用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016-2020年B1女校DSE成績對照 (Update: 2020-12-02) ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2020年B1女校DSE成績對照 (Update: 2020-12-02)   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-5-2 11:05

数可以操,語文要日浸夜浸,从來唔可以靠学校果少少時间,就算小学時我都俾左唔少心机。 其实細女係学校同同学-向講廣東話,不过校內老師幾時都係英文就真既……我估傳統同地区中学个分别在於呢度啩。大女果时話上堂有時都用中文……細女就話,其实英文科上堂有咩可以教呢?佢觉得語文係边用边学,唔用好难学。就好似佢出去学韓文日文,如果唔用,幾時学到稍稍接近native? 恐怕巧难。所以科英文,係唔可以旨意上堂~

goodmama2003    發表於 20-5-2 12:55

Yanamami 發表於 20-5-2 12:45
数可以操,語文要日浸夜浸,从來唔可以靠学校果少少時间,就算小学時我都俾左唔少心机。 其实細女係学校同 ...

講白d... 其實speaking and listening 我唔擔心,我都從幼稚園付出咗唔少語境俾佢。我講緊嘅係學校嘅exercises..... 宜家worksheets係少嘅、英文功課亦都少, 睇做過d worksheet 亦都比較淺,但測驗嘅又深返d..... 我叫緊阿女問下師姐有冇worksheet功課影嚟睇睇,我都想參詳下嚟緊幾年會係點......

gigayan 發表於 20-5-2 13:17
講白d... 其實speaking and listening 我唔擔心,我都從幼稚園付出咗唔少語境俾佢。我講緊嘅係學校嘅exerc ...

都唔係靠worksheets同exercises学英文啩……我女直情叫我唔洗買英文科書单上边本練习,幾百蚊本用果三幾頁,叫我悭番……英文功課少就煲雜誌、睇yt囉……

Yanamami 發表於 20-5-2 13:59
都唔係靠worksheets同exercises学英文啩……我女直情叫我唔洗買英文科書单上边本練习,幾百蚊本用果三幾頁 ...

絕對唔係話要靠學校,學好嘅英文從來唔係係學校學嘅,但如果學校有提供好嘅「考試框架」俾學生follow,分數提昇力會增加。

中一個幾本grammar exercises密密做,無乜可能唔買,希望愈高年級學校會提供多d額外嘅嘢。

gigayan 發表於 20-5-2 14:06
絕對唔係話要靠學校,學好嘅英文從來唔係係學校學嘅,但如果學校有提供好嘅「考試框架」俾學生follow,分 ...
可能你係同小學英文教學方法來比較,覺得學校的英文課程“吃不飽”?可能學校要照顧大部分同學進度,中一慢慢適應。而且今年其實都返咗幾日學

之後會慢慢追番。

b3410 發表於 20-5-2 14:21
可能你係同小學英文教學方法來比較,覺得學校的英文課程“吃不飽”?可能學校要照顧大部分同學進度,中一慢 ...

You got my point

我都係咁諗,宜家試下叫阿女問下其他師姐望下較高年級嘅英文功課會係點,希望愈戰會愈勇

寸嘴女校,阿媽表示認同,看住阿女學識寸人。wakaka

Thanks

hkpapa852 發表於 20-4-15 12:49
香港大部份女校,秉承咗中國女仕既優良傳統,就係唔會太暴露,所以 DSE 成績既資料無咁多嘢睇到。

其實好易睇
一般會出5+的學校成績最突出
出4+的中間
費事出的...自己想像

964000 發表於 20-7-17 05:47
其實好易睇
一般會出5+的學校成績最突出
出4+的中間
唔一定, 優才2019年示範咗俾大家睇, 咩叫只出5+幾亮麗, 睇埋4+即刻嘩嘩聲
5+: ~32%
4+: ~52%

即係學校"見得人"既成績真正集中係少數叻人身上
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-17 10:16
唔一定, 優才2019年示範咗俾大家睇, 咩叫只出5+幾亮麗, 睇埋4+即刻嘩嘩聲
5+: ~32%
4+: ~52%

集中拔尖?

964000 發表於 20-7-17 11:39
集中拔尖?

心領神會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ceresves 的帖子

純好奇。你覺得係乜野形成阿女寸嘴?學校老師鼓勵互相競爭?

ceresves 發表於 20-5-7 12:36
寸嘴女校,阿媽表示認同,看住阿女學識寸人。wakaka

純好奇。你覺得係乜野形成阿女寸嘴?學校老師鼓勵互相競爭?

hkpapa852 發表於 20-4-15 12:50
參考過往 St Mary 既 DSE 成績,為St Mary的DSE成績作出了以下估算:

1) 2016和2017年既DSE成績,St Mary ...

可否解釋一下,應如何理解St Mary 中學是否如坊間講成績跌緊?

回覆 monkey2013 的帖子

嘉諾撒精神,家醜不外揚。16、17 年校內必定公佈每 grade 人數、百分比,18 年開始一份表都冇,即代表.....
但高中老師變動好低,年年都係嗰啲老師。

LSYHK 發表於 20-4-17 00:24
Yes 咭女皇係指咩?
采妮

Top 10女校以外, 其餘3間近年DSE成績較出色既女校係:
SSGC, SPSS, TLHK

當中, GHS, YWGS同HTC有機會被以上3間超越

SHCC最多只係排在13名以外, 水平只係同油真和聖羅撒相近

hkpapa852 發表於 20-4-17 09:58
參考MCS既平均計算方式,整咗個表係 #6

請問邊度睇到#6呢個表?Thx

angelki 發表於 20-9-24 17:50
請問邊度睇到#6呢個表?Thx

#6個表要上網頁版睇

‹ 上一主題|下一主題