婦 74 92 (+18)
港島民生 74 90 (+16)
聖馬可 74 92 (+18)
嘉諾撒 61 59 (-2)
其他 127 127 (---)
非保留B1位: 500 530 (+30)
‹ 上一主題|下一主題