用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: G7ThinQ
go

del  

stephanielaw 發表於 20-4-15 23:31
粗略睇過,當中以張記,庇利羅氐,婦女會較好

東區生多選擇。

其實華小對東區B1生配額係有影響,華小生入咗東區,佢哋本身B1率可能高於以前係灣仔。華小升中人數計入東區,學生亦係搶東區B1位,但華小學生可以有兩個選擇,留係東區抽B1英中,或享用佢哋嘅直屬位,所以係有不確定性,亦可能令東區少咗幾拾個B1生去爭東區英中位的~~~

簡單來說,華小生係大部份直上自己中學,唔入東區升中,令東區B1生要去抽獎又少幾拾人,增加東區生派英中嘅機會~~~

mcl203 發表於 20-4-15 20:13

我都奇怪,成日見佢學界係港東比賽,岩岩睇返原來無港南呢區 ...

見東區小學直資有港同、漢華;私小有蘇浙。

fefemom 發表於 20-4-16 09:49
見東區小學直資有港同、漢華;私小有蘇浙。

EDB份報告,東區係有兩間私小嘅~~~

回覆 G7ThinQ 的帖子

真係要再三講句,填晒B1, 之後填B2, 絕對大錯特錯!表面係正確,但吾好忘記,B1學生會提早填B2A學校以作保險!所以假設隨機号碼差,派吾到B1學校,到派B2學校,吾好甘天真會派到衛理呢D介乎B2A學校!當然,如果最後吾介意派到B2尾學校!

maskedrider2158 發表於 20-4-16 10:15

真係要再三講句,填晒B1, 之後填B2, 絕對大錯特錯!表面係正確,但吾好忘記,B1學生 ...

套票式選校喎?多啲B1生早早離場選B2A,咪可以早過乙14離場囉!

條件係:樓主要深信B1位係足夠派B1英中,或搏啲計埋有若干%會提早選2A中學~~~

回覆樓主:

又再quote一次,係數字下嘅推算,係講緊1仔入B2中學嘅可能性:

~~~~~~~
1000個B1生
900個B1位
自己都接受嘅頭2間B2A中學,有140個位
最差咪即刻呢2間B2A中學是旦一間

但仲有一極端情況,1000個B1生中,有200個B1生早早縮手求穩陣,咪有200個B1生搶呢140個位,有60個入唔到~

maskedrider2158 發表於 20-4-16 10:15

真係要再三講句,填晒B1, 之後填B2, 絕對大錯特錯!表面係正確,但吾好忘記,B1學生 ...
佢早揀band2A,咪益左我地呢D全揀band1位囉,因為有人自願放棄

回覆 carven1977 的帖子

邊間係B1或B2學校真係可以分得甘清楚?衛理係B2A定B1C?筲官係B1C定B2A?誰可介定?東區band1位真係夠?誰可百份百知?

maskedrider2158 發表於 20-4-16 10:58
回覆 carven1977 的帖子

邊間係B1或B2學校真係可以分得甘清楚?衛理係B2A定B1C?筲官係B1C定B2A?誰可介定 ...
你舉例果幾間都係計區內band 1,如你唔揀,直接跳去福建、培僑個D,我代表其他band1,2生多謝你!

唔理坊間評嘅1C/2A,咁咪好囉,夠豁達。可以任填,B1生可以放衞理,金文泰,符合讀書不是求分數~~~

無知問句,band 1 生提早填band 2 作保險而離場,咁不是對盡填band 1 那個學生更有利嗎?因為已有人放棄了。
如果一個band 1 生填一間band 2校而入吾到,是否此校全收了band 1 生?學校是否可以即時全開英文班?

lm251099 發表於 20-4-16 11:43

無知問句,band 1 生提早填band 2 作保險而離場,咁不是對盡填band 1 那個學生更有利嗎?因為已有人放棄了 ...

對呀,所以愈多學校「教」B1同學「保三」(學校的首三志願派位率
),有獨立思想的同學應該愈開心!始終香爐就係得咁多,自動「走鬼
」真係求之不得。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

mcl203 發表於 20-4-16 08:13
其實華小對東區B1生配額係有影響,華小生入咗東區,佢哋本身B1率可能高於以前係灣仔。華小升中人數計入東區 ...

高人果然聰明!你點醒好多人!

奥脫福 發表於 20-4-16 12:27
對呀,所以愈多學校「教」B1同學「保三」(學校的首三志願派位率
),有獨立思想的同學應該愈開心!始 ...

mcl203 發表於 20-4-15 20:13

我都奇怪,成日見佢學界係港東比賽,岩岩睇返原來無港南呢區 ...

東區另一間私小 培生學校

http://www.gca.edu.hk

Poyau 發表於 20-5-18 17:02
東區另一間私小 培生學校

http://www.gca.edu.hk

你查清楚先啦,似乎唔係~~~

mcl203 發表於 20-5-18 17:14
你查清楚先啦,似乎唔係~~~

請問係邊間

Poyau 發表於 20-5-18 17:40
請問係邊間

都話咗唔知,似乎係赤提,我睇hkpapa份各區升中人數的~~~

mcl203 發表於 20-5-18 17:44
都話咗唔知,似乎係赤提,我睇hkpapa份各區升中人數的~~~
蘇淅當一間定2間呢?
蘇淅本地和國際係分開運作,如果扣咗國際(好似約100人一級),爭餅仔既人又少咗DD。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。