用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016-2020年B1女校DSE成績對照 (Update: 2020-12-02) ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2020年B1女校DSE成績對照 (Update: 2020-12-02)  

hkpapa852 發表於 20-12-3 08:49
要超越DGS,恐怕要全面放棄學界比賽先有機會
3322,(近年)每年人數約等於B1。
………………

5+(考評局)好多科都係10%附近,即約等於細分的B1A(以54000計算,B1A6000,5+10%約5400)

協恩沒聯小,以目前收生來講,招足名額的B1A應該輕而易舉……(那麽)期望值是否應該接近8,9成的5+%?(扣除個別操足而臨的“小六B1A”)

回覆 medicine 的帖子

What a big if.

協恩要斷協小,係想用盡180個位,中銀盃 + DSE 成績女校第一 (過SPCC 就真係要放棄體育, 不可能也) + 音樂,簡稱我要晒。

協小影響真係咁大, 定係個幾年是升中人數少的幾年
學校可以選的精英學生入讀也少了 ?????

雖然現在脫了,但我印象中前年去聽簡介都有收40-50個聯小喎 !

回覆 subb 的帖子

協小影響......,之前一年收~七十,變收三四十,都一班人,對跑數有一定作用的。

ucw 發表於 20-12-3 09:22

What a big if.
協恩未斷聯小前,亦有招生制度上的缺憾:人家的直小/聯小是全部自主招生,但協恩有得抽……
現在好了,斬斷欠缺的短板……當然底氣十足,叫板誰都不在話下(同日面試一樣得……)

subb 發表於 20-12-3 09:28
協小影響真係咁大, 定係個幾年是升中人數少的幾年
學校可以選的精英學生入讀也少了 ?????

之前是七八成的收生保證……

年年都同一日添,唔係點攞料 (對家shortlist 咗邊個嘅料) 搶學生?

咁講法,應該spcc/ 其餘三間女直咪都應該斷晒龍,全面搶人?

ucw 發表於 20-12-3 09:35

年年都同一日添,唔係點攞料 (對家shortlist 咗邊個嘅料) 搶學生?
各個辦學團體的考慮不一樣……
津貼的個一間卻偏偏結龍尼,結龍后DSE成績尼……

medicine 發表於 20-12-3 08:52
DG當時是一枝獨秀,單是慕名而來的插班都可以提高唔少%。
而制度上,沒聯小卻是最徹底的……假使不在體藝上 ...
如果你清楚DGJS的水平,就唔會咁樂觀了。根本三私一直,或者話N私N直N間一線小學,都係DGJS feeder school, 包括協小。
而且協恩一向鼓勵全人發展,冇可能放棄體藝。

btw我都聽一讀緊女仔講
d是運動員是比較差呢 !

及精英班7分已經最差,
但個d班7分已經是高分的 !

ucw 發表於 20-12-3 09:35

SPCCPS水平好高,而且連貫性train 的好好,出面搶唔到。

究竟攬識跑數嘅學校定攬一條龍學校,EK 主流取態一向清楚嘅。

掉小學,條數靚,要讚,快D報名!
掉小學,條數唔靚,要鬧,唔理自己女。

b3410    發表於 20-12-3 10:05
subb    發表於 20-12-3 09:48

medicine 發表於 20-12-3 08:52
DG當時是一枝獨秀,單是慕名而來的插班都可以提高唔少%。
而制度上,沒聯小卻是最徹底的……假使不在體藝上 ...

似乎DG插班生唔算太強,斷估~~~

b3410 發表於 20-12-3 09:41
如果你清楚DGJS的水平,就唔會咁樂觀了。根本三私一直,或者話N私N直N間一線小學,都係DGJS feeder school, ...
家庭資源多,各個方面培養足,在小學(或升中)優勢足,不爲奇也。

PS:當年,小學時,(鄉村小學),聽到的是,XX小好勁,幾多入YY中,YY中又幾多升大……
羡慕不已,個心常發夢,能入到XX小……及后,當真的在YY中相遇時,赫然發現……

mcl203 發表於 20-12-3 09:48
似乎DG插班生唔算太強,斷估~~~
我指書院,非插小個部分。就算不太强,但5+至少有,走了一個非5+補充一個5+,條數應該會靚

medicine 發表於 20-12-3 09:55
我指書院,非插小個部分。就算不太强,但5+至少有,走了一個非5+補充一個5+,條數應該會靚 ...

呢個未必成原因,其實應該都係差唔多,走嘅未必差過入嚟嘅,我估同SPCC有啲分別~~~

mcl203 發表於 20-12-3 10:04
呢個未必成原因,其實應該都係差唔多,走嘅未必差過入嚟嘅,我估同SPCC有啲分別~~~
...
同意不是主要或全部的成因,亦起到衆人拾薪的效果。至於走的水平如何,誰又能講得准?
PS:有人從XX中五轉英,一年后入神科.問到家長,答,對XX科沒信心。好明顯,如是在官津的普通家庭學生,能如此規避風險?既有插班,又有規避風險的,條數唔靚先奇。而尼一個,會否會成爲以後的一個明證尼:走的成績很好,入神科……

medicine 發表於 20-12-3 09:06
3322,(近年)每年人數約等於B1。
………………
要學埋GHS先掂
有間假私立龍小, 可以小學階段就操fit晒D女, 但中學部從來唔會為小學部厘定直升資格同預留特定學額, 每年睇定小學部學生水平先決定收幾多.

有間兵工廠幫手培訓再狂吸街外人, 咁就無得輸!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-3 10:22
要學埋GHS先掂
有間假私立龍小, 可以小學階段就操fit晒D女, 但中學部從來唔會為小學部厘定直升資格同預留特 ...
仲要在報表時,使用”無敵“的”藝術“手法所向披靡……

GHS 要用N年去補救形象洗底